2016-02-17 06:00

2016-02-17 11:09

Nu börjar kampen om sommarjobben

KARLSTAD: Rekryteringen inför årets säsongsjobb i full gång

I trängsel bland fokuserade miner och godisskålar sökte sig flera tusen till Arbetsförmedlingens mässa för sommarjobb. Och i dag fortsätter rekryteringen med Hotspot-mässan på Karlstads universitet.

Med snö fortfarande utanför fönstret börjar jakten på årets sommarjobb. Många sökande gör så gott de kan för att matcha sig med ett arbete att göra när andra har semester. Många hoppas också att ett sommarjobb kan leda till ett vikariat och allra helst ett fast jobb.

För 30-talet utställare var uppdraget att hitta rätt personer att fylla sommarvakanserna med.

– Vi behöver minst fem sommarvikarier och jag tror inte det blir några problem. Att dela ut tidningen är ett roligt och fritt jobb där man får vakna till fågelkvitter. Det är en viktig produkt som ska ut till morgonkaffet, säger Jeanette Mattsson, verksamhetsstöd på Tidningstjänst och en av utställarna.

Hårt tryck

Det är trångt på de två våningsplanen på Arbetsförmedlingen i Karlstad. 150 personer per plan får vara inne samtidigt och kön utanför är lång. Mässan fokuserar i år mer på jobb i Värmland och det finns lediga jobb att söka inom försäljning, service, industri, vård, fastighetsskötsel och transport. Tidigare, när de varit på Karlstad CCC, har det varit mycket större fokus på utlandsjobb.

– Det brukar vara så här mycket folk och något företag hade redan efter en timme fått slut på visitkort. Vi har i år 30 utställare från olika branscher och sammanlagt ett hundratal lediga sommarjobb. Och det är som sagt mer jobb i Värmland än tidigare år, säger Camilla Kruse, kundresurs och mässansvarig.

– En sådan här mässa har stor betydelse för både arbetsgivare och arbetssökande. De får mötas öga för öga och det är lättare att skapa sig en bild av varandra, fortsätter hon.

Färre Norgejobb

Förutom de Värmländska företagen och kommuner fanns några norska montrar på plats.

– Det är inte alls samma tryck från svenskar att åka över till Norge och jobba nu. Både bygg- och oljebranschen är knepiga att få jobb inom. Detsamma inom fiske. Och det är inte lika attraktivt att åka över som sjuksköterska heller när det inte ger samma höga lön längre. Det som gäller nu i Norge är jobb inom turism, service, hotell och restaurang, säger Mikael Sondell på Grensetjänsten Norge-Sverige.

Johan Söderholm, 24 år från Hammarö, och Simon Aronsson, 23 år från Karlstad, är sugna på ett jobb i Norge.

– Jag vet många som åkt dit och jobbat på flygplatserna. Jag vill helst ha ett jobb inom industrin, säger Johan Söderholm.

Fler mässor

Arbetsförmedlingens sommarjobbsmässa är bara en i raden av rekryteringstillfällen. I dag pågår Hotspot på Karlstads universitet, en av Sveriges största jobbmässor för studenter. Där möter ett hundratal utställare från Sverige och Norge morgondagens arbetskraft. För studenterna är det en chans till sommarjobb, en plats för examensjobb eller en fast tjänst efter studierna.

Även i länets kommuner har rekryteringen till sommarens vikariejobb påbörjats. Inom Karlstads kommun finns närmare 500 sommarjobb som ska tillsättas. Och inom landstinget i Värmland finns just nu ett 100-tal. Och det är färre än tidigare år.

– Vi har ett hundratal ute på annons nu men det är svårt att säga så här tidigt hur många det faktiskt blir. Landstinget är ju i en omställningsprocess just nu också och det påverkar. Så det vet vi längre fram i vår. Men vi vill gärna vara ute i god tid för att fånga intresset, säger Hans-Ove Blixt Berglund, HR-konsult på landstinget i Värmland.

Jobb med nyanlända

Karlstads kommun har rekryteringsdagar med olika inriktningar. Två av dem är nu på torsdag och fredag på Karolinen. Då söker de cirka 300 vikarier till kommunal vård och omsorg.

– Det är sammanlagt cirka 500 lediga sommarjobb att tillsätta så jag hoppas vi får ihop det. Det måste vi ju! Allra flest är det inom vård och omsorg och vi behöver väldigt många integrationshandledare, bortemot ett femtiotal som behovet ser ut nu, och ett sjuttiotal boendestödjare. Men vi har även lediga tjänster för sommar- och extrapersonal inom andra områden som teknik, ekonomi, kök, bovärdar, ledare till Sundstalägret och jobb i Mariebergsskogen, säger Christina Höök, organisationskonsult på Karlstads kommun som har bråda dagar.

Med snö fortfarande utanför fönstret börjar jakten på årets sommarjobb. Många sökande gör så gott de kan för att matcha sig med ett arbete att göra när andra har semester. Många hoppas också att ett sommarjobb kan leda till ett vikariat och allra helst ett fast jobb.

För 30-talet utställare var uppdraget att hitta rätt personer att fylla sommarvakanserna med.

– Vi behöver minst fem sommarvikarier och jag tror inte det blir några problem. Att dela ut tidningen är ett roligt och fritt jobb där man får vakna till fågelkvitter. Det är en viktig produkt som ska ut till morgonkaffet, säger Jeanette Mattsson, verksamhetsstöd på Tidningstjänst och en av utställarna.

Hårt tryck

Det är trångt på de två våningsplanen på Arbetsförmedlingen i Karlstad. 150 personer per plan får vara inne samtidigt och kön utanför är lång. Mässan fokuserar i år mer på jobb i Värmland och det finns lediga jobb att söka inom försäljning, service, industri, vård, fastighetsskötsel och transport. Tidigare, när de varit på Karlstad CCC, har det varit mycket större fokus på utlandsjobb.

– Det brukar vara så här mycket folk och något företag hade redan efter en timme fått slut på visitkort. Vi har i år 30 utställare från olika branscher och sammanlagt ett hundratal lediga sommarjobb. Och det är som sagt mer jobb i Värmland än tidigare år, säger Camilla Kruse, kundresurs och mässansvarig.

– En sådan här mässa har stor betydelse för både arbetsgivare och arbetssökande. De får mötas öga för öga och det är lättare att skapa sig en bild av varandra, fortsätter hon.

Färre Norgejobb

Förutom de Värmländska företagen och kommuner fanns några norska montrar på plats.

– Det är inte alls samma tryck från svenskar att åka över till Norge och jobba nu. Både bygg- och oljebranschen är knepiga att få jobb inom. Detsamma inom fiske. Och det är inte lika attraktivt att åka över som sjuksköterska heller när det inte ger samma höga lön längre. Det som gäller nu i Norge är jobb inom turism, service, hotell och restaurang, säger Mikael Sondell på Grensetjänsten Norge-Sverige.

Johan Söderholm, 24 år från Hammarö, och Simon Aronsson, 23 år från Karlstad, är sugna på ett jobb i Norge.

– Jag vet många som åkt dit och jobbat på flygplatserna. Jag vill helst ha ett jobb inom industrin, säger Johan Söderholm.

Fler mässor

Arbetsförmedlingens sommarjobbsmässa är bara en i raden av rekryteringstillfällen. I dag pågår Hotspot på Karlstads universitet, en av Sveriges största jobbmässor för studenter. Där möter ett hundratal utställare från Sverige och Norge morgondagens arbetskraft. För studenterna är det en chans till sommarjobb, en plats för examensjobb eller en fast tjänst efter studierna.

Även i länets kommuner har rekryteringen till sommarens vikariejobb påbörjats. Inom Karlstads kommun finns närmare 500 sommarjobb som ska tillsättas. Och inom landstinget i Värmland finns just nu ett 100-tal. Och det är färre än tidigare år.

– Vi har ett hundratal ute på annons nu men det är svårt att säga så här tidigt hur många det faktiskt blir. Landstinget är ju i en omställningsprocess just nu också och det påverkar. Så det vet vi längre fram i vår. Men vi vill gärna vara ute i god tid för att fånga intresset, säger Hans-Ove Blixt Berglund, HR-konsult på landstinget i Värmland.

Jobb med nyanlända

Karlstads kommun har rekryteringsdagar med olika inriktningar. Två av dem är nu på torsdag och fredag på Karolinen. Då söker de cirka 300 vikarier till kommunal vård och omsorg.

– Det är sammanlagt cirka 500 lediga sommarjobb att tillsätta så jag hoppas vi får ihop det. Det måste vi ju! Allra flest är det inom vård och omsorg och vi behöver väldigt många integrationshandledare, bortemot ett femtiotal som behovet ser ut nu, och ett sjuttiotal boendestödjare. Men vi har även lediga tjänster för sommar- och extrapersonal inom andra områden som teknik, ekonomi, kök, bovärdar, ledare till Sundstalägret och jobb i Mariebergsskogen, säger Christina Höök, organisationskonsult på Karlstads kommun som har bråda dagar.