2015-12-18 18:02

2015-12-18 18:02

Erbjuder mötesplats för de som inte firar jul

HALLÅ DÄR...

...Dimen Moradian, som tillsammans med Eva Omeirat och Rieben Palanijafi på julafton erbjuder en alternativ mötesplats för unga i Karlstad som av olika skäl inte vill fira jul.

Berätta om ert initiativ!

– Vi arrangerade det vi kallar för Trygg julafton redan förra året. Vi insåg att många ungdomar kände nästan som panik inför julen och av olika anledningar inte ville fira jul. Då ville vi erbjuda ett alternativ för dem. Det kom cirka 50 personer till vårt alternativa julfirande, och nu fortsätter vi med ett andra år.

Och vilka är ni?

– Vi är nio ungdomar som är anställda som ungdomsstödjare av räddningstjänsten i Karlstad, inom vad som kallas Trygghet för ungdomar. Vi jobbar till vardags bland annat med att finnas som en extra trygghet som unga, vuxna förebilder ute på skolor. Vi nattvandrar också bland annat.

Så vad ska ni göra på julafton?

– Då arrangerar vi det drog- och alkoholfria eventet Trygg julafton på Ungdomens hus, Uno, på Västra Torggatan. Dit är alla som vill mellan 13 och 25 år välkomna. Det blir inget traditionellt julfirande, utan vi bjuder på mat, spelar kort och ser på film. Vi har inga stora planer, utan tar det som det kommer. Vi erbjuder helt enkelt en mötesplats.

Vad kan det finnas för anledningar till att man vill komma till Uno på julafton?

– Det finns såklart en mängd olika skäl. Det kan handla om bråk eller för mycket alkohol där hemma, eller att man av religiösa skäl inte firar jul. Det känns lite extra viktigt att erbjuda en mötesplats just i år, med tanke på alla flyktingar som kommit till Karlstad under hösten.

Firar du själv jul?

– Ja, men det gör inget att jag missar det. Det här känns mycket viktigare och värt det.

Hur många tror ni kommer?

– Vi tror på cirka 100 personer.

God jul och lycka till!

– Tack.

Berätta om ert initiativ!

– Vi arrangerade det vi kallar för Trygg julafton redan förra året. Vi insåg att många ungdomar kände nästan som panik inför julen och av olika anledningar inte ville fira jul. Då ville vi erbjuda ett alternativ för dem. Det kom cirka 50 personer till vårt alternativa julfirande, och nu fortsätter vi med ett andra år.

Och vilka är ni?

– Vi är nio ungdomar som är anställda som ungdomsstödjare av räddningstjänsten i Karlstad, inom vad som kallas Trygghet för ungdomar. Vi jobbar till vardags bland annat med att finnas som en extra trygghet som unga, vuxna förebilder ute på skolor. Vi nattvandrar också bland annat.

Så vad ska ni göra på julafton?

– Då arrangerar vi det drog- och alkoholfria eventet Trygg julafton på Ungdomens hus, Uno, på Västra Torggatan. Dit är alla som vill mellan 13 och 25 år välkomna. Det blir inget traditionellt julfirande, utan vi bjuder på mat, spelar kort och ser på film. Vi har inga stora planer, utan tar det som det kommer. Vi erbjuder helt enkelt en mötesplats.

Vad kan det finnas för anledningar till att man vill komma till Uno på julafton?

– Det finns såklart en mängd olika skäl. Det kan handla om bråk eller för mycket alkohol där hemma, eller att man av religiösa skäl inte firar jul. Det känns lite extra viktigt att erbjuda en mötesplats just i år, med tanke på alla flyktingar som kommit till Karlstad under hösten.

Firar du själv jul?

– Ja, men det gör inget att jag missar det. Det här känns mycket viktigare och värt det.

Hur många tror ni kommer?

– Vi tror på cirka 100 personer.

God jul och lycka till!

– Tack.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.