2016-01-27 15:39

2016-01-27 15:39

"Det är viktigt att historien sprids vidare"

HALLÅ DÄR...

... Linnea Dahllöf, som studerar på Sundstagymnasiet och är en av dem som har gjort ett projekt kring förintelsen.

Berätta, vad är det för projekt?

– Det ett toleransprojekt som heter En av oss, som anordnas av Uno (Ungdomens hus). Vi har under ett års tid arbetat om förintelsen. I höstas var vi i Polen besökte flera läger, som Auschwitz och Treblinka. Målet med resan var att lära oss mer om acceptans och se det som nazisterna orsakade. Och nu är vårt mål att föra historien vidare.

Vilka är det som varit med i projektet?

– Vi var 31 personer som åkte, varav tio var vuxna ledare. Man fick söka för att vara med och jag sökte för jag varit med ett likande projekt tidigare, och jag ville jobba med frågor som handlar om människors lika värde. Varför Uno valt att arbeta med det är för att de tycker att det är viktigt att historien sprids vidare och att man är en god medmänniska.

Varför valde du det här ämnet?

– Jag tycker det är viktig att arbeta med såna frågor och sprida historien. Det är vårt ansvar nu, vi unga, då det inte finns många överlevare kvar.

Hur är kunskapen om det här bland dagens gymnasiestudenter?

– Den är ganska bra tycker jag. Det pratades mycket om det när jag gick i årskurs nio på Hammarö, men på gymnasiet har det varit mindre. De som har bäst kunskaper är de som varit med i sådana här projekt, men det flesta känner till det grundläggande.

Projektet presenteras i Karlstads domkyrka på onsdagskvällen, vad händer med projektet nu?

– I dag (läs: onsdag) har jag och två andra varit på Mörmoskolan och pratat, och nu vi väntar på svar från andra skolor. Målet är att fortsätta föreläsa, men fokus har legat på onsdagen.

I domkyrkan, med start klockan 18, kommer de som arbetet med projektet prata om förintelsen tillsammans med en konfirmationsgrupp, det blir även dagboksläsning och uppträdande. Därefter blir det en fackeltågsvandring till Uno, där de som var i Polen kommer visa sin utställning. Det blir också en filmvisning från resan.

Berätta, vad är det för projekt?

– Det ett toleransprojekt som heter En av oss, som anordnas av Uno (Ungdomens hus). Vi har under ett års tid arbetat om förintelsen. I höstas var vi i Polen besökte flera läger, som Auschwitz och Treblinka. Målet med resan var att lära oss mer om acceptans och se det som nazisterna orsakade. Och nu är vårt mål att föra historien vidare.

Vilka är det som varit med i projektet?

– Vi var 31 personer som åkte, varav tio var vuxna ledare. Man fick söka för att vara med och jag sökte för jag varit med ett likande projekt tidigare, och jag ville jobba med frågor som handlar om människors lika värde. Varför Uno valt att arbeta med det är för att de tycker att det är viktigt att historien sprids vidare och att man är en god medmänniska.

Varför valde du det här ämnet?

– Jag tycker det är viktig att arbeta med såna frågor och sprida historien. Det är vårt ansvar nu, vi unga, då det inte finns många överlevare kvar.

Hur är kunskapen om det här bland dagens gymnasiestudenter?

– Den är ganska bra tycker jag. Det pratades mycket om det när jag gick i årskurs nio på Hammarö, men på gymnasiet har det varit mindre. De som har bäst kunskaper är de som varit med i sådana här projekt, men det flesta känner till det grundläggande.

Projektet presenteras i Karlstads domkyrka på onsdagskvällen, vad händer med projektet nu?

– I dag (läs: onsdag) har jag och två andra varit på Mörmoskolan och pratat, och nu vi väntar på svar från andra skolor. Målet är att fortsätta föreläsa, men fokus har legat på onsdagen.

I domkyrkan, med start klockan 18, kommer de som arbetet med projektet prata om förintelsen tillsammans med en konfirmationsgrupp, det blir även dagboksläsning och uppträdande. Därefter blir det en fackeltågsvandring till Uno, där de som var i Polen kommer visa sin utställning. Det blir också en filmvisning från resan.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.