2015-12-18 12:30

2015-12-18 12:30

Julgalan blir av som planerat

KARLSTAD: Trots konkursansökan och samarbetspartners som hoppat av

– Det blir Julgala i Karlstad.
Det säger Jonas Wakman, operativt ansvarig för de två bolag som arrangerar lördagens gala.
Men många inblandade är oroliga. Karlstads Simsällskap har backat från sitt åtagande.

– Vi kände oss osäkra på betalningen, så vi har blåst av vårt engagemang, säger Maria Sjögelid i simföreningen.

De blev i förra veckan tillfrågade om att sköta bland annat dekorering och hjälpa till med scenbygge.

– Dealen var att ungdomarna skulle få halva intäkten, och resten skulle gå till föreningen. Vi skulle få 150 kronor per person i timmen och vi tyckte det var ett bra tillskott för klubben och ett kul sätt för ungdomarna att tjäna en slant inför jul. Ett 20-tal skulle vara med. Men när vi läste om allt strul kring Julgalan blev vi osäkra på om vi skulle få betalt, säger Maria Sjögelid.

Inget förskott

Julgalan har varit i rejält blåsväder i media. I Västerås fick folk köa i timmar för att komma in och i Helsingborg rådde kaos med bland annat iskyla i det gigantiska tält där galan hölls, och mat som inte räckte till alla. Efter föreställningen begärde ett företag som inte fått betalt för marknadsföring arrangören i konkurs.

– Allt det där gjorde oss oroliga, så vi begärde förskottsbetalning. För att få det så skulle vi plötsligt få mindre betalt, och då drog vi oss ur, säger Sjögelid.

Jonas Wakman har full förståelse för simföreningens – och andra samarbetspartners – oro. Enligt honom är den dock obefogad.

– Det här har blivit så oerhört hajpat i media att alla begär förskott, vilket vi inte kan tillmötesgå. Vi är inte försatta i konkurs, och heller inte på ekonomiskt obestånd, men däremot befinner sig de båda driftsbolagen bakom Julgalan i rekonstruktion och vi har likviditetsbrist.

Behöver pengarna

– Vi behöver de pengar vi får in under kvällen i Karlstad för att kunna betala alla. Att leverantören i Helsingborg gick till tingsrätten i stället för till inkasso är beklagligt. Den situationen handlar om att de har gjort tjänster åt två av våra bolag och det är lite oklarheter kring vilket bolag som ska betala vad, säger han.

Wakman lovar att de cirka 4 500 personer som köpt biljett till Julgalan i Karlstad kommer att få den show de sett fram emot.

– Det blir av, och det kommer att bli jättebra.

Inte orolig

Lennart Åhs, vd på Great Event of Karlstad, som är värdar för Julgalan, är även han positiv.

– Vi har haft en dialog med arrangören och allt följer planen. Vi har ställt fram bord och dukat och i kväll (läs fredag) byggs det scen, ljus och ljud. Inget talar emot att Julgalan blir av.

Känner du dig orolig?

– Jag har valt att inte vara det. Jag har naturligtvis inte kunnat undgå att se allt som skrivits i media, men jag har mitt fokus på att vi ska göra ett bra jobb.

– Vi kände oss osäkra på betalningen, så vi har blåst av vårt engagemang, säger Maria Sjögelid i simföreningen.

De blev i förra veckan tillfrågade om att sköta bland annat dekorering och hjälpa till med scenbygge.

– Dealen var att ungdomarna skulle få halva intäkten, och resten skulle gå till föreningen. Vi skulle få 150 kronor per person i timmen och vi tyckte det var ett bra tillskott för klubben och ett kul sätt för ungdomarna att tjäna en slant inför jul. Ett 20-tal skulle vara med. Men när vi läste om allt strul kring Julgalan blev vi osäkra på om vi skulle få betalt, säger Maria Sjögelid.

Inget förskott

Julgalan har varit i rejält blåsväder i media. I Västerås fick folk köa i timmar för att komma in och i Helsingborg rådde kaos med bland annat iskyla i det gigantiska tält där galan hölls, och mat som inte räckte till alla. Efter föreställningen begärde ett företag som inte fått betalt för marknadsföring arrangören i konkurs.

– Allt det där gjorde oss oroliga, så vi begärde förskottsbetalning. För att få det så skulle vi plötsligt få mindre betalt, och då drog vi oss ur, säger Sjögelid.

Jonas Wakman har full förståelse för simföreningens – och andra samarbetspartners – oro. Enligt honom är den dock obefogad.

– Det här har blivit så oerhört hajpat i media att alla begär förskott, vilket vi inte kan tillmötesgå. Vi är inte försatta i konkurs, och heller inte på ekonomiskt obestånd, men däremot befinner sig de båda driftsbolagen bakom Julgalan i rekonstruktion och vi har likviditetsbrist.

Behöver pengarna

– Vi behöver de pengar vi får in under kvällen i Karlstad för att kunna betala alla. Att leverantören i Helsingborg gick till tingsrätten i stället för till inkasso är beklagligt. Den situationen handlar om att de har gjort tjänster åt två av våra bolag och det är lite oklarheter kring vilket bolag som ska betala vad, säger han.

Wakman lovar att de cirka 4 500 personer som köpt biljett till Julgalan i Karlstad kommer att få den show de sett fram emot.

– Det blir av, och det kommer att bli jättebra.

Inte orolig

Lennart Åhs, vd på Great Event of Karlstad, som är värdar för Julgalan, är även han positiv.

– Vi har haft en dialog med arrangören och allt följer planen. Vi har ställt fram bord och dukat och i kväll (läs fredag) byggs det scen, ljus och ljud. Inget talar emot att Julgalan blir av.

Känner du dig orolig?

– Jag har valt att inte vara det. Jag har naturligtvis inte kunnat undgå att se allt som skrivits i media, men jag har mitt fokus på att vi ska göra ett bra jobb.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.