2015-12-02 06:00

2015-12-02 12:04

Gåvor till behövande

HALLÅ DÄR...

...Jessica Palm, student på Karlstads Universitet och initiativtagare till julklappsinsamlingen Skokartongsappellen.
Ni är ett gäng som tänker samla in julklappar till behövande.

– Skokartongsappellen är en ideell organisation som jobbar med att samla in gåvor till behövande. När jag hörde talas om dem tog jag initiativ till en lokal insamling i Karlstad tillsammans med fem andra studenter. Vi gör det här i samarbete med Röda Korset Karlstad.

Vilka är mottagarna? Vem avgör vilka som är behövande i sammanhanget?

– Det kan vara allt från flyktingar till hemlösa, ensamstående föräldrar och långtidsarbetslösa. Vi delar dock inte ut julklapparna själva, till enskilda personer, utan de överlämnas till mottagningsorganisationer som valts ut och godkänts av Skokartongsappellens huvudorganisation. Vi har, tillsammans med Röda Korset, lämnat in förslag på några mottagningsorganisationer i Karlstad.

Hur går man till väga om man vill vara med och skänka en julklapp?

– Man köper något till ett värde av 50 kronor, lägger det i en skokartong, eller motsvarande, och lämnar in det till oss. Förslag på lämpliga gåvor kan vara exempelvis hygienartiklar, godis, målarblock, vantar eller halsdukar. Sen skriver man lämplig målgrupp, typ ”kvinna 20–40 år”, eller ”unisex alla åldrar” på en etikett som man klistrar på.

Var lämnar man sedan in julklappen?

– Vi kommer att ha insamling på universitetet nu på torsdag, den 3:e december, samt i Duvanhuset i Karlstad lördagen den 12:e december. Däremellan kan man lämna in sin gåva hos Röda Korset på Drottninggatan under deras öppettider.

Varför gör ni det här?

– För att vi vill sprida lite extra kärlek kring jul. Vår avsikt är att det här ska bli en årligen återkommande tradition, något man kan göra tillsammans hela familjen för att visa omtanke om andra.

– Skokartongsappellen är en ideell organisation som jobbar med att samla in gåvor till behövande. När jag hörde talas om dem tog jag initiativ till en lokal insamling i Karlstad tillsammans med fem andra studenter. Vi gör det här i samarbete med Röda Korset Karlstad.

Vilka är mottagarna? Vem avgör vilka som är behövande i sammanhanget?

– Det kan vara allt från flyktingar till hemlösa, ensamstående föräldrar och långtidsarbetslösa. Vi delar dock inte ut julklapparna själva, till enskilda personer, utan de överlämnas till mottagningsorganisationer som valts ut och godkänts av Skokartongsappellens huvudorganisation. Vi har, tillsammans med Röda Korset, lämnat in förslag på några mottagningsorganisationer i Karlstad.

Hur går man till väga om man vill vara med och skänka en julklapp?

– Man köper något till ett värde av 50 kronor, lägger det i en skokartong, eller motsvarande, och lämnar in det till oss. Förslag på lämpliga gåvor kan vara exempelvis hygienartiklar, godis, målarblock, vantar eller halsdukar. Sen skriver man lämplig målgrupp, typ ”kvinna 20–40 år”, eller ”unisex alla åldrar” på en etikett som man klistrar på.

Var lämnar man sedan in julklappen?

– Vi kommer att ha insamling på universitetet nu på torsdag, den 3:e december, samt i Duvanhuset i Karlstad lördagen den 12:e december. Däremellan kan man lämna in sin gåva hos Röda Korset på Drottninggatan under deras öppettider.

Varför gör ni det här?

– För att vi vill sprida lite extra kärlek kring jul. Vår avsikt är att det här ska bli en årligen återkommande tradition, något man kan göra tillsammans hela familjen för att visa omtanke om andra.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.