2016-02-23 18:17

2016-02-23 18:17

Sökes: Plats för offentlig konst

KONST: Miljonprogrammen ska utsmyckas

Konst händer besökte i fredags Karlstad med uppdraget att få in förslag till platser för konst i staden.

Uppdraget till Statens konstråd kommer från regeringen och är en treårig satsning på offentlig konst i miljonprogramsområden över hela landet.

Representanter för statens konst råd och statens kulturråd har från Luleå i norr till Malmö i söder mött kommuner, konstnärer och aktörer inom civilsamhället för att få in förslag. I fredags var de alltså i Karlstad.

– Totalt kom ett 60-tal personer, bland annat några kommuner som Karlstad, Årjäng och Arvika. De första frågor vi brukar få är: Hur definierar ni miljonprogrammen? Och vad är definitionen av civilsamhälle? Frågorna på det är att miljonprogrammen är all massproducerad bebyggelse mellan 1965-1974 som man inte byggt själv tillhör miljonprogrammen. Och civilsamhället är de aktörer som föreningslivet, Folkets hus och parker, hyresgästföreningar och intresseföreningar, säger Lena From, projektchef på Statens konstråd.

Projektet skiljer sig från andra uppdrag som Statens konstråd ansvarar för.

– Oftast utgår vi från konstnären men det är här helt tvärtom. Det utgår från de boende i dessa områden, en metod för att få ett större invånarinflytande, säger Lena From.

Fram till 1 mars kan man lämna in sitt förslag. Därefter väljer Statens konstråd tillsammans med en referensgrupp ut cirka 15 platser med god spridning i landet och gör en fördjupad utredning och för en diskussion om vad samtidskonst skulle kunna vara på den platsen. Först därefter kontaktas konstnären.

– Det är väldigt lätt att ansöka via statenskonstrad.se/konst-hander och vi hoppas såklart på många ansökningar från Värmland, säger Lena From.

Uppdraget till Statens konstråd kommer från regeringen och är en treårig satsning på offentlig konst i miljonprogramsområden över hela landet.

Representanter för statens konst råd och statens kulturråd har från Luleå i norr till Malmö i söder mött kommuner, konstnärer och aktörer inom civilsamhället för att få in förslag. I fredags var de alltså i Karlstad.

– Totalt kom ett 60-tal personer, bland annat några kommuner som Karlstad, Årjäng och Arvika. De första frågor vi brukar få är: Hur definierar ni miljonprogrammen? Och vad är definitionen av civilsamhälle? Frågorna på det är att miljonprogrammen är all massproducerad bebyggelse mellan 1965-1974 som man inte byggt själv tillhör miljonprogrammen. Och civilsamhället är de aktörer som föreningslivet, Folkets hus och parker, hyresgästföreningar och intresseföreningar, säger Lena From, projektchef på Statens konstråd.

Projektet skiljer sig från andra uppdrag som Statens konstråd ansvarar för.

– Oftast utgår vi från konstnären men det är här helt tvärtom. Det utgår från de boende i dessa områden, en metod för att få ett större invånarinflytande, säger Lena From.

Fram till 1 mars kan man lämna in sitt förslag. Därefter väljer Statens konstråd tillsammans med en referensgrupp ut cirka 15 platser med god spridning i landet och gör en fördjupad utredning och för en diskussion om vad samtidskonst skulle kunna vara på den platsen. Först därefter kontaktas konstnären.

– Det är väldigt lätt att ansöka via statenskonstrad.se/konst-hander och vi hoppas såklart på många ansökningar från Värmland, säger Lena From.