2016-03-02 16:05

2016-03-02 16:05

Hallå där ...

... Björn Åstrand, dekan för lärarutbildningen vid Karlstads universitet – utvald som akademisk-expert åt utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) vid det sjätte internationella toppmötet i Tyskland, Berlin (OECD) för läraryrkets utveckling.

Vad innebär din roll under mötet i Berlin?

– Jag är med som expert. Ger råd, synpunkter och är ett stöd som man kan diskutera med.

Hur känns det att åka på ett ”internationellt toppmöte”?

– Det är alltid roligt, spännande och intressant på samma gång. Med lite tur kan det mynna ut i riktigt intressanta frågor och diskussioner. Speciellt att se saker tillsammans som i dag var jag och andra experter och besökte en skola. Det är spännande att diskutera med varandra om upplevelsen man varit med om gemensamt.

Hur blev du vald att åka till mötet?

– Det är ett gemensamt beslut mellan utbildningsministern Gustav Fridolin och de två lärarfacken som också är med på den här resan.

Vad hoppas du att mötet leder fram till?

– I grund och botten hur vi kan utveckla läraryrket på sikt. Det behövs en starkare konsensus kring lärarnas fortbildning. Sen är flyktingfrågan en faktor som man måste ta ställning till i dagens läge. För oss i Sverige gäller det att fördjupa oss i lärarnas utbildning, så det inte uppstår problem mitt i arbetslivet. Ingen är färdig direkt efter att man blivit examinerad och en lärare arbetar runt 40 år, så det är klart att det sker förändringar under ett arbetsliv. Där är det viktigt att kunna utvecklas genom åren med arbetet.

Lycka till på toppmötet Björn!

– Tack så mycket!

Vad innebär din roll under mötet i Berlin?

– Jag är med som expert. Ger råd, synpunkter och är ett stöd som man kan diskutera med.

Hur känns det att åka på ett ”internationellt toppmöte”?

– Det är alltid roligt, spännande och intressant på samma gång. Med lite tur kan det mynna ut i riktigt intressanta frågor och diskussioner. Speciellt att se saker tillsammans som i dag var jag och andra experter och besökte en skola. Det är spännande att diskutera med varandra om upplevelsen man varit med om gemensamt.

Hur blev du vald att åka till mötet?

– Det är ett gemensamt beslut mellan utbildningsministern Gustav Fridolin och de två lärarfacken som också är med på den här resan.

Vad hoppas du att mötet leder fram till?

– I grund och botten hur vi kan utveckla läraryrket på sikt. Det behövs en starkare konsensus kring lärarnas fortbildning. Sen är flyktingfrågan en faktor som man måste ta ställning till i dagens läge. För oss i Sverige gäller det att fördjupa oss i lärarnas utbildning, så det inte uppstår problem mitt i arbetslivet. Ingen är färdig direkt efter att man blivit examinerad och en lärare arbetar runt 40 år, så det är klart att det sker förändringar under ett arbetsliv. Där är det viktigt att kunna utvecklas genom åren med arbetet.

Lycka till på toppmötet Björn!

– Tack så mycket!

  • Robert Nilsson

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.