2016-03-02 06:00

2016-03-02 06:00

Är det många som köar för att gifta sig i år?

HALLÅ DÄR ...

... Per-Olov Byh, intendent på Alsters Herrgård i Karlstad, som nu söker giftassugna till sommarens traditionella midsommarbröllop.

– Just nu har vi faktiskt inget par som har hört av sig! Det är lite ovanligt. Vi brukar ju ha några på kö. Men det löser sig säkert – det brukar det göra. I slutet av mars – då kan jag börja bli nervös på riktigt!

Vad är det för ett bröllop ni kan erbjuda?

– Det blir en motsvarighet till kyrklig vigsel, fast utomhus på vår trapp. Det brukar vara en präst som viger men vi kan fixa en borgerlig förrättare också. Vi står för allt det praktiska och brukar också bjuda på lite kaffe och tårta eller kanske mousserande och snittar, efteråt. Sedan får paret stå för den eventuella festen efteråt.

Hur mycket får man själv bestämma då?

– Förutsättningen är ju att det är utomhus och offentligt. Sedan styr man tillsammans med oss hur det ska bli. Vill man till exempel ha någon kompis som sjunger eller spelar är det helt OK.

Klädsel då – några krav där?

– Vi har varit väldigt öppna och har haft alla möjliga typer av klädsel. Från folkdräkt till enkla kostymer. Känns det OK kan vi alltid hjälpa till med att rota fram en folkdräkt.

Kan vem som helst söka?

– Ja, vi är öppna för alla. Men vi vill ju gärna träffa paret först. Ett samkönat par har vi till exempel aldrig haft och det vore jätteroligt tycker jag. Men det är i princip först till kvarn som gäller.

Hur gör man då om man vill gifta sig på Alsters herrgård på midsommarafton.

– Då kan man gå in på Karlstads kommuns Facebooksida. Där finns all information.

– Just nu har vi faktiskt inget par som har hört av sig! Det är lite ovanligt. Vi brukar ju ha några på kö. Men det löser sig säkert – det brukar det göra. I slutet av mars – då kan jag börja bli nervös på riktigt!

Vad är det för ett bröllop ni kan erbjuda?

– Det blir en motsvarighet till kyrklig vigsel, fast utomhus på vår trapp. Det brukar vara en präst som viger men vi kan fixa en borgerlig förrättare också. Vi står för allt det praktiska och brukar också bjuda på lite kaffe och tårta eller kanske mousserande och snittar, efteråt. Sedan får paret stå för den eventuella festen efteråt.

Hur mycket får man själv bestämma då?

– Förutsättningen är ju att det är utomhus och offentligt. Sedan styr man tillsammans med oss hur det ska bli. Vill man till exempel ha någon kompis som sjunger eller spelar är det helt OK.

Klädsel då – några krav där?

– Vi har varit väldigt öppna och har haft alla möjliga typer av klädsel. Från folkdräkt till enkla kostymer. Känns det OK kan vi alltid hjälpa till med att rota fram en folkdräkt.

Kan vem som helst söka?

– Ja, vi är öppna för alla. Men vi vill ju gärna träffa paret först. Ett samkönat par har vi till exempel aldrig haft och det vore jätteroligt tycker jag. Men det är i princip först till kvarn som gäller.

Hur gör man då om man vill gifta sig på Alsters herrgård på midsommarafton.

– Då kan man gå in på Karlstads kommuns Facebooksida. Där finns all information.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.