2016-02-22 06:00

2016-02-22 06:00

Vill att vattenläget utnyttjas mer

KARLSTAD: Beslutsfattare önskar restauranger intill älven och i Vänern, skärgårdsturism och en satsning på en ny stor besöksmagnet

Båtbussarna, Lerinmuseet och Putte i Parken i all ära, men Karlstad behöver fler saker som sticker ut.
NWT har talat med fyra kända Karlstadsbor som alla anser att stan måste utnyttja sitt läge vid Vänern och älvgrenarna bättre.
– Det gäller att hitta bra vattenaktiviteter, säger Lennart Åhs.

Det blir allt viktigare för en stad att ha något extra att erbjuda besökarna och även de egna invånarna. De senaste åren har Karlstad även fått nytillskott som båtbussarna, Lerinmuseet, Brigadmuseet och Putte i Parken.

Men det behövs ännu fler saker för att göra stan ännu mer attraktivt. En som jobbar med saken är Lennart Åhs, vd för Great event of Karlstad.

– Ett gott exempel på ett nytillskott är The Island Festival som blev en stor succé och på musiksidan har stan ett väldigt bra utbud. Men vi behöver ytterligare någon permanent sevärdhet som lockar folk. Det är något som jag jobbar med och jag har tittat runt om i Norden för att få idéer, säger Lennart Åhs.

Stora intäkter

Kan Karlstad åstadkomma en riktig dragare innebär det förstås rejält med klirr i kassan.

– När man lyckas ger det enorma avtryck både för näringsidkarna och i form av skatteintäkter på grund av alla besökare. Och jag tycker vi ska ta hjälp av externa finansiärer när vi har hittat något riktigt bra som vi vill satsa på.

– Karlstad ligger på perfekt resavstånd mitt mellan Stockholm, Göteborg och Oslo så vi har verkligen bra förutsättningar att kunna öka antalet besökare rejält.

Lennart Åhs anser att stans vattennära läge bör utnyttjas mer.

– Vi har ju så mycket vatten i centrum och Vänern alldeles bredvid oss. Det gäller bara att hitta bra vattenaktiviteter, säger han.

Turistchefen Maria Westin håller med.

– Ja, vi behöver mer naturturism och Vänern är alldeles för outnyttjad. Det är ju trots allt EU:s största sjö. Men här behöver vi fler säljbara produkter. Det kan handla om kajakpaket, restauranger i skärgården och vi behöver duktiga entreprenörer som vill investera.

– Älvpromenaden är en bra satsning för att utveckla vårt vattennära läge och förhoppningsvis kan vi även få till en del restauranger längs stråket, säger Maria Westin.

Hon konstaterar att Karlstad har lyckats bra i sin satsning som evenemangsstad med CCC som en viktig arena.

– Och Lerinmuseet lockar många tillresande liksom Värmlandsoperan. Men vi behöver fler spetsar som gör att folk vill komma till stan. Något som vi kan utveckla mer är Stora torget där jag vill se med handel och aktiviteter och en torgutredning pågår ju just nu, säger Maria Westin.

Vänerläge och konst

Maria Frisk (MP), kommunalråd och ordförande i Tillväxtutskottet, vill också se mer fokus på vattenstaden Karlstad.

– Fler båtbussar och ökad skärgårdstrafik och så måste länsstyrelsen ge tillstånd för exploatering av några väneröar med restauranger.

– Jag vill också ha fler bryggor längs älven i stan, mer spännande konst utomhus, djärvare arkitektur och en ökad satsning på det alternativa musiklivet och en jazzklubb. Dessutom anser jag att vi kan utveckla idrottssidan mer med större arrangemang och då gäller det att ha bra arenor, säger hon.

Stadsarkitekten Henrik Sjöberg vill också att Karlstad ska bli en stad där arkitektur får en mer framträdande roll.

Utmanande byggnader

– Vi behöver lite mer utmanande byggnader med mer färg och form. Det är inte bara på höjden som det nya som byggs bör sticka ut. Det gäller även fasaderna som jag vill ska bli mer uttrycksfulla.

– Det finns en risk för upprepningar när man använder ofta beprövade koncept. Det är lätt att glömma bort att byggnaderna ska stå kvar i 50–100 år, säger Henrik Sjöberg.

Kommunen har dock en del makt när nya byggnader ska uppföras.

– När vi är markägare kan vi anordna markanvisningstävlingar och ha önskemål om ungefär hur husen ska se ut. I sådana fall kan vi bli bättre att berätta vad vi vill ha för arkitektur. Våra vattenrum är också något vi kan utveckla. Älvpromenaden ger oss en chans till det.

Det blir allt viktigare för en stad att ha något extra att erbjuda besökarna och även de egna invånarna. De senaste åren har Karlstad även fått nytillskott som båtbussarna, Lerinmuseet, Brigadmuseet och Putte i Parken.

Men det behövs ännu fler saker för att göra stan ännu mer attraktivt. En som jobbar med saken är Lennart Åhs, vd för Great event of Karlstad.

– Ett gott exempel på ett nytillskott är The Island Festival som blev en stor succé och på musiksidan har stan ett väldigt bra utbud. Men vi behöver ytterligare någon permanent sevärdhet som lockar folk. Det är något som jag jobbar med och jag har tittat runt om i Norden för att få idéer, säger Lennart Åhs.

Stora intäkter

Kan Karlstad åstadkomma en riktig dragare innebär det förstås rejält med klirr i kassan.

– När man lyckas ger det enorma avtryck både för näringsidkarna och i form av skatteintäkter på grund av alla besökare. Och jag tycker vi ska ta hjälp av externa finansiärer när vi har hittat något riktigt bra som vi vill satsa på.

– Karlstad ligger på perfekt resavstånd mitt mellan Stockholm, Göteborg och Oslo så vi har verkligen bra förutsättningar att kunna öka antalet besökare rejält.

Lennart Åhs anser att stans vattennära läge bör utnyttjas mer.

– Vi har ju så mycket vatten i centrum och Vänern alldeles bredvid oss. Det gäller bara att hitta bra vattenaktiviteter, säger han.

Turistchefen Maria Westin håller med.

– Ja, vi behöver mer naturturism och Vänern är alldeles för outnyttjad. Det är ju trots allt EU:s största sjö. Men här behöver vi fler säljbara produkter. Det kan handla om kajakpaket, restauranger i skärgården och vi behöver duktiga entreprenörer som vill investera.

– Älvpromenaden är en bra satsning för att utveckla vårt vattennära läge och förhoppningsvis kan vi även få till en del restauranger längs stråket, säger Maria Westin.

Hon konstaterar att Karlstad har lyckats bra i sin satsning som evenemangsstad med CCC som en viktig arena.

– Och Lerinmuseet lockar många tillresande liksom Värmlandsoperan. Men vi behöver fler spetsar som gör att folk vill komma till stan. Något som vi kan utveckla mer är Stora torget där jag vill se med handel och aktiviteter och en torgutredning pågår ju just nu, säger Maria Westin.

Vänerläge och konst

Maria Frisk (MP), kommunalråd och ordförande i Tillväxtutskottet, vill också se mer fokus på vattenstaden Karlstad.

– Fler båtbussar och ökad skärgårdstrafik och så måste länsstyrelsen ge tillstånd för exploatering av några väneröar med restauranger.

– Jag vill också ha fler bryggor längs älven i stan, mer spännande konst utomhus, djärvare arkitektur och en ökad satsning på det alternativa musiklivet och en jazzklubb. Dessutom anser jag att vi kan utveckla idrottssidan mer med större arrangemang och då gäller det att ha bra arenor, säger hon.

Stadsarkitekten Henrik Sjöberg vill också att Karlstad ska bli en stad där arkitektur får en mer framträdande roll.

Utmanande byggnader

– Vi behöver lite mer utmanande byggnader med mer färg och form. Det är inte bara på höjden som det nya som byggs bör sticka ut. Det gäller även fasaderna som jag vill ska bli mer uttrycksfulla.

– Det finns en risk för upprepningar när man använder ofta beprövade koncept. Det är lätt att glömma bort att byggnaderna ska stå kvar i 50–100 år, säger Henrik Sjöberg.

Kommunen har dock en del makt när nya byggnader ska uppföras.

– När vi är markägare kan vi anordna markanvisningstävlingar och ha önskemål om ungefär hur husen ska se ut. I sådana fall kan vi bli bättre att berätta vad vi vill ha för arkitektur. Våra vattenrum är också något vi kan utveckla. Älvpromenaden ger oss en chans till det.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.