2016-02-01 14:37

2016-02-01 15:46

Varning för vägglöss i Karlstad

SKADEDJUR: Ökar lavinartat

Har du precis varit ute och rest? Ta en ordentlig titt i väskan innan du packar upp.
Vägglössen ökar lavinartat och just nu varnar Anticimex för hög aktivitet av skadedjuren i Karlstad.

Vägglöss är ett växande problem i Sverige och sedan 2009 har antal vägglussaneringar ökat med över 500 procent, rapporterar saneringsföretaget Anticimex. Just nu varnar Anticimex för hög aktivitet av vägglöss i Karlstad, Stockholm, Örebro, Umeå, Karlstad och Gävle, skriver Hem & Hyra.

Enligt tidningen har vägglussaneringarna ökat från 2 000 till 13 000 de senaste sju åren.

Lössen skapar inte bara obehag för de som drabbas utan kostar också fastighetsägare stora summor. En orsak till att kostnaderna skenar är att saneringen ofta innebär mer arbete för personalen och att hyresgästerna har rätt att kräva lägre hyra om de inte kunnat använda sin bostad fullt ut, skriver Hem & Hyra.

Resor en av orsakerna

Anledningen till att vägglösen ökar så kraftigt är att vi reser allt mer, men också nya regler inom EU-området för vilka bekämpningsmedel som får lov att användas.

– Vägglöss är betydligt dyrare och krångligare att sanera än andra insekter eftersom saneringen också omfattar lösöre, säger Peter Edholm, affärsansvarig inom offentlig sektor på Anticimex, till Hem & Hyra.

Hur skyddar man sig då mot att få med sig vägglöss hem från resan?

Anticimex har flera tips:

• Undersök sängen på hotellrummet, ta en titt vid till exempel sömmar. Om du ser små svarta prickar kan det vara spår av spillning från vägglöss. Om du upptäcker vägglöss eller spår av desamma, be att få byta rum.

• Låt dina kläder ligga kvar i resväskan. Lägg inte in dem i lådor och skåp och låt väskan vara stängd.

• Förvara resväskan långt från sängen eller annan möbel som kan användas som sovplats, exempelvis bäddsoffa. Ställ den gärna på en avsedd plats så som en bock, som ofta finns på hotellrum. På så sätt ligger inte väskan på golvet.

• Låt väskan vara stängd. Nykläckta vägglöss är millimetersmå och kan lätt hitta en springa att krypa in och gömma sig i.

• Var uppmärksam när du packar innan hemresan. På så sätt kan du snabbt agera då du kommer hem.

Tvätta i 60 grader

Anticimex har även tips om du redan har drabbats av de äppelkärnestora skadedjuren. I första hand ska du snarast kontakta ett saneringsföretag. Tvätta textilierna i 60 grader, kör dem i torktumlare eller lägg dem i frysen i en vecka.

Det är också läge att dammsuga överallt och därefter länga dammsugarpåsen. Ett annat tips är att även kontrollera böcker, tidningar och prydnadsföremål.

Vägglöss är ett växande problem i Sverige och sedan 2009 har antal vägglussaneringar ökat med över 500 procent, rapporterar saneringsföretaget Anticimex. Just nu varnar Anticimex för hög aktivitet av vägglöss i Karlstad, Stockholm, Örebro, Umeå, Karlstad och Gävle, skriver Hem & Hyra.

Enligt tidningen har vägglussaneringarna ökat från 2 000 till 13 000 de senaste sju åren.

Lössen skapar inte bara obehag för de som drabbas utan kostar också fastighetsägare stora summor. En orsak till att kostnaderna skenar är att saneringen ofta innebär mer arbete för personalen och att hyresgästerna har rätt att kräva lägre hyra om de inte kunnat använda sin bostad fullt ut, skriver Hem & Hyra.

Resor en av orsakerna

Anledningen till att vägglösen ökar så kraftigt är att vi reser allt mer, men också nya regler inom EU-området för vilka bekämpningsmedel som får lov att användas.

– Vägglöss är betydligt dyrare och krångligare att sanera än andra insekter eftersom saneringen också omfattar lösöre, säger Peter Edholm, affärsansvarig inom offentlig sektor på Anticimex, till Hem & Hyra.

Hur skyddar man sig då mot att få med sig vägglöss hem från resan?

Anticimex har flera tips:

• Undersök sängen på hotellrummet, ta en titt vid till exempel sömmar. Om du ser små svarta prickar kan det vara spår av spillning från vägglöss. Om du upptäcker vägglöss eller spår av desamma, be att få byta rum.

• Låt dina kläder ligga kvar i resväskan. Lägg inte in dem i lådor och skåp och låt väskan vara stängd.

• Förvara resväskan långt från sängen eller annan möbel som kan användas som sovplats, exempelvis bäddsoffa. Ställ den gärna på en avsedd plats så som en bock, som ofta finns på hotellrum. På så sätt ligger inte väskan på golvet.

• Låt väskan vara stängd. Nykläckta vägglöss är millimetersmå och kan lätt hitta en springa att krypa in och gömma sig i.

• Var uppmärksam när du packar innan hemresan. På så sätt kan du snabbt agera då du kommer hem.

Tvätta i 60 grader

Anticimex har även tips om du redan har drabbats av de äppelkärnestora skadedjuren. I första hand ska du snarast kontakta ett saneringsföretag. Tvätta textilierna i 60 grader, kör dem i torktumlare eller lägg dem i frysen i en vecka.

Det är också läge att dammsuga överallt och därefter länga dammsugarpåsen. Ett annat tips är att även kontrollera böcker, tidningar och prydnadsföremål.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.