2015-12-04 18:32

2015-12-04 21:00

Sängar till flyktingarna

KARLSTAD: Initiativ från sjundeklassare gav extra utdelning

Det var full fart utanför gamla Stadshuset i Karlstad på fredagskvällen. Tre lastbilar från Ikea lastade av ett hundratal sängar, som sedan bars in i en rasande fart. Allt tack vare eleverna i klass 7C på Norrstrandsskolan.

Sängarna kommer väl till pass inne i Stadshuset som i dag fungerar som transitboende för nyanlända flyktingar. Här bor 120 flyktingar och de flesta sover på madrasser på golvet.

Pärlade armband

Det var just det som Anna Boström, 13 år, tog fasta på när klassen diskuterade vad de skulle göra med de omkring 11 000 kronor som de fått in genom att sälja egentillverkade pärlarmband med texten Lika unika.

Förvisso mycket pengar, men inte tillräckligt för att köpa in 100 sängar väl?

Oväntad sponsring

– Nej. Jag hade pratat med dem i Stadshuset och fått veta att de behövde en rullande whiteboard för att ha i svenskundervisningen. Det lyckades vi fixa med en rejäl rabatt. Sedan ringde jag till Ikea och frågade hur många sängar vi kunde få för 5 000 kronor. Det slutade med att de skänkte 100 sängar till flyktingarna! säger Anna Boström, som förstås blev glatt överraskad.

Bra initiativ

Sophie Redfern, marknadsansvarig på Ikea Karlstad, förklarar varför:

– Jag tyckte det var ett fantastiskt initiativ av de här eleverna. Så jag tog frågan hela vägen upp till huvudkontoret och fick ett ja, säger hon.

Tungt bärande

På fredagskvällen var det dags för leverans. I raskt tempo bar ett fåtal personer, med viss möda, in ett hundratal sängar.

– Det nästan bästa är att vi på det här viset fick pengar över. Det ska vi använda till att bjuda in alla flyktingbarnen här till en heldag på Leklandet. Och hela klassen har fått ledigt för att följa med, säger Anna Boström.

Sängarna kommer väl till pass inne i Stadshuset som i dag fungerar som transitboende för nyanlända flyktingar. Här bor 120 flyktingar och de flesta sover på madrasser på golvet.

Pärlade armband

Det var just det som Anna Boström, 13 år, tog fasta på när klassen diskuterade vad de skulle göra med de omkring 11 000 kronor som de fått in genom att sälja egentillverkade pärlarmband med texten Lika unika.

Förvisso mycket pengar, men inte tillräckligt för att köpa in 100 sängar väl?

Oväntad sponsring

– Nej. Jag hade pratat med dem i Stadshuset och fått veta att de behövde en rullande whiteboard för att ha i svenskundervisningen. Det lyckades vi fixa med en rejäl rabatt. Sedan ringde jag till Ikea och frågade hur många sängar vi kunde få för 5 000 kronor. Det slutade med att de skänkte 100 sängar till flyktingarna! säger Anna Boström, som förstås blev glatt överraskad.

Bra initiativ

Sophie Redfern, marknadsansvarig på Ikea Karlstad, förklarar varför:

– Jag tyckte det var ett fantastiskt initiativ av de här eleverna. Så jag tog frågan hela vägen upp till huvudkontoret och fick ett ja, säger hon.

Tungt bärande

På fredagskvällen var det dags för leverans. I raskt tempo bar ett fåtal personer, med viss möda, in ett hundratal sängar.

– Det nästan bästa är att vi på det här viset fick pengar över. Det ska vi använda till att bjuda in alla flyktingbarnen här till en heldag på Leklandet. Och hela klassen har fått ledigt för att följa med, säger Anna Boström.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.