2015-12-08 21:20

2015-12-08 21:20

Sexuell hälsa vid våld och migration

KARLSTAD: En konferens om professionella samtal om sex

Hur gör man för att prata om sexualitet på ett professionellt sätt? Det fick ett hundratal konferensdeltagare lära sig mer om på tisdagen.

Det är länsstyrelserna i Värmland och Örebro som anlitat Suzanne Larsdotter och Salar Shalmashi, båda socionomer och sexologer och anställda på RFSU Stockholm, för att höja kompetensen bland personal som möter människor i jobbet för att börja prata också om den sexuella hälsan.

– Det borde vara en del i samtalet, sexualiteten är en del av vardagen. Att det inte görs kan inte läggas på enskilda personer. Det finns stora brister i alla grundutbildningarna, säger Suzanne Larsdotter.

Män glöms bor

Salas Shalmash vill också fokus på mäns sexualitet som ofta glöms bort. Sexuell hälsa handlar oftast om kvinnor och reproduktion. Kvinnor pratar med ungdomsmottagning, mödravården. Män har inte samma kontaktpunkter.

– Många migranter kommer från samhällen där kunskapen är minimal. De har också varit med om hemskheter och mycket sexuellt våld. Att möta andra värderingar och lagar i Sverige kan skapa inre konflikter, säger Salas Shalmashi.

Att prata om sex är obekvämt och privat även för socionomer och vårdpersonal.

– Man måste vara öppen för sina egna uppfattningar och ha ett professionellt förhållande till sex, säger Suzann Larsdotter.

Tappas bort

Suzann Larsdotter har arbetat som socionom och tycker att sexuell hälsa tappas bort i samtalet trots att man vet att social utsatthet ofta också är sexuell utsatthet.

Ett hundratal personer som arbetar inom myndigheter och idéburna verksamheter i Värmlands och Örebro län deltog i endagskonferensen på Stadshotellet i Karlstad.

Det är länsstyrelserna i Värmland och Örebro som anlitat Suzanne Larsdotter och Salar Shalmashi, båda socionomer och sexologer och anställda på RFSU Stockholm, för att höja kompetensen bland personal som möter människor i jobbet för att börja prata också om den sexuella hälsan.

– Det borde vara en del i samtalet, sexualiteten är en del av vardagen. Att det inte görs kan inte läggas på enskilda personer. Det finns stora brister i alla grundutbildningarna, säger Suzanne Larsdotter.

Män glöms bor

Salas Shalmash vill också fokus på mäns sexualitet som ofta glöms bort. Sexuell hälsa handlar oftast om kvinnor och reproduktion. Kvinnor pratar med ungdomsmottagning, mödravården. Män har inte samma kontaktpunkter.

– Många migranter kommer från samhällen där kunskapen är minimal. De har också varit med om hemskheter och mycket sexuellt våld. Att möta andra värderingar och lagar i Sverige kan skapa inre konflikter, säger Salas Shalmashi.

Att prata om sex är obekvämt och privat även för socionomer och vårdpersonal.

– Man måste vara öppen för sina egna uppfattningar och ha ett professionellt förhållande till sex, säger Suzann Larsdotter.

Tappas bort

Suzann Larsdotter har arbetat som socionom och tycker att sexuell hälsa tappas bort i samtalet trots att man vet att social utsatthet ofta också är sexuell utsatthet.

Ett hundratal personer som arbetar inom myndigheter och idéburna verksamheter i Värmlands och Örebro län deltog i endagskonferensen på Stadshotellet i Karlstad.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.