2015-12-12 06:00

2015-12-12 06:00

Osynlig öppenhet bland politikerna

KARLSTAD: De allra flesta politiker har valt bort dekalen

Karlstad kommun uppmanar invånarna att sätta dekalen ”Öppenhet - Ja tack!” på sin brevlåda.
Samtidigt gapar de ledande politikernas egna brevlådor tomma.

Efter hot, trakasserier och mängder av åsikter för och emot Karlstad kommuns kampanj Öppenhet -Ja tack! åkte NWT på fredagsförmiddagen runt för att se om Karlstads brevlådor blivit rödare sedan dekalerna skickades ut.

De var väldigt få och framför allt på brevlådorna hos kommunens styrande politiker lyste de med sin frånvaro.

Bland de ordinarie ledamöterna från majoriteten i kommunstyrelsen fanns ingen röd lapp postlådorna. Bland kommunalråden fanns endast en, den som tillhör Per-Inge Lidén (MP).

Bra kampanj

– Jag tycker det är en bra kampanj och satte upp en både på postlådan hemma och här på kontoret. Det är en värmländsk tradition att vara öppna och gästfria och den ska vi behålla och vara stolta över nu när det kommer många nyanlända till oss. Då ska vi bjuda på kaffe och prata med varandra. De som kommer nu är folk som vi har mycket gemensamt med, i bakgrund, idrott och högskoleutbildning. Det är spännande.

Partikollegan och kommunalrådet Maria Frisk (MP), har ingen dekal på vare sig dörr eller postlåda.

– Det är nog mer att det inte har blivit av. Jag tycker att det är frivilligt. Det är olyckligt att det feltolkats som att man inte tar ställning, det kan finnas en rad anledningar till att man inte gör det. Det viktigaste är vad man gör för att alla ska känna sig välkomna, inte att dekalen sitter uppe. Men det är fint för de som vill manifestera på det sättet.

Kommunalrådet och ordförande i Mångfaldscentrum Niklas Wikström (L), är av liknande åsikt.

Inget måste

– Det är inte direkt förvånande att så få satt upp lappen på brevlådan. Jag har inte heller gjort det, mest på grund av att jag tycker man kan bidra till ett öppet och tolerant samhälle på andra sätt, vilket också många gör i sitt dagliga arbete, föreningar och organisationer. Syftet med kampanjen är att få ännu fler att engagera sig, vilket jag tycker är bra.

Även kommunstyrelsens ordförande Per-Samuel Nissers (M) brevlådor är tomma på dekaler.

– Där har jag inte satt någon nej, det stämmer. Men jag har en på ytterdörren hemma och en på dörren till kontoret. Även om det inte syns på samma sätt så tyckte jag det passade bra där med öppenhet. Jag upplever att det blev anmärkningsvärt laddat med dekalerna. Men man får göra precis som man vill, det är i ett gott syfte i ett fritt samhälle.

Efter hot, trakasserier och mängder av åsikter för och emot Karlstad kommuns kampanj Öppenhet -Ja tack! åkte NWT på fredagsförmiddagen runt för att se om Karlstads brevlådor blivit rödare sedan dekalerna skickades ut.

De var väldigt få och framför allt på brevlådorna hos kommunens styrande politiker lyste de med sin frånvaro.

Bland de ordinarie ledamöterna från majoriteten i kommunstyrelsen fanns ingen röd lapp postlådorna. Bland kommunalråden fanns endast en, den som tillhör Per-Inge Lidén (MP).

Bra kampanj

– Jag tycker det är en bra kampanj och satte upp en både på postlådan hemma och här på kontoret. Det är en värmländsk tradition att vara öppna och gästfria och den ska vi behålla och vara stolta över nu när det kommer många nyanlända till oss. Då ska vi bjuda på kaffe och prata med varandra. De som kommer nu är folk som vi har mycket gemensamt med, i bakgrund, idrott och högskoleutbildning. Det är spännande.

Partikollegan och kommunalrådet Maria Frisk (MP), har ingen dekal på vare sig dörr eller postlåda.

– Det är nog mer att det inte har blivit av. Jag tycker att det är frivilligt. Det är olyckligt att det feltolkats som att man inte tar ställning, det kan finnas en rad anledningar till att man inte gör det. Det viktigaste är vad man gör för att alla ska känna sig välkomna, inte att dekalen sitter uppe. Men det är fint för de som vill manifestera på det sättet.

Kommunalrådet och ordförande i Mångfaldscentrum Niklas Wikström (L), är av liknande åsikt.

Inget måste

– Det är inte direkt förvånande att så få satt upp lappen på brevlådan. Jag har inte heller gjort det, mest på grund av att jag tycker man kan bidra till ett öppet och tolerant samhälle på andra sätt, vilket också många gör i sitt dagliga arbete, föreningar och organisationer. Syftet med kampanjen är att få ännu fler att engagera sig, vilket jag tycker är bra.

Även kommunstyrelsens ordförande Per-Samuel Nissers (M) brevlådor är tomma på dekaler.

– Där har jag inte satt någon nej, det stämmer. Men jag har en på ytterdörren hemma och en på dörren till kontoret. Även om det inte syns på samma sätt så tyckte jag det passade bra där med öppenhet. Jag upplever att det blev anmärkningsvärt laddat med dekalerna. Men man får göra precis som man vill, det är i ett gott syfte i ett fritt samhälle.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.