2015-11-20 12:43

2015-11-20 12:43

Stopp för illegalt boende

KARLSTAD: Kommunen slog till direkt mot EU-migranter

Nu är det stopp för illegal camping i Karlstad.
När ett par husvagnar åter dök upp på parkeringen bakom NWT-huset dröjde det inte länge innan kommunen hade hänvisat EU-migranterna som övernattade där till campingen bakom polishuset, och städat upp på grusplanen.

– Vi är mer på och följer upp det omedelbart numera, säger Mikael Sundholm som är kommunikatör på teknik- och fastighetsförvaltningen.

Det handlar om politiska direktiv till förvaltningen och om att det nu faktiskt finns någonstans att hänvisa dessa människor som tigger på dagarna och söker skydd för vinternatten i tält, skjul och gamla husvagnar.

Campingen fungerar

Karlstads kommun bedriver, som NWT berättat tidigare, en särskild camping som försöksverksamhet. Här kan den som saknar tak över huvudet få bo för tio kronor natten och få tillgång till den enklaste formen av hygienutrustning.

– Vi har inte haft någon etablering av tillfälligt boende sedan campingen startade, förutom bakom NWT. Det vi fått vetskap om är att några sovit mer tillfälligt i bilar.

Campingen har fungerat relativt bra, säger Mikael Sundholm.

– Det tycker vi, men det krävs ordning och närvaro. Man har lagt presenningar över tälten och byggt in sig och byggt ihop tälten så att det har blivit en slags radhuslänga som inte är alls är bra ur brandsynpunkt. Men kyrkorna jobbar med att få fram alternativ till tält.

Men campingen är alltså på försök. I december ska politikerna ta ställning till en eventuell fortsättning.

– Vi är mer på och följer upp det omedelbart numera, säger Mikael Sundholm som är kommunikatör på teknik- och fastighetsförvaltningen.

Det handlar om politiska direktiv till förvaltningen och om att det nu faktiskt finns någonstans att hänvisa dessa människor som tigger på dagarna och söker skydd för vinternatten i tält, skjul och gamla husvagnar.

Campingen fungerar

Karlstads kommun bedriver, som NWT berättat tidigare, en särskild camping som försöksverksamhet. Här kan den som saknar tak över huvudet få bo för tio kronor natten och få tillgång till den enklaste formen av hygienutrustning.

– Vi har inte haft någon etablering av tillfälligt boende sedan campingen startade, förutom bakom NWT. Det vi fått vetskap om är att några sovit mer tillfälligt i bilar.

Campingen har fungerat relativt bra, säger Mikael Sundholm.

– Det tycker vi, men det krävs ordning och närvaro. Man har lagt presenningar över tälten och byggt in sig och byggt ihop tälten så att det har blivit en slags radhuslänga som inte är alls är bra ur brandsynpunkt. Men kyrkorna jobbar med att få fram alternativ till tält.

Men campingen är alltså på försök. I december ska politikerna ta ställning till en eventuell fortsättning.