2015-12-11 21:45

2015-12-11 21:58

Många ville se stan brinna

KARLSTAD: Branden i Karlstad 1865 var tema för årets Eldkonst

Branden startade hos bagare Eriksson, där en stackars bagarlärling fick skulden för att hela stan brann ner.
Karlstad on fire var temat när årets Eldkonst brann på Sandgrundsudden på fredagskvällen.

Eldkonsten har blivit en uppskattad tradition i decembermörkret, och när det i år rådde fina väderförhållanden i form av uppehåll, nån minusgrad och en stjärnklar himmel strömmade publiken till Sandgrundsudden för att njuta av skådespelet.

Eldkonst är ett samarbete mellan Karlstads Universitet, kommunen, Värmlands Museum och arkitektfirman Tengbom, varifrån arkitekter och byggingenjörer hade byggt upp det första av de fyra eldkonstverken. Det var där såväl kvällens, som 1865 års verkliga brand startade.

– Vårt verk ska föreställa bagare Eriksson bageri, där elden startade när staden brann ner på 16 timmar. Det finns konspirationsteorier om att gasläckor över hela stan gjorde att det gick så snabbt. Men där och då var man snabb med att utse en syndabock, och det blev en bagarlärling som hade tagit ut ved ur ugnen som inte var helt utbrunnen, berättar arkitekten Jonas Haglund.

Spred sig

Från Tengboms bageri spred sig elden vidare till verket som skulle gestalta det kaos som sen utbröt.

– Vi tänker oss ett crescendo, sa Linus Kalles, en av de studenter på innovations- och designingenjörsprogrammet vid universitetet, som även stod bakom de sista två eldkonstverken.

De skulle symbolisera aska och spirande framtidstro.

Studenterna berättade att de hade jobbat med sina verk i närmare fyra veckors tid – och så var det hela över på bara några minuter. Allt stämningsfullt inramat av dans och musik framfört av elever från dans-, turism-, bild- och musikutbildningar vid universitet.

Eldkonsten har blivit en uppskattad tradition i decembermörkret, och när det i år rådde fina väderförhållanden i form av uppehåll, nån minusgrad och en stjärnklar himmel strömmade publiken till Sandgrundsudden för att njuta av skådespelet.

Eldkonst är ett samarbete mellan Karlstads Universitet, kommunen, Värmlands Museum och arkitektfirman Tengbom, varifrån arkitekter och byggingenjörer hade byggt upp det första av de fyra eldkonstverken. Det var där såväl kvällens, som 1865 års verkliga brand startade.

– Vårt verk ska föreställa bagare Eriksson bageri, där elden startade när staden brann ner på 16 timmar. Det finns konspirationsteorier om att gasläckor över hela stan gjorde att det gick så snabbt. Men där och då var man snabb med att utse en syndabock, och det blev en bagarlärling som hade tagit ut ved ur ugnen som inte var helt utbrunnen, berättar arkitekten Jonas Haglund.

Spred sig

Från Tengboms bageri spred sig elden vidare till verket som skulle gestalta det kaos som sen utbröt.

– Vi tänker oss ett crescendo, sa Linus Kalles, en av de studenter på innovations- och designingenjörsprogrammet vid universitetet, som även stod bakom de sista två eldkonstverken.

De skulle symbolisera aska och spirande framtidstro.

Studenterna berättade att de hade jobbat med sina verk i närmare fyra veckors tid – och så var det hela över på bara några minuter. Allt stämningsfullt inramat av dans och musik framfört av elever från dans-, turism-, bild- och musikutbildningar vid universitet.