2016-02-15 06:00

2016-02-15 06:00

Utmattning visade sig vara borrelia

KARLSTAD: Nathalie blev inte trodd av läkarna

Nathalie Hult missade ett år av utbildning, jobb och familjeliv när vården inte upptäckte att hon drabbats av borrelia. Diagnosen blev i stället utbrändhet och hon blev ordinerad vila.

Hon insjuknade under semestern 2014.

– Jag blev jätte jätte trött och fick kraftfulla domningar och efter några veckor tappade jag styrkan i händerna så att jag inte orkade dra på mig skorna själv.

Efter ett första läkarbesök väntade många provtagningar, bland annat för borrelia och undersökningar utan att man hittade något fel. Till slut sattes diagnosen utmattning.

Nathalie Hult är 34 år och nyutbildad psykolog.

– Jag kan symtomen på en utmattning och visste att symtomen inte stämde in på diagnosen, även om det hade varit en tuff arbetsperiod. Det var enormt frustrerande att inte bli trodd. Jag var jättesjuk och fick ingen hjälp.

Många symtom

Det upptäcktes under tiden att Nathalie Hult lider av Ménierès sjukdom med för högt tryck i örat.

– Läkarna tyckte att det blev för många symptom och bestämde sig för utbrändhet, tror Nathalie Hult.

Hon berättar om hur hon sov 14–16 timmar om dygnet, hade domningar, en stor blåröd fläck på foten och var ibland var så sjuk att hon inte orkade prata.

– Jag var så rädd, trodde att jag fått MS eller en tumör. Jag trodde jag skulle dö och var förtvivlad över att ingen tog mig på allvar berättar Nathalie.

Hon blir fortfarande illa berörd av att prata om den tiden.

Först när hon fick antibiotika utskrivet av en hudläkare för fläcken på foten blev hon markant bättre. Efter ytterligare en penicillinkur mot streptokocker kunde hon i juni förra året kunde hon i juni gå tillbaka till sitt arbete och efter tid göra färdigt sin psykologutbildning och påbörja sin PTP-tjänstgöring.. Då hade nästan ett år gått sedan hon blev sjuk under semestern.

”Bara psykiskt”

Ett senare prov visade att hon haft borrelia.

– Jag vet inte när jag smittades. Men vi bor nära skogen och har utekatter så visst har det funnits fästingar i omgivningen.

Nathalie Hult förstår att det kan vara svårt att sätta rätt diagnos men vänder sig mot att vården kategoriskt vägrade lyssna på henne.

– Jag fick kommentarer som ”Det är bara psykiskt”.

Domningarna finns kvar men i mildare form, så även tröttheten. Läkaren hon fick provsvaret ifrån trodde att det var restsymtom som blivit kroniska.

– Nu när jag vet vad det är så går det att leva med.

Ärendet är anmäld till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

Hon insjuknade under semestern 2014.

– Jag blev jätte jätte trött och fick kraftfulla domningar och efter några veckor tappade jag styrkan i händerna så att jag inte orkade dra på mig skorna själv.

Efter ett första läkarbesök väntade många provtagningar, bland annat för borrelia och undersökningar utan att man hittade något fel. Till slut sattes diagnosen utmattning.

Nathalie Hult är 34 år och nyutbildad psykolog.

– Jag kan symtomen på en utmattning och visste att symtomen inte stämde in på diagnosen, även om det hade varit en tuff arbetsperiod. Det var enormt frustrerande att inte bli trodd. Jag var jättesjuk och fick ingen hjälp.

Många symtom

Det upptäcktes under tiden att Nathalie Hult lider av Ménierès sjukdom med för högt tryck i örat.

– Läkarna tyckte att det blev för många symptom och bestämde sig för utbrändhet, tror Nathalie Hult.

Hon berättar om hur hon sov 14–16 timmar om dygnet, hade domningar, en stor blåröd fläck på foten och var ibland var så sjuk att hon inte orkade prata.

– Jag var så rädd, trodde att jag fått MS eller en tumör. Jag trodde jag skulle dö och var förtvivlad över att ingen tog mig på allvar berättar Nathalie.

Hon blir fortfarande illa berörd av att prata om den tiden.

Först när hon fick antibiotika utskrivet av en hudläkare för fläcken på foten blev hon markant bättre. Efter ytterligare en penicillinkur mot streptokocker kunde hon i juni förra året kunde hon i juni gå tillbaka till sitt arbete och efter tid göra färdigt sin psykologutbildning och påbörja sin PTP-tjänstgöring.. Då hade nästan ett år gått sedan hon blev sjuk under semestern.

”Bara psykiskt”

Ett senare prov visade att hon haft borrelia.

– Jag vet inte när jag smittades. Men vi bor nära skogen och har utekatter så visst har det funnits fästingar i omgivningen.

Nathalie Hult förstår att det kan vara svårt att sätta rätt diagnos men vänder sig mot att vården kategoriskt vägrade lyssna på henne.

– Jag fick kommentarer som ”Det är bara psykiskt”.

Domningarna finns kvar men i mildare form, så även tröttheten. Läkaren hon fick provsvaret ifrån trodde att det var restsymtom som blivit kroniska.

– Nu när jag vet vad det är så går det att leva med.

Ärendet är anmäld till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.