2016-01-14 18:55

2016-01-14 18:55

Har musikvideo som elevens val

KARLSTAD: Unikt filmprojekt med stöd av Svenska Filminstitutet

Den här terminen har niorna på Mariebergsskolan i Karlstad kunnat välja musikvideo som elevens val. Slår det väl ut hoppas projektledaren Peter Nilsson att det sprider sig till fler skolor i landet.

Ena gruppen ska göra musiken och den andra ska göra musikvideon. De ska jobba parallellt och ha en termin på sig. Det är tanken när Mariebergsskolans niondeklassare den här terminen fått möjligheten att välja musikvideo som elevens val. Efter en kort skriftlig ansökan har 22 elever nu musikvideo på schemat.

– Jag har slitit hårt hela hösten för att få till det här så det är jätteroligt att vi kan genomföra det här pilotprojektet. Man får ju in många ämnen när man gör en musikvideo, förutom bild och musik, även svenska och SO. Och vi ska jobba med filmkameror och riktig produktion, säger Peter Nilsson, projektledande elevstödjare på Mariebergsskolan.

Kickstart

Till sin hjälp har han skolans musiklärare Leif Axaeus och medieläraren och filmpedagogen Evelyn Frankel från Sunne.

Första passet var det stor genomgång av upphovsrätt och nyttjanderätt och vad de ska göra de 17 tillfällen fram till sommarlovet då musikvideon ska vara klar.

Efter att ha valt temat framtid skrev eleverna i smågrupper ner fem ord och lika många motsatsord. Sen fick de ge sig ut i korridorerna för att filma ett 30 sekunder långt klipp som illustrerar ett av de valda orden. Theo Johnsen, Smilla Gustafsson, Victor Werling och Hanna Gräsmark valde ordet hat.

– Varför gjorde vi det egentligen? Jo men det blir bra, säger Smilla Gustafsson som står redo med mobilkameran och filmar Victor Werling som ska låtsas slå ner Theo Johnsen.

Film i alla skolor

Filmprojektet är lanserat av Barn- och ungdomsförvaltningen i samarbete med Svenska Filminstitutet och det finns en plan på en fortsättning efter den första pilotterminen.

– Efter att det utvärderats i juni så är planen från kommunens sida att musikvideo ska kunna bli ett elevens val till hela högstadiet på Mariebergsskolan under läsåret 2016/2017. Och under det året bjuda in representanter alla andra högstadieskolor i kommunen för att under läsåret 2017/2018 kunna erbjuda musikvideo för alla i årskurs 7-9, säger Peter Nilsson.

Barn- och ungdomsförvaltningen vill genom projektet ge eleverna insikt och förståelse för hur rörlig bild fungerar och hur det kan användas i olika sammanhang. De hoppas det ska leda ett mer kritiskt tänkande kring de bilder de möter varje dag i sociala medier och digitala kanaler.

– Det här är första genrationen som ständigt har en filmkamera med sig i fickan. Det känns roligt att kunna visa vad man kan åstadkomma, även om vi kommer använda riktiga grejer till musikvideon, säger Peter Nilsson.

Ena gruppen ska göra musiken och den andra ska göra musikvideon. De ska jobba parallellt och ha en termin på sig. Det är tanken när Mariebergsskolans niondeklassare den här terminen fått möjligheten att välja musikvideo som elevens val. Efter en kort skriftlig ansökan har 22 elever nu musikvideo på schemat.

– Jag har slitit hårt hela hösten för att få till det här så det är jätteroligt att vi kan genomföra det här pilotprojektet. Man får ju in många ämnen när man gör en musikvideo, förutom bild och musik, även svenska och SO. Och vi ska jobba med filmkameror och riktig produktion, säger Peter Nilsson, projektledande elevstödjare på Mariebergsskolan.

Kickstart

Till sin hjälp har han skolans musiklärare Leif Axaeus och medieläraren och filmpedagogen Evelyn Frankel från Sunne.

Första passet var det stor genomgång av upphovsrätt och nyttjanderätt och vad de ska göra de 17 tillfällen fram till sommarlovet då musikvideon ska vara klar.

Efter att ha valt temat framtid skrev eleverna i smågrupper ner fem ord och lika många motsatsord. Sen fick de ge sig ut i korridorerna för att filma ett 30 sekunder långt klipp som illustrerar ett av de valda orden. Theo Johnsen, Smilla Gustafsson, Victor Werling och Hanna Gräsmark valde ordet hat.

– Varför gjorde vi det egentligen? Jo men det blir bra, säger Smilla Gustafsson som står redo med mobilkameran och filmar Victor Werling som ska låtsas slå ner Theo Johnsen.

Film i alla skolor

Filmprojektet är lanserat av Barn- och ungdomsförvaltningen i samarbete med Svenska Filminstitutet och det finns en plan på en fortsättning efter den första pilotterminen.

– Efter att det utvärderats i juni så är planen från kommunens sida att musikvideo ska kunna bli ett elevens val till hela högstadiet på Mariebergsskolan under läsåret 2016/2017. Och under det året bjuda in representanter alla andra högstadieskolor i kommunen för att under läsåret 2017/2018 kunna erbjuda musikvideo för alla i årskurs 7-9, säger Peter Nilsson.

Barn- och ungdomsförvaltningen vill genom projektet ge eleverna insikt och förståelse för hur rörlig bild fungerar och hur det kan användas i olika sammanhang. De hoppas det ska leda ett mer kritiskt tänkande kring de bilder de möter varje dag i sociala medier och digitala kanaler.

– Det här är första genrationen som ständigt har en filmkamera med sig i fickan. Det känns roligt att kunna visa vad man kan åstadkomma, även om vi kommer använda riktiga grejer till musikvideon, säger Peter Nilsson.