2016-02-19 12:36

2016-02-19 12:36

Två skadade av flygande handtag

KARLSTAD

Två anställda har skadats när handtag till vevar har lossnat. På torsdagen stoppade skyddsombudet vid Karlstad Energi det manuella arbetet med att hantera vissa lastväxlarflax.

Enligt skyddsombudet handlar det om dålig skött utrustning som alltså lett till två fall av kroppsskada för anställda. En av de drabbade tvingades gipsa armen och var sjukskriven en längre tid. Det är säkerhetsspärrarna till vevarna som flera gånger varit ur funktion, vilket lett till att handtaget till vevarna lossat. Vid minst ett tillfälle slungades en vev nära huvudet på en medarbetare.

Hög risk att fler skadas

Enlig skyddsombudet är risken hög att fler skadas eftersom personalen inte kan vara säker på att utrustningen fungerar. Skyddsombudet föreslår att arbetsgivaren tar bort den manuella hanteringen och exempelvis använder elektromekaniska flak framöver.

Karlstad Energi kan nu vända sig till Arbetsmiljöverket och begära att myndigheten ska pröva om beslutet att stoppa arbetet är befogat. Arbetsmiljöverket kan då häva stoppet.

Enligt skyddsombudet handlar det om dålig skött utrustning som alltså lett till två fall av kroppsskada för anställda. En av de drabbade tvingades gipsa armen och var sjukskriven en längre tid. Det är säkerhetsspärrarna till vevarna som flera gånger varit ur funktion, vilket lett till att handtaget till vevarna lossat. Vid minst ett tillfälle slungades en vev nära huvudet på en medarbetare.

Hög risk att fler skadas

Enlig skyddsombudet är risken hög att fler skadas eftersom personalen inte kan vara säker på att utrustningen fungerar. Skyddsombudet föreslår att arbetsgivaren tar bort den manuella hanteringen och exempelvis använder elektromekaniska flak framöver.

Karlstad Energi kan nu vända sig till Arbetsmiljöverket och begära att myndigheten ska pröva om beslutet att stoppa arbetet är befogat. Arbetsmiljöverket kan då häva stoppet.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.