2016-02-06 06:00

2016-02-06 06:00

Anser att de har bra radonkoll

KARLSTAD: NWT har pratat med fyra stora hyresvärdar

Hyresvärdarna Stiftelsen Karlstadshus, Lundbergs, Wermlands invest och Din bostad hävdar alla att de bara haft några få lägenheter med radonvärden som har legat över riktvärdet 200 becquerel.
Alla berörda hyresgäster ska ha eller kommer att informeras.

NWT har i flera artiklar skrivit om de höga radonvärdena i en del av KBAB:s och Willhelms lägenheter i Karlstad. I ett antal av fallen har bolagen slarvat med att höra av sig till hyresgästerna.

Stiftelsen Karlstadshus, Lundbergs, Wermlands invest och Din bostad är några andra riktigt stora hyresvärdar i Karlstad och alla hävdar att de har bra koll på radonhalterna i sina lägenheter.

– Hos oss är fem av sju områden kontrollerade, på de övriga två finns enstaka mätvärden utförda efter förfrågan från hyresgäster och generellt ligger värdena väl under riktvärdet.

Alla är åtgärdade

– Ett tiotal lägenheter har legat mellan 200 och 400 becquerel per kubikmeter luft som var det gamla riktvärdet och en strax över. De är nu åtgärdade och alla hyresgäster har informerats, säger Jonas Ekstam, vd för Stiftelsen Karlstadshus med 2 580 lägenheter.

Lundbergs har cirka 1 000 lägenheter i Karlstad och enligt regionchefen Peter Lundgren gjorde man radonmätningar i alla fastigheter för fyra år sedan. I några enstaka fall har det hittats förhöjda värden, men där har det gjorts åtgärder och sedan har man mätt igen. Alla hyresgäster har informerats om nivåerna.

– Vi påbörjade en inventering för några år sedan och betar av ett antal fastigheter per år. Totalt har vi cirka 550 lägenheter. Nivåerna varierar, men det är bara några enstaka fall som har legat över 200 becquerel och vi har pratat med de boende och åtgärder ska vidtas säger Wermlands invests vd Josefin Knarrström Bergh.

– Vi har tidigare inte haft någon tydlig rutin för att systematiskt informera efter mätningarna, men nu ska vi förbättra dem, säger hon.

Av Din bostads cirka 450 lägenheter i Karlstad har man uppmätt värden över 200 becquerel i sju lägenheter. Där har de legat mellan 245 och 830 becquerel.

– I de fall vi mätt för höga värden har vi tagit in radonkonsulter som hjälper oss med åtgärdsförslag. När vi valt åtgärd informerar vi berörda hyresgäster, säger Sandra Nilsson på bolagets kontor i Göteborg.

Alla fastigheter ska vara genomgångna under 2016 och informationsrutinerna ska ses över.

NWT har i flera artiklar skrivit om de höga radonvärdena i en del av KBAB:s och Willhelms lägenheter i Karlstad. I ett antal av fallen har bolagen slarvat med att höra av sig till hyresgästerna.

Stiftelsen Karlstadshus, Lundbergs, Wermlands invest och Din bostad är några andra riktigt stora hyresvärdar i Karlstad och alla hävdar att de har bra koll på radonhalterna i sina lägenheter.

– Hos oss är fem av sju områden kontrollerade, på de övriga två finns enstaka mätvärden utförda efter förfrågan från hyresgäster och generellt ligger värdena väl under riktvärdet.

Alla är åtgärdade

– Ett tiotal lägenheter har legat mellan 200 och 400 becquerel per kubikmeter luft som var det gamla riktvärdet och en strax över. De är nu åtgärdade och alla hyresgäster har informerats, säger Jonas Ekstam, vd för Stiftelsen Karlstadshus med 2 580 lägenheter.

Lundbergs har cirka 1 000 lägenheter i Karlstad och enligt regionchefen Peter Lundgren gjorde man radonmätningar i alla fastigheter för fyra år sedan. I några enstaka fall har det hittats förhöjda värden, men där har det gjorts åtgärder och sedan har man mätt igen. Alla hyresgäster har informerats om nivåerna.

– Vi påbörjade en inventering för några år sedan och betar av ett antal fastigheter per år. Totalt har vi cirka 550 lägenheter. Nivåerna varierar, men det är bara några enstaka fall som har legat över 200 becquerel och vi har pratat med de boende och åtgärder ska vidtas säger Wermlands invests vd Josefin Knarrström Bergh.

– Vi har tidigare inte haft någon tydlig rutin för att systematiskt informera efter mätningarna, men nu ska vi förbättra dem, säger hon.

Av Din bostads cirka 450 lägenheter i Karlstad har man uppmätt värden över 200 becquerel i sju lägenheter. Där har de legat mellan 245 och 830 becquerel.

– I de fall vi mätt för höga värden har vi tagit in radonkonsulter som hjälper oss med åtgärdsförslag. När vi valt åtgärd informerar vi berörda hyresgäster, säger Sandra Nilsson på bolagets kontor i Göteborg.

Alla fastigheter ska vara genomgångna under 2016 och informationsrutinerna ska ses över.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.