2016-02-09 15:14

2016-02-09 15:15

Unga och glada schackspelare

KARLSTAD

Schackfyran är namnet på en rikstäckande schacktävling för fjärdeklassare. På tisdagen var det kommunfinal för Karlstad och Forshaga. Ett 70-tal unga entusiaster fyllde Tingvallakyrkans kyrksal.

Schack är världens äldsta strategispel. Det var spritt över en stor del av världen långt innan det fanns ett land med namnet Sverige. Och det kan spelas både på bräda och i dator.

Men på senare år har schack allt mer blivit ett spel för herrar som uppnått en viss ålder. Som ett försök att motverka detta och rekrytera yngre spelare arrangeras Schackfyran, en tävling för skolbarn som går i fjärdeklass.

– Vi har instruktörer som har besökt fjärdeklasser i Karlstad och Forshaga, berättar Kjell-Åke Andersson från Karlstads Allmänna Schacksällskap och Värmlands Schackförbund. Vi har berättat om schack och låtit barnen prova på.

Ett 70-tal av eleverna har sedan anmält sig till den kommunfinal som på tisdagen genomfördes i Tingvallakyrkans kyrksal i Karlstad. Varje deltagare får gå flera partier men aldrig mot någon annan i samma klass. Varje parti bedöms sedan och med hjälp av en formel räknar man ut vilken klass som varit duktigast, klasserna är ju olika stora.

”Ett spel för herrar som uppnått en viss ålder” skrev vi men världsmästare just nu är faktiskt 25-årige Magnus Carlsen från Norge.

Schack är världens äldsta strategispel. Det var spritt över en stor del av världen långt innan det fanns ett land med namnet Sverige. Och det kan spelas både på bräda och i dator.

Men på senare år har schack allt mer blivit ett spel för herrar som uppnått en viss ålder. Som ett försök att motverka detta och rekrytera yngre spelare arrangeras Schackfyran, en tävling för skolbarn som går i fjärdeklass.

– Vi har instruktörer som har besökt fjärdeklasser i Karlstad och Forshaga, berättar Kjell-Åke Andersson från Karlstads Allmänna Schacksällskap och Värmlands Schackförbund. Vi har berättat om schack och låtit barnen prova på.

Ett 70-tal av eleverna har sedan anmält sig till den kommunfinal som på tisdagen genomfördes i Tingvallakyrkans kyrksal i Karlstad. Varje deltagare får gå flera partier men aldrig mot någon annan i samma klass. Varje parti bedöms sedan och med hjälp av en formel räknar man ut vilken klass som varit duktigast, klasserna är ju olika stora.

”Ett spel för herrar som uppnått en viss ålder” skrev vi men världsmästare just nu är faktiskt 25-årige Magnus Carlsen från Norge.