2015-11-29 17:49

2015-11-29 18:48

Julstämning trots snöbrist

KARLSTAD: Julmarknad vid Alsters herrgård

Ingen snö men gott om julstämning. Så var det på den välbesökta julmarknaden vid Alsters herrgård på första söndagen i advent.

Julmarknaden vid Alster är en tradition sedan många år tillbaka. Här finns det mesta som man kan önska sig i köpeväg så här fyra veckor före jul.

Strax innanför grindarna stod Jens Meyer och lagade kolbullar på löpande band. Det var många som ville smaka på denna kolarnas och skogshuggarnas egen mat. Eftersom vi befann oss i Värmland var det mest skrädmjöl i receptet och så litet vetemjöl så att smeten höll ihop.

– Jag har faktiskt lärt Per Morberg att laga kolbullar, berättade Jens Meyer medan han lade på önskad mängd lingonsylt på kolbullen.

Inne i västra flygeln var det också löpande band som gällde. Där stod medlemmar i Väse hembygdsförening och bakade flatbröd som smakade gudomligt gott även utan smör.

Inne i brännvinsmagasinet var det slöjd av många olika slag som gällde. I ett hörn stod snickaren Olle Granér, för dagen med en grävlingsmössa på huvudet, och sålde bland annat ölunderlägg av rönn. I ett annat visade Margareta Edsjö fram grytunderlägg av returpapper. Jodå, NWT: tryckta upplaga kan faktiskt komma till nytta även när den är färdigläst.

Julmarknaden vid Alster är en tradition sedan många år tillbaka. Här finns det mesta som man kan önska sig i köpeväg så här fyra veckor före jul.

Strax innanför grindarna stod Jens Meyer och lagade kolbullar på löpande band. Det var många som ville smaka på denna kolarnas och skogshuggarnas egen mat. Eftersom vi befann oss i Värmland var det mest skrädmjöl i receptet och så litet vetemjöl så att smeten höll ihop.

– Jag har faktiskt lärt Per Morberg att laga kolbullar, berättade Jens Meyer medan han lade på önskad mängd lingonsylt på kolbullen.

Inne i västra flygeln var det också löpande band som gällde. Där stod medlemmar i Väse hembygdsförening och bakade flatbröd som smakade gudomligt gott även utan smör.

Inne i brännvinsmagasinet var det slöjd av många olika slag som gällde. I ett hörn stod snickaren Olle Granér, för dagen med en grävlingsmössa på huvudet, och sålde bland annat ölunderlägg av rönn. I ett annat visade Margareta Edsjö fram grytunderlägg av returpapper. Jodå, NWT: tryckta upplaga kan faktiskt komma till nytta även när den är färdigläst.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.