2015-12-14 06:00

2015-12-14 06:00

Om fyra månader invigs gallerian Valvet mitt i stan

KARLSTAD: 340 miljoner kronor satsas på den nya mötesplatsen som får ett 20-tal butiker, saluhall, vinbar och restauranger

Den 28 april invigs gallerian Valvet mitt i Karlstad. Det innebär att ett helt nytt shoppingkvarter med butiker, saluhall, vinbar och restauranger skapas liksom 51 nya hyresrätter.
– Det är väldigt roligt att få täppa till ödetomten på Drottninggatan och knyta samman stan, säger Håkan Broström.

Det jobbas för högtryck i det stora galleriabygget som har pågått sedan i augusti 2014. Om drygt fyra månader ska allt vara klart till öppningsdagen i handelsplatsen som får namnet Valvet.

– Det var en reklambyrå som kom med idén och sedan valdes det ut efter en process i vår styrgrupp. Namnet syftar Både på Wermlandsbankens gamla lokaler som ingår i lokalerna och valvet över den befintliga entrén vid Östra Torggatan, säger Håkan Broström på Prepart som håller i projektet.

Valvet innebär att en viktig pusselbit som faller på plats.

– Det är väldigt roligt att få täppa till ödetomten på Drottninggatan som har funnits där så länge och knyta samman stan. Här kommer man exempelvis kunna gå invändigt från Drottninggatan till Stora torget.

Handelsplatsen får entréer från alla väderstreck och vi tar oss in från Tingvallagatan i gamla Arkaden.

Saluhall i källaren

Det namnet försvinner helt och de nuvarande lokalerna där bland andra Bergqvist skor och Burger king finns får en totalrenovering.

– Här pågår nu bygget av den nya saluhallen i källaren som ska drivas av Konsum Värmland. Den blir nästan 700 kvadratmeter och i anslutning till den skapas det en restaurang. Detta är en väldigt spännande satsning, säger Håkan Broström.

En annan attraktiv miljö är den som skapas i Wermlandsbankens gamla lokaler som får en egen entré till Valvet.

– I entrédelen blir det en vinbar och i banksalen en klädbutik med både dam- och herrkläder. Det är ett helt nytt koncept för Karlstad. Eftersom lokalerna är byggnadsminnesmärkta kommer vi gå mycket varsamt fram utan åverkan när kommunen och länsstyrelsen ger klartecken.

Ny inredningsbutik

Den största hyresgästen på handelssidan inne i den nya galleriadelen blir Hennes & Mauritz som flyttar dit från 15-huset. Kedjan ska ha hela 3 300 kvadratmeter i två plan. Den ena delen innefattar deras nya inredningsbutik Home.

– I markplanet ska även Mansion, Headspot, Kalenius blommor, mobilkedjan 3 och Nails for you öppna butiker. Till det kan läggas ytterligare sex lokaler där hyresgästerna ännu inte är helt klara.

På plan två blir det lokaler för Bergqvist skor och SBAB precis som i dag, samt H&M och en balkong med en servering. Och på innergården i kvarteret Mercurius bygger Paritt 51 hyresrätter i tre hus där det bli inflyttning i augusti 2016.

– Totalt kommer Valvet bestå av 10 000 kvadratmeter lokaler där handeln står för 6 840 kvadrat och kontorsytan blir 3 260 kvadrat. I detta är 3 500 kvadrat nya handelsytor. Projektkostnaden hamnar på cirka 340 miljoner kronor, säger Håkan Broström.

”Lockar fler kunder”

Han anser att Valvet är ett viktigt projekt för Karlstad.

– Jag tror att den nya gallerian kommer att locka fler kunder till centrum. H&M, saluhallen och den unika miljön i Wermlandsbankens gamla lokaler är tre pärlor i projektet.

– Det är mångfalden med många nya miljöer och rum som jag tycker är det mest attraktiva med kvarteret. Samtidigt är detta verkligen en bra förtätning av staden.

Det jobbas för högtryck i det stora galleriabygget som har pågått sedan i augusti 2014. Om drygt fyra månader ska allt vara klart till öppningsdagen i handelsplatsen som får namnet Valvet.

– Det var en reklambyrå som kom med idén och sedan valdes det ut efter en process i vår styrgrupp. Namnet syftar Både på Wermlandsbankens gamla lokaler som ingår i lokalerna och valvet över den befintliga entrén vid Östra Torggatan, säger Håkan Broström på Prepart som håller i projektet.

Valvet innebär att en viktig pusselbit som faller på plats.

– Det är väldigt roligt att få täppa till ödetomten på Drottninggatan som har funnits där så länge och knyta samman stan. Här kommer man exempelvis kunna gå invändigt från Drottninggatan till Stora torget.

Handelsplatsen får entréer från alla väderstreck och vi tar oss in från Tingvallagatan i gamla Arkaden.

Saluhall i källaren

Det namnet försvinner helt och de nuvarande lokalerna där bland andra Bergqvist skor och Burger king finns får en totalrenovering.

– Här pågår nu bygget av den nya saluhallen i källaren som ska drivas av Konsum Värmland. Den blir nästan 700 kvadratmeter och i anslutning till den skapas det en restaurang. Detta är en väldigt spännande satsning, säger Håkan Broström.

En annan attraktiv miljö är den som skapas i Wermlandsbankens gamla lokaler som får en egen entré till Valvet.

– I entrédelen blir det en vinbar och i banksalen en klädbutik med både dam- och herrkläder. Det är ett helt nytt koncept för Karlstad. Eftersom lokalerna är byggnadsminnesmärkta kommer vi gå mycket varsamt fram utan åverkan när kommunen och länsstyrelsen ger klartecken.

Ny inredningsbutik

Den största hyresgästen på handelssidan inne i den nya galleriadelen blir Hennes & Mauritz som flyttar dit från 15-huset. Kedjan ska ha hela 3 300 kvadratmeter i två plan. Den ena delen innefattar deras nya inredningsbutik Home.

– I markplanet ska även Mansion, Headspot, Kalenius blommor, mobilkedjan 3 och Nails for you öppna butiker. Till det kan läggas ytterligare sex lokaler där hyresgästerna ännu inte är helt klara.

På plan två blir det lokaler för Bergqvist skor och SBAB precis som i dag, samt H&M och en balkong med en servering. Och på innergården i kvarteret Mercurius bygger Paritt 51 hyresrätter i tre hus där det bli inflyttning i augusti 2016.

– Totalt kommer Valvet bestå av 10 000 kvadratmeter lokaler där handeln står för 6 840 kvadrat och kontorsytan blir 3 260 kvadrat. I detta är 3 500 kvadrat nya handelsytor. Projektkostnaden hamnar på cirka 340 miljoner kronor, säger Håkan Broström.

”Lockar fler kunder”

Han anser att Valvet är ett viktigt projekt för Karlstad.

– Jag tror att den nya gallerian kommer att locka fler kunder till centrum. H&M, saluhallen och den unika miljön i Wermlandsbankens gamla lokaler är tre pärlor i projektet.

– Det är mångfalden med många nya miljöer och rum som jag tycker är det mest attraktiva med kvarteret. Samtidigt är detta verkligen en bra förtätning av staden.