2016-02-15 20:23

2016-03-01 21:39

Stoppar byggplaner på Katrineberg

KARLSTAD: Länsstyrelse-nej för Katrineberg

Länsstyrelsen sätter stopp för Karlstads kommuns byggplaner på Katrineberg mellan Zakrisdalsudden och Bergviks villaområde. Det blir inga bostäder där.

Den 17 september ifjol antog fullmäktige detaljplanen som syftar till att skapa nya attraktiva bostadslägen nära vattnet på området Katrineberg. På sikt är också kommunens plan att länka ihop Karlstads stadsbebyggelse med Vänern i väst.

Under planprocessen har kommunen tryckt på möjligheten att genom detaljplanen tillgängliggöra Vänerns strand för invånare och besökare i Karlstad – men länsstyrelsen håller inte med.

– Bostadsplanerna kan inte anses vara ett tillräckligt starkt allmänintresse för att medge upphävande av strandskydd. Det intresset anser länsstyrelsen kan tillgodoses på annan plats, säger Bengt Falemo, enhetschef på länsstyrelsens samhällsbyggnadsenhet, om beslutet att riva upp detaljplanen.

Så väl grannar som Naturskyddsföreningen har hela tiden varit negativa till planerna. Flera överklaganden har skickats till länsstyrelsen.

Den 17 september ifjol antog fullmäktige detaljplanen som syftar till att skapa nya attraktiva bostadslägen nära vattnet på området Katrineberg. På sikt är också kommunens plan att länka ihop Karlstads stadsbebyggelse med Vänern i väst.

Under planprocessen har kommunen tryckt på möjligheten att genom detaljplanen tillgängliggöra Vänerns strand för invånare och besökare i Karlstad – men länsstyrelsen håller inte med.

– Bostadsplanerna kan inte anses vara ett tillräckligt starkt allmänintresse för att medge upphävande av strandskydd. Det intresset anser länsstyrelsen kan tillgodoses på annan plats, säger Bengt Falemo, enhetschef på länsstyrelsens samhällsbyggnadsenhet, om beslutet att riva upp detaljplanen.

Så väl grannar som Naturskyddsföreningen har hela tiden varit negativa till planerna. Flera överklaganden har skickats till länsstyrelsen.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.