2016-02-09 06:00

2017-02-11 08:08

Det går aldrig att vara för snäll

VÄNLIGA VECKAN: Ovänlighet kontra vänlighet har stor påverkan

Vad händer i hjärnan när man är vänlig? Och kan ovänlighet smitta?
Psykolog HG Storm reder ut begreppen.

Enligt en helt färsk forskningsrapport från Lunds universitet så smittar ovänlighet på jobbet. De tre forskarna, psykologerna Eva Torkelson, Kristoffer Holm och Martin Bäckström, kom fram till i sin omfattande studie ”Ohövlighet som en social process i organisationen” att ovänlighet sprider sig och skapar väldigt dålig stämning som gör att många inte trivs på sin arbetsplats.

Ovänlighet kan handla om förnedrande och nedlåtande kommentarer eller att inte visa intresse för sina arbetskamrater. Men det kan också vara att ignorera kolleger, att utesluta vissa ur arbetsgemenskapen och att utan grund ifrågasätta andras insatser och kompetens.

Ovänlighet stressar

– Ovänlighet är steget under mobbning. Det faller under radarn men kan få folk att må så dåligt att man inte kan jobba kvar. Stressen ökar i kroppen och hamnar i flykt- och kamprespons. Man blir stressad i systemet och redo att fly eller slåss, säger HG Storm, legitimerad psykolog i Karlstad.

Vänlighet däremot har rakt motsatt effekt. Både att utföra och ta emot vänlighet aktiverar en massa må bra signaler i hjärnan.

– Det är flera gossesaker som händer. Serotoninet höjs, det tillverkas i hjärnstammen och är kroppens internpost. Det påverkar vårt humör, sexlust och hur vi sover. Dopaminet höjs, det styr kommunikationer i hjärnan för uppmärksamhet, inlärning och motivation. Oxytocin är ett riktigt kärlekshormon som stärks av bra sex och närhet. Och endorfin som är kroppens morfin, smärtstillande och ger lust och energi och utsöndras vid träning. Det här är grunden till lycka i biologin, säger HG Storm.

Onödigt vänlig

Han poängterar att livet består av en massa små beteenden och att alla kan göra något varje dag som är vänligt.

– Om jag varit vänlig mot någon i onödan så kan jag stå ut med det. Men är jag ovänlig i onödan så kan jag må daligt av det. Så att sätta fokus på Vänliga veckan kan bara vara bra. Att slösa med vänlighet är som sagt ingen fara och det är medias uppgift att påminna oss om vad vi håller på med. Så jag tycker det här är bra.

Är du vänligare den här veckan?

– Jag är nog en positiv människa hela tiden. Och har jag inget positivt att säga så håller jag tyst. En bra början är att hälsa på människor och ge dem ett leende. Det räcker långt.

Enligt en helt färsk forskningsrapport från Lunds universitet så smittar ovänlighet på jobbet. De tre forskarna, psykologerna Eva Torkelson, Kristoffer Holm och Martin Bäckström, kom fram till i sin omfattande studie ”Ohövlighet som en social process i organisationen” att ovänlighet sprider sig och skapar väldigt dålig stämning som gör att många inte trivs på sin arbetsplats.

Ovänlighet kan handla om förnedrande och nedlåtande kommentarer eller att inte visa intresse för sina arbetskamrater. Men det kan också vara att ignorera kolleger, att utesluta vissa ur arbetsgemenskapen och att utan grund ifrågasätta andras insatser och kompetens.

Ovänlighet stressar

– Ovänlighet är steget under mobbning. Det faller under radarn men kan få folk att må så dåligt att man inte kan jobba kvar. Stressen ökar i kroppen och hamnar i flykt- och kamprespons. Man blir stressad i systemet och redo att fly eller slåss, säger HG Storm, legitimerad psykolog i Karlstad.

Vänlighet däremot har rakt motsatt effekt. Både att utföra och ta emot vänlighet aktiverar en massa må bra signaler i hjärnan.

– Det är flera gossesaker som händer. Serotoninet höjs, det tillverkas i hjärnstammen och är kroppens internpost. Det påverkar vårt humör, sexlust och hur vi sover. Dopaminet höjs, det styr kommunikationer i hjärnan för uppmärksamhet, inlärning och motivation. Oxytocin är ett riktigt kärlekshormon som stärks av bra sex och närhet. Och endorfin som är kroppens morfin, smärtstillande och ger lust och energi och utsöndras vid träning. Det här är grunden till lycka i biologin, säger HG Storm.

Onödigt vänlig

Han poängterar att livet består av en massa små beteenden och att alla kan göra något varje dag som är vänligt.

– Om jag varit vänlig mot någon i onödan så kan jag stå ut med det. Men är jag ovänlig i onödan så kan jag må daligt av det. Så att sätta fokus på Vänliga veckan kan bara vara bra. Att slösa med vänlighet är som sagt ingen fara och det är medias uppgift att påminna oss om vad vi håller på med. Så jag tycker det här är bra.

Är du vänligare den här veckan?

– Jag är nog en positiv människa hela tiden. Och har jag inget positivt att säga så håller jag tyst. En bra början är att hälsa på människor och ge dem ett leende. Det räcker långt.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.