2015-12-01 18:38

2015-12-01 18:38

Svar om hiv och aids

KARLSTAD: Hiv är en annan sjukdom än förr tack vare medicinen

På tisdagseftermiddagen kunde besökare i Mitticity i Karlstad ta sig an ett lite annorlunda quiz. Alla rätt betydde lite bättre kunskap aom hiv.

Det var Landstinget i Värmland som valt att finnas på plats i Mitticity, för att uppmärksamma Världsaidsdagen.

Folkhälsomyndigheten bedriver just nu en kampanj för att öka kunskapen om hiv. Något som behövs, menar infektionsläkare Eva Mogard:

– Ja, hiv är inte samma sjukdom i dag som i går. Med tidig, effektiv behandling kan en hiv-smittad person numera leva ett långt och bra liv, säger hon.

Faktum är att med modern medicinering kan virusnivån sänkas till praktiskt taget noll vilket gör smittsamheten mycket låg.

Är det då också tillåtet att ha sex, enligt smittskyddslagen?

– Ja, förutsatt att du använder kondom. Du måste också berätta för din partner att du har hiv. Men har man en välinställd hiv-behandling, och inga andra infektioner, kan behandlande läkare ta bort informationsplikten, säger Eva Mogard.

Budskapet är också att det är viktigt att testa sig så snart man har haft oskyddat sex med någon. Dels är du alltid mest smittsam i början, dels är det viktigt att påbörja en hiv-behandling så tidigt som möjligt, för att minimera skadan på immunförsvaret.

– Du har alltid rätt att göra ett hiv-test, gratis och anonymt, utan att behöva motivera varför, säger Eva Mogard som gärna också skulle se att sjukvården blev flitigare med att aktivt erbjuda patienter hiv-test i vissa lägen.

Det var Landstinget i Värmland som valt att finnas på plats i Mitticity, för att uppmärksamma Världsaidsdagen.

Folkhälsomyndigheten bedriver just nu en kampanj för att öka kunskapen om hiv. Något som behövs, menar infektionsläkare Eva Mogard:

– Ja, hiv är inte samma sjukdom i dag som i går. Med tidig, effektiv behandling kan en hiv-smittad person numera leva ett långt och bra liv, säger hon.

Faktum är att med modern medicinering kan virusnivån sänkas till praktiskt taget noll vilket gör smittsamheten mycket låg.

Är det då också tillåtet att ha sex, enligt smittskyddslagen?

– Ja, förutsatt att du använder kondom. Du måste också berätta för din partner att du har hiv. Men har man en välinställd hiv-behandling, och inga andra infektioner, kan behandlande läkare ta bort informationsplikten, säger Eva Mogard.

Budskapet är också att det är viktigt att testa sig så snart man har haft oskyddat sex med någon. Dels är du alltid mest smittsam i början, dels är det viktigt att påbörja en hiv-behandling så tidigt som möjligt, för att minimera skadan på immunförsvaret.

– Du har alltid rätt att göra ett hiv-test, gratis och anonymt, utan att behöva motivera varför, säger Eva Mogard som gärna också skulle se att sjukvården blev flitigare med att aktivt erbjuda patienter hiv-test i vissa lägen.

Världsaidsdagen

World Aids Day, Världsaidsdagen uppmärksammas runt om i världen den 1 december. Från början var det en minnesdag över alla de som dött i aids. Men också en dag för att visa sitt stöd för alla de miljoner som lever med hiv.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.