2016-02-04 21:24

2016-02-04 21:24

Hur många blir ni?

HALLÅ DÄR...

...Andreas Pettersson, centerpartistiskt kommunalråd i Karlstad som får ta emot partiets största årliga evenemang Kommundagarna 2016 på Karlstad CCC fredag och lördag.

– Det är faktiskt rekord i år med över 600 kommunpolitiker från hela landet på plats. Förra året var vi 550 och det visar på ett stort intresse och ett Centerparti på uppgång.

Vilka är dina förhoppningar inför de här dagarna?

– Att kunna nätverka och diskutera frågor inom svensk politik som är viktig för oss ute i kommunerna. Förutom integration är bostadsfrågan en het fråga just nu. Det är viktigt att det byggs bostäder även på landsbygden och inte bara i tätorten och att se över reglerna för strandskyddet. Det hämmar landsbygden att inte kunna bygga närmare vattnet.

Fokusområdet är ”Förbättrat asylmottagande med kapade kostnader och mindre krångel”. Vilken är lösningen?

– Jag hoppas vi kan få till enklare regler som underlätta för kommunerna att få till en bra integration. Myndigheters krångliga regler ska inte sätta stopp för till exempel en asylsökande som vill och kan komma ut i arbete. Det bör de få göra.

Vad betyder det för Karlstad att ni är här i år?

– Partistämman hölls här för två år sedan och att man väljer att komma tillbaka så snart tyder på ett Karlstad har ett bra värdskap. Och det betyder såklart mycket för besöksnäringen. Även om jag inte tror att vi har någon regionalpolitisk fördel av det.

Vad ser du fram emot mest?

– Jag träffade redan på torsdagen flera partikamrater i fokusgruppen och att få boosten och känna glädjen i Centerrörelsen är roligt. Sedan är det givetvis en stor händelse att Annie Lööf gör comeback och håller sitt traditionsenliga tal här på Kommundagarna.

– Det är faktiskt rekord i år med över 600 kommunpolitiker från hela landet på plats. Förra året var vi 550 och det visar på ett stort intresse och ett Centerparti på uppgång.

Vilka är dina förhoppningar inför de här dagarna?

– Att kunna nätverka och diskutera frågor inom svensk politik som är viktig för oss ute i kommunerna. Förutom integration är bostadsfrågan en het fråga just nu. Det är viktigt att det byggs bostäder även på landsbygden och inte bara i tätorten och att se över reglerna för strandskyddet. Det hämmar landsbygden att inte kunna bygga närmare vattnet.

Fokusområdet är ”Förbättrat asylmottagande med kapade kostnader och mindre krångel”. Vilken är lösningen?

– Jag hoppas vi kan få till enklare regler som underlätta för kommunerna att få till en bra integration. Myndigheters krångliga regler ska inte sätta stopp för till exempel en asylsökande som vill och kan komma ut i arbete. Det bör de få göra.

Vad betyder det för Karlstad att ni är här i år?

– Partistämman hölls här för två år sedan och att man väljer att komma tillbaka så snart tyder på ett Karlstad har ett bra värdskap. Och det betyder såklart mycket för besöksnäringen. Även om jag inte tror att vi har någon regionalpolitisk fördel av det.

Vad ser du fram emot mest?

– Jag träffade redan på torsdagen flera partikamrater i fokusgruppen och att få boosten och känna glädjen i Centerrörelsen är roligt. Sedan är det givetvis en stor händelse att Annie Lööf gör comeback och håller sitt traditionsenliga tal här på Kommundagarna.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.