2016-01-09 06:00

2016-01-09 06:00

Vill brygga välgörande öl

KARLSTAD: Karlstadskillar kombinerar ölintresse med välgörenhet

De vill tillverka ett öl som tilltalar entusiaster, sprida budskapet om en sundare alkoholkultur – och skänka delar av intäkterna till välgörenhet.
– Vi är helt enkelt ett gäng schyssta killar som vill göra ett schysst öl.

Det säger Daniel Haag, som tillsammans med kompisarna Niklas Nyström och Jesper Haag brygger lokalt Värmlandsöl under namnet Good Guys Brew.

– Vi startade i väldigt liten skala 2014 och investerade snart i ett eget litet bryggverk. Det är ett genuint ölintresse som driver oss, berättar Daniel Haag.

På Systembolaget

När han något senare fick jobb på Wermlands Brygghus inledde killarna ett samarbete med ägaren Hans Skan, och just nu står 2 000 liter öl på bryggning i lokalerna i Kristinehamn.

– I februari presenteras våra två sorter; Pilot Ipa och Eva Lisa pale ale, på Systembolaget. I Karlstad kommer de att finnas i det tillfälliga, lokala sortimentet, på övriga Systembolag finns det i beställningssortimentet, berättar Daniel Haag.

I dagsläget säljs killarnas öl på ett antal krogar i Karlstad.

Vill göra något bra

Men att brygga öl är en sak – Good Guys Brew säger sig ha en tydlig baktanke med sitt öl.

– Som namnet antyder vill vi göra något bra av det här. Vår tanke med konceptet är att vi ska skänka delar av intäkterna till välgörenhet. I dagsläget har vi dock inte helt klart för oss i vilken form eller till vilket ändamål. Prio ett är att komma i gång ordentligt och få ut ölet, för att få utrymme att kunna göra det vi verkligen vill av det här, säger Niklas Nyström.

Lätt att göra

– Vi pratar om rena ”charity batches”, alltså hela bryggomgångar som säljs till förmån för ett visst välgörande ändamål. Just nu kämpar vi med att hålla oss över vattenytan, men välgörenhetsbiten är jätteviktig för oss, säger Daniel Haag.

– Det är jättelätt att göra öl, men jättesvårt att sälja det, konstaterar Niklas Nystöm.

Det säger Daniel Haag, som tillsammans med kompisarna Niklas Nyström och Jesper Haag brygger lokalt Värmlandsöl under namnet Good Guys Brew.

– Vi startade i väldigt liten skala 2014 och investerade snart i ett eget litet bryggverk. Det är ett genuint ölintresse som driver oss, berättar Daniel Haag.

På Systembolaget

När han något senare fick jobb på Wermlands Brygghus inledde killarna ett samarbete med ägaren Hans Skan, och just nu står 2 000 liter öl på bryggning i lokalerna i Kristinehamn.

– I februari presenteras våra två sorter; Pilot Ipa och Eva Lisa pale ale, på Systembolaget. I Karlstad kommer de att finnas i det tillfälliga, lokala sortimentet, på övriga Systembolag finns det i beställningssortimentet, berättar Daniel Haag.

I dagsläget säljs killarnas öl på ett antal krogar i Karlstad.

Vill göra något bra

Men att brygga öl är en sak – Good Guys Brew säger sig ha en tydlig baktanke med sitt öl.

– Som namnet antyder vill vi göra något bra av det här. Vår tanke med konceptet är att vi ska skänka delar av intäkterna till välgörenhet. I dagsläget har vi dock inte helt klart för oss i vilken form eller till vilket ändamål. Prio ett är att komma i gång ordentligt och få ut ölet, för att få utrymme att kunna göra det vi verkligen vill av det här, säger Niklas Nyström.

Lätt att göra

– Vi pratar om rena ”charity batches”, alltså hela bryggomgångar som säljs till förmån för ett visst välgörande ändamål. Just nu kämpar vi med att hålla oss över vattenytan, men välgörenhetsbiten är jätteviktig för oss, säger Daniel Haag.

– Det är jättelätt att göra öl, men jättesvårt att sälja det, konstaterar Niklas Nystöm.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.