2016-01-29 08:30

2016-01-29 08:30

Nytt mentorsprojekt på Kronoparken

KARLSTAD: Samarbete mellan universitetet och skolor

I höst startar ett nytt mentorsprojekt på Kronoparken, Näktergalen Karlstad.
20 studenter ska rekryteras som mentorer åt tredje- och fjärdeklassare och fokus ligger på integration.

Föregångare är mentorsprojektet Näktergalen som startades vid Malmö högskola för 19 år sedan. I dag finns 29 nätverk, i Sverige och runt om i Europa, och från och med i höst även i Karlstad.

– Näktergalen bygger på att högskole- eller universitetsstudenter är mentorer åt barn i utsatta miljöer, även om alla nätverk sätter en viss egen prägel på projekten, säger projektledaren Caroline Adolfsson Åhs.

Projektet drivs i samarbete mellan Karlstads universitet och Karlstads kommun.

I samband med Hot Spot-dagen i februari ska 20 studenter rekryteras som mentorer till tredje- och fjärdeklassare från Frödingskolan och Kronoparksskolan, vilket innebär att studenterna blir mentorer åt varsin mindre grupp.

– Vi vill nå så många barn som möjligt och inte behöva välja ut några få, säger Caroline Adolfsson Åhs.

Träffas under skoltid

Mentorerna kommer att träffa barnen under skoltid, men exakt vad de ska göra är ännu inte klart.

– Vi ska ta fram en handlingsplan, bland annat i samråd med barnen själva. Det kan bland annat handla om diskussionsgrupper. Integration är naturligtvis en viktig del, även att uppmuntra till studier, säger Caroline Adolsson Åhs.

– Det vore väldigt roligt att uppnå att en elev som går förbi universitetet säger: ”där ska jag också gå när jag blir stor”.

Föregångare är mentorsprojektet Näktergalen som startades vid Malmö högskola för 19 år sedan. I dag finns 29 nätverk, i Sverige och runt om i Europa, och från och med i höst även i Karlstad.

– Näktergalen bygger på att högskole- eller universitetsstudenter är mentorer åt barn i utsatta miljöer, även om alla nätverk sätter en viss egen prägel på projekten, säger projektledaren Caroline Adolfsson Åhs.

Projektet drivs i samarbete mellan Karlstads universitet och Karlstads kommun.

I samband med Hot Spot-dagen i februari ska 20 studenter rekryteras som mentorer till tredje- och fjärdeklassare från Frödingskolan och Kronoparksskolan, vilket innebär att studenterna blir mentorer åt varsin mindre grupp.

– Vi vill nå så många barn som möjligt och inte behöva välja ut några få, säger Caroline Adolfsson Åhs.

Träffas under skoltid

Mentorerna kommer att träffa barnen under skoltid, men exakt vad de ska göra är ännu inte klart.

– Vi ska ta fram en handlingsplan, bland annat i samråd med barnen själva. Det kan bland annat handla om diskussionsgrupper. Integration är naturligtvis en viktig del, även att uppmuntra till studier, säger Caroline Adolsson Åhs.

– Det vore väldigt roligt att uppnå att en elev som går förbi universitetet säger: ”där ska jag också gå när jag blir stor”.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.