2015-11-26 17:07

2015-11-26 17:07

Vägrar öppna munnen

KRIMINALITET: Åtalas för 102 fall av åldringsbrott

Han följde efter den demente mannen in i dennes lägenhet. Han for runt, plockade på sig smycken och fiskade upp plånboken ur kavajen. Fem minuter senare ringde han och påstod sig vara polis och att han behövde koden till kontokortet för spärra det.

På torsdagen inleddes rättegången i det som mycket väl kan vara den största härvan någonsin i Sverige med det som brukar kallas för åldringsbrott.

Åtalad är en 36-årig man, medborgare i ett av Sveriges grannländer men skriven på en skyddad adress i norra Värmland. Han är åtalad för 23 fall av grov stöld, 45 fall av bedrägeri, 33 fall av försök till grovt bedrägeri och ett fall av försök till grov stöld.

34 offer

Målsägande är 34 personer, de flesta ensamboende men också några par, boende runt om i mellersta och västra Sverige. Äldst är en 98-årig man i Årjäng, yngst är en 72-årig man från Filipstad. Flera är mer eller mindre dementa. En bor till och med på ett vårdboende.

Gemensamt för alla fallen är att gärningsmannen har identifierat och sökt upp äldre människor i deras bostäder.

Det fall som beskrivs i artikelns början är det äldsta av de som nu gått till åtal. Det var på eftermiddagen på Första maj. En lätt dement 75-årig man i Göteborg hade varit nere på torget för att köpa cigaretter medan hans hustru väntade i hemmet. Den här promenaden gjorde han två gånger i veckan.

När han på hemvägen satte sig för att vila på en bänk kom en yngre man fram och frågade om han kunde hjälpa till. Trots att han blev avspisad följde han efter och trängde sig in i lägenheten. Han frågade efter vatten till en hund och efter en telefonkatalog så han kunde ringa efter hjälp med sin bil alltmedan han gick runt och plockade på sig smycken och mannens plånbok.

Sade sig vara polis

Fem minuter efter att han gått ringde han till paret, presenterade sig som polis, påstod att den stulna plånboken var hittad och nu behövde han koden för att spärra kontokortet.

– Jag hörde direkt att det var han, sade hustrun när hon förhördes via videolänk från Göteborgs tingsrätt. Jag bad honom dra åt helvete!

Den här gången blev det ingen kod men i många, allt för många fall lämnade de gamla offren ifrån sig koden. Det var ju i alla fall polisen som ringde. Inom några få minuter blev sedan offren i snabb takt av med en stor del av sina pengar ända till dess att gränsen för hur mycket som får tas ut per vecka var uppnådd och kortet spärrades.

Då bar det av till nästa offer.

Hur mycket pengar handlar det då om totalt?

– Oj, det har vi inte hunnit räknat ihop, säger kammaråklagare Linda Karlsson. Men det är väldigt mycket pengar, en del har ju blivit av med tiotusentals kronor.

Linda Karlsson berättar att utredningen drogs i gång sedan hon lyckats driva ett annat fast mycket mindre fall till fällande dom. Den gången var det bara en enda målsägande i stället för 27.

Ganska snart hittade man flera fall som såg ut att höra ihop. Genom att granska telefonlistor ansåg man sig kunna knyta allihop till den nu åtalade mannen. Innan man hunnit slå till greps mannen i en trafikkontroll på väg E4 i Uppland och stöldturnén fick ett abrupt slut.

Vägrar öppna munnen

Vad säger då den åtalade 36-åringen om anklagelserna? Ja, genom sin försvarare erkänner han bland annat tre fall av trafikbrott, han saknar ju körkort. Men han nekar till samtliga fall av grov stöld, bedrägeri, försök till bedrägeri och försök till grov stöld.

Men inte nog med det, dessutom vägrar han att över huvud taget yttra sig. Under polisutredningen har han inte en enda gång öppnat munnen. Genom sin försvarare meddelade han att han tänker vara tyst även under den mer än veckolånga rättegången. När han fick frågor tittade han bara rakt fram.

36-åringen är tidigare dömd för liknande brott. Nu var han på rymmen från ett långt fängelsestraff i sitt hemland.

På torsdagen inleddes rättegången i det som mycket väl kan vara den största härvan någonsin i Sverige med det som brukar kallas för åldringsbrott.

Åtalad är en 36-årig man, medborgare i ett av Sveriges grannländer men skriven på en skyddad adress i norra Värmland. Han är åtalad för 23 fall av grov stöld, 45 fall av bedrägeri, 33 fall av försök till grovt bedrägeri och ett fall av försök till grov stöld.

34 offer

Målsägande är 34 personer, de flesta ensamboende men också några par, boende runt om i mellersta och västra Sverige. Äldst är en 98-årig man i Årjäng, yngst är en 72-årig man från Filipstad. Flera är mer eller mindre dementa. En bor till och med på ett vårdboende.

Gemensamt för alla fallen är att gärningsmannen har identifierat och sökt upp äldre människor i deras bostäder.

Det fall som beskrivs i artikelns början är det äldsta av de som nu gått till åtal. Det var på eftermiddagen på Första maj. En lätt dement 75-årig man i Göteborg hade varit nere på torget för att köpa cigaretter medan hans hustru väntade i hemmet. Den här promenaden gjorde han två gånger i veckan.

När han på hemvägen satte sig för att vila på en bänk kom en yngre man fram och frågade om han kunde hjälpa till. Trots att han blev avspisad följde han efter och trängde sig in i lägenheten. Han frågade efter vatten till en hund och efter en telefonkatalog så han kunde ringa efter hjälp med sin bil alltmedan han gick runt och plockade på sig smycken och mannens plånbok.

Sade sig vara polis

Fem minuter efter att han gått ringde han till paret, presenterade sig som polis, påstod att den stulna plånboken var hittad och nu behövde han koden för att spärra kontokortet.

– Jag hörde direkt att det var han, sade hustrun när hon förhördes via videolänk från Göteborgs tingsrätt. Jag bad honom dra åt helvete!

Den här gången blev det ingen kod men i många, allt för många fall lämnade de gamla offren ifrån sig koden. Det var ju i alla fall polisen som ringde. Inom några få minuter blev sedan offren i snabb takt av med en stor del av sina pengar ända till dess att gränsen för hur mycket som får tas ut per vecka var uppnådd och kortet spärrades.

Då bar det av till nästa offer.

Hur mycket pengar handlar det då om totalt?

– Oj, det har vi inte hunnit räknat ihop, säger kammaråklagare Linda Karlsson. Men det är väldigt mycket pengar, en del har ju blivit av med tiotusentals kronor.

Linda Karlsson berättar att utredningen drogs i gång sedan hon lyckats driva ett annat fast mycket mindre fall till fällande dom. Den gången var det bara en enda målsägande i stället för 27.

Ganska snart hittade man flera fall som såg ut att höra ihop. Genom att granska telefonlistor ansåg man sig kunna knyta allihop till den nu åtalade mannen. Innan man hunnit slå till greps mannen i en trafikkontroll på väg E4 i Uppland och stöldturnén fick ett abrupt slut.

Vägrar öppna munnen

Vad säger då den åtalade 36-åringen om anklagelserna? Ja, genom sin försvarare erkänner han bland annat tre fall av trafikbrott, han saknar ju körkort. Men han nekar till samtliga fall av grov stöld, bedrägeri, försök till bedrägeri och försök till grov stöld.

Men inte nog med det, dessutom vägrar han att över huvud taget yttra sig. Under polisutredningen har han inte en enda gång öppnat munnen. Genom sin försvarare meddelade han att han tänker vara tyst även under den mer än veckolånga rättegången. När han fick frågor tittade han bara rakt fram.

36-åringen är tidigare dömd för liknande brott. Nu var han på rymmen från ett långt fängelsestraff i sitt hemland.