2016-02-16 17:01

2016-02-16 17:05

Rasar mot beslutet att Katrineberg stoppas

KARLSTAD: Karlstads kommun riktar hård kritik mot länsstyrelsen

Beskedet att länsstyrelsen säger nej till ett nytt bostadsområde med 750 bostäder på Katrineberg vid Vänern kom som en överraskning för Karlstads kommun.
– Vi är mycket besvikna eftersom vi har utrett naturvärdena så grundligt. Det här handlar det här om nya bostäder för över 2 000 personer som nu stoppas.

Kommunalrådet och stadsbyggnadsnämndens ordförande Peter Kullgren (KD) är mycket upprörd över att länsstyrelsen har upphävt kommunens detaljplan för Katrineberg som fullmäktige klubbade den 17 september.

– Med tanke på det stora tryck på fler bostäder som finns och det krav som regeringen ställer på att bygga mer känns det väldigt märkligt att statens förlängda arm länsstyrelsen stoppar den här utbyggnaden, säger Peter Kullgren.

Länsstyrelsens beslut kom överraskande för Karlstads kommun.

– Vi är mycket besvikna eftersom vi har utrett naturvärdena så grundligt. Vi har sammanställt över 1 000 sidor om naturvärdena på Katrineberg och respekterar verkligen strandlinjen och de naturvärden som finns i området med olika typer av anpassningar, fortsätter han.

Beslutet är ett rejält bakslag för kommunen i deras detaljplanearbete.

– Vi har hållit på och utrett Katrineberg i över tio år och har under den tiden haft oerhört mycket dialog med länsstyrelsen kring naturfrågorna och så händer det här.

– Det känns oerhört frustrerande med tanke på att det här handlar om nya bostäder för över 2 000 personer som nu stoppas. Och utan Katrineberg faller hela Västkustsatsningen på bostäder, säger Peter Kullgren.

Vad som händer nu är inte klart.

– Vi måste i kommunledningen och stadsbyggnadsnämnden om vi ska överklaga beslutet till regeringen. Skulle det bli nej där får vi problem eftersom det tar lång tid innan det kan bli bostäder på Jakobsberg och andra håll.

Kommunalrådet och stadsbyggnadsnämndens ordförande Peter Kullgren (KD) är mycket upprörd över att länsstyrelsen har upphävt kommunens detaljplan för Katrineberg som fullmäktige klubbade den 17 september.

– Med tanke på det stora tryck på fler bostäder som finns och det krav som regeringen ställer på att bygga mer känns det väldigt märkligt att statens förlängda arm länsstyrelsen stoppar den här utbyggnaden, säger Peter Kullgren.

Länsstyrelsens beslut kom överraskande för Karlstads kommun.

– Vi är mycket besvikna eftersom vi har utrett naturvärdena så grundligt. Vi har sammanställt över 1 000 sidor om naturvärdena på Katrineberg och respekterar verkligen strandlinjen och de naturvärden som finns i området med olika typer av anpassningar, fortsätter han.

Beslutet är ett rejält bakslag för kommunen i deras detaljplanearbete.

– Vi har hållit på och utrett Katrineberg i över tio år och har under den tiden haft oerhört mycket dialog med länsstyrelsen kring naturfrågorna och så händer det här.

– Det känns oerhört frustrerande med tanke på att det här handlar om nya bostäder för över 2 000 personer som nu stoppas. Och utan Katrineberg faller hela Västkustsatsningen på bostäder, säger Peter Kullgren.

Vad som händer nu är inte klart.

– Vi måste i kommunledningen och stadsbyggnadsnämnden om vi ska överklaga beslutet till regeringen. Skulle det bli nej där får vi problem eftersom det tar lång tid innan det kan bli bostäder på Jakobsberg och andra håll.