2015-12-18 15:18

2015-12-18 15:18

Ny plan ska få fler att åka kollektivt

VÄRMLAND: 40 procent fler resor på tio år

Den värmländska kollektivtrafiken ökar näst mest i landet.
Nu tas nästa steg för att få fler att ställa bilen. 2021 ska det ske 15,2 miljoner resor med buss och tåg i länet.

Utvecklingen av kollektivtrafiken kostar. 40 procent täcks via biljettförsäljning, resten skjuts till via skattemedel från landstinget och länets kommuner. 1 687 kronor per invånare under 2014. Totalt under kommande år: 411 miljoner kronor.

– Det är mycket pengar det handlar om. Men de allra flesta står bakom kostnaden och anser att en fungerande kollektivtrafik är ett viktigt verktyg för länets utveckling och tillväxt, säger Peter Wretman, enhetschef på Region Värmland som ansvarar för länets utbud av tåg- och busstrafik.

Värmlandstrafik och Karlstadbuss sköter den dagliga driften. Och utvecklingen är positiv.

Högt betyg

På tio år har trafikutbudet ökat med 47 procent och under samma period har antalet resor ökat med cirka 45 procent. Näst mest i landet. Värmlänningarna är dessutom näst mest nöjda med sin kollektivtrafik. Tre av fyra resande ger betyget 4 eller 5.

– Vi har ett bra utbud, men ska givetvis jobba för att utveckla kollektivtrafiken än mer, säger Peter Wretman.

Förslag till nytt så kallat trafikförsörjningsprogram för åren 2017-2021 är just nu ute på remiss hos en lång rad intressenter: kommuner, handikappförbund, PRO, de politiska partierna och Handelskammaren för att nämna några.

Bussar berör

Senast 31 januari ska synpunkter på programmet vara inne. Beslut fattas av regionfullmäktige 29 april.

– Kollektivtrafiken berör så vi tror och hoppas på många synpunkter, säger Wretman.

Målet med programmet är tydligt: fler ska ställa bilen och i stället välja tåg eller buss till jobb och studier. I dag sker nästan åtta av tio resor till och från jobbet med bil. Bara åtta procent åker kollektivt, resten går eller cyklar.

Hur få fler att ta buss eller tåg?

– Att vi har ett relevant trafikutbud.

För att i detalj veta vad som kan få fler värmlänningar att ställa bilen genomförs under 2016 ett projekt där anställda på företag runt om i länet kommer att intervjuas om sina vanor – och vad som kan få dem att ändra dessa

Tre procent fler resor per år är målet framöver.

– En utmaning, men fullt rimligt, anser Peter Wretman.

Utvecklingen av kollektivtrafiken kostar. 40 procent täcks via biljettförsäljning, resten skjuts till via skattemedel från landstinget och länets kommuner. 1 687 kronor per invånare under 2014. Totalt under kommande år: 411 miljoner kronor.

– Det är mycket pengar det handlar om. Men de allra flesta står bakom kostnaden och anser att en fungerande kollektivtrafik är ett viktigt verktyg för länets utveckling och tillväxt, säger Peter Wretman, enhetschef på Region Värmland som ansvarar för länets utbud av tåg- och busstrafik.

Värmlandstrafik och Karlstadbuss sköter den dagliga driften. Och utvecklingen är positiv.

Högt betyg

På tio år har trafikutbudet ökat med 47 procent och under samma period har antalet resor ökat med cirka 45 procent. Näst mest i landet. Värmlänningarna är dessutom näst mest nöjda med sin kollektivtrafik. Tre av fyra resande ger betyget 4 eller 5.

– Vi har ett bra utbud, men ska givetvis jobba för att utveckla kollektivtrafiken än mer, säger Peter Wretman.

Förslag till nytt så kallat trafikförsörjningsprogram för åren 2017-2021 är just nu ute på remiss hos en lång rad intressenter: kommuner, handikappförbund, PRO, de politiska partierna och Handelskammaren för att nämna några.

Bussar berör

Senast 31 januari ska synpunkter på programmet vara inne. Beslut fattas av regionfullmäktige 29 april.

– Kollektivtrafiken berör så vi tror och hoppas på många synpunkter, säger Wretman.

Målet med programmet är tydligt: fler ska ställa bilen och i stället välja tåg eller buss till jobb och studier. I dag sker nästan åtta av tio resor till och från jobbet med bil. Bara åtta procent åker kollektivt, resten går eller cyklar.

Hur få fler att ta buss eller tåg?

– Att vi har ett relevant trafikutbud.

För att i detalj veta vad som kan få fler värmlänningar att ställa bilen genomförs under 2016 ett projekt där anställda på företag runt om i länet kommer att intervjuas om sina vanor – och vad som kan få dem att ändra dessa

Tre procent fler resor per år är målet framöver.

– En utmaning, men fullt rimligt, anser Peter Wretman.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.