2015-11-26 15:43

2015-11-26 15:43

Skiftande bemötande av tiggande EU-migranter

KARLSTAD: Stora skillnader mellan kommunerna

EU-migranter. I Karlstad betalar tiggarna 10 kronor per dygn för att bo i tält utan värme.
I Säffle bor de gratis i lägenhet.

Att det är stora skillnader i mottagandet av EU-migranter stod klart för deltagarna på seminariet som Karlstads stift arrangerade på Värmlands museum i torsdags.

Kommunalrådet Per-Inge Lidén (MP) säger att man ingående diskuterat vilken nivå man skulle lägga sig på i Karlstad i år. Han tycker att det fungerade bra med barackerna som romerna fick bo i förra vintern.

Fruktansvärt

– Det finns de som tycker att det är fruktansvärt att vi överhuvudtaget gör någonting för de här människorna. Och så uppfattar jag att svenska staten också tycker. Men i vår kommun finns det en bred politisk samsyn om att vi ska göra någonting.

– Det var nog kostnaderna det handlade om, svarade han på frågan om varför det inte finns el och värme eller möjligheter till tvätt och matlagning i tältlägret kommunen ställt till förfogande på Våxnäs inför den här vintern.

Mödosamt

– Det har varit ett mödosamt arbete att få igång campingen. Vi fortsätter med den verksamheten framåt våren, lovar han.

I Säffle är det i praktiken kommunen som sedan ungefär ett år tillbaka betalar för tre nedgångna lägenheter där ett 50-tal rumänska romer turas om att bo. De sköter själva tvätt, matlagning och städning. Kyrkorna ser till att lägenheterna är låsta på dagarna när romerna är ute och tigger.

– Det är inte en och samma släkt som bor där, men alla har anknytning till varandra, säger kyrkoherde Lena Skoting.

Ganska nöjd

Upp till 15 personer bor samtidigt i lägenheterna. De är noga med att inte vara i Sverige mer än tre månader i sträck. Kravet för att få bo i lägenheterna är att man bara tigger i Säffle eller Åmål.

– Med samarbete kan man nå långt. Jag är faktiskt ganska nöjd med den här lösningen, säger Lena Skoting.

Att det är stora skillnader i mottagandet av EU-migranter stod klart för deltagarna på seminariet som Karlstads stift arrangerade på Värmlands museum i torsdags.

Kommunalrådet Per-Inge Lidén (MP) säger att man ingående diskuterat vilken nivå man skulle lägga sig på i Karlstad i år. Han tycker att det fungerade bra med barackerna som romerna fick bo i förra vintern.

Fruktansvärt

– Det finns de som tycker att det är fruktansvärt att vi överhuvudtaget gör någonting för de här människorna. Och så uppfattar jag att svenska staten också tycker. Men i vår kommun finns det en bred politisk samsyn om att vi ska göra någonting.

– Det var nog kostnaderna det handlade om, svarade han på frågan om varför det inte finns el och värme eller möjligheter till tvätt och matlagning i tältlägret kommunen ställt till förfogande på Våxnäs inför den här vintern.

Mödosamt

– Det har varit ett mödosamt arbete att få igång campingen. Vi fortsätter med den verksamheten framåt våren, lovar han.

I Säffle är det i praktiken kommunen som sedan ungefär ett år tillbaka betalar för tre nedgångna lägenheter där ett 50-tal rumänska romer turas om att bo. De sköter själva tvätt, matlagning och städning. Kyrkorna ser till att lägenheterna är låsta på dagarna när romerna är ute och tigger.

– Det är inte en och samma släkt som bor där, men alla har anknytning till varandra, säger kyrkoherde Lena Skoting.

Ganska nöjd

Upp till 15 personer bor samtidigt i lägenheterna. De är noga med att inte vara i Sverige mer än tre månader i sträck. Kravet för att få bo i lägenheterna är att man bara tigger i Säffle eller Åmål.

– Med samarbete kan man nå långt. Jag är faktiskt ganska nöjd med den här lösningen, säger Lena Skoting.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.