2015-12-06 14:03

2015-12-06 14:03

Vad gör du på klimatmötet?

Anders Knape (M), ordförande i kommunfullmäktige i Karlstad och vice president för det europeiska kommunförbundet CEMR som sedan i fredags deltagit i det stora klimatmötet i Paris.

– Jag är här för att diskutera och framhäva den regionala och lokala nivåns betydelse i miljöarbetet. Det är ofta på lokal och regional nivå som tagna beslut ska genomföras. Det här framför vi i CEMR tillsammans med kommunernas världssamfund UCLG.

Vilken möjlighet har du att påverka?

– Jag har goda möjligheter, inte minst som en i ledningen för det europeiska kommunförbundet. Vårt fokus ligger på att påverka inom EU eftersom Sverige ingår i EU:s förhandlingsorganisation.

Hur medveten är omvärlden om miljöproblemen?

– Det som är unikt nu är en annan attityd från Kina och USA. Det ska bli spännande att se vad som kommer ut ur detta. De närmsta dagarna väntar tuffa förhandlingar när ministrarna kommer hit. Jag upplever att många tror på ett positivt genombrott.

Hur länge stannar du i Paris?

– Jag kom i fredags och åker tillbaka till Sverige på måndag kväll efter en heldag med möten. Vi ska under måndagen spetsa till kommunförbundets inspel i processen.

Är det stor skillnad mellan länderna?

– Ja. I Sverige har vi kommit långt, men i många andra länder ligger man långt efter. Vi vill att, eftersom så mycket ska genomföras på lokal och regional nivå, så måste det lokala också konsulteras i den nationella processen.

– Regeringarna måste vara beredda att både lagstifta och finansiera för att ge det lokala goda förutsättningar i miljö- och klimatarbetet.

– Jag är här för att diskutera och framhäva den regionala och lokala nivåns betydelse i miljöarbetet. Det är ofta på lokal och regional nivå som tagna beslut ska genomföras. Det här framför vi i CEMR tillsammans med kommunernas världssamfund UCLG.

Vilken möjlighet har du att påverka?

– Jag har goda möjligheter, inte minst som en i ledningen för det europeiska kommunförbundet. Vårt fokus ligger på att påverka inom EU eftersom Sverige ingår i EU:s förhandlingsorganisation.

Hur medveten är omvärlden om miljöproblemen?

– Det som är unikt nu är en annan attityd från Kina och USA. Det ska bli spännande att se vad som kommer ut ur detta. De närmsta dagarna väntar tuffa förhandlingar när ministrarna kommer hit. Jag upplever att många tror på ett positivt genombrott.

Hur länge stannar du i Paris?

– Jag kom i fredags och åker tillbaka till Sverige på måndag kväll efter en heldag med möten. Vi ska under måndagen spetsa till kommunförbundets inspel i processen.

Är det stor skillnad mellan länderna?

– Ja. I Sverige har vi kommit långt, men i många andra länder ligger man långt efter. Vi vill att, eftersom så mycket ska genomföras på lokal och regional nivå, så måste det lokala också konsulteras i den nationella processen.

– Regeringarna måste vara beredda att både lagstifta och finansiera för att ge det lokala goda förutsättningar i miljö- och klimatarbetet.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.