2015-11-20 17:56

2015-11-20 17:57

Kan vara livsviktigt att flytträna barnet tidigt

KARLSTAD: "Det är inte vatten som är farligt, utan okunskap"

Fredag förmiddag fylldes den varma bassängen i badhuset av små badglada barn. De plaskar och leker och vet inte att de vuxna runt omkring pratar om nollvisioner mot drunkning.

Fyra grupper med barn mellan tre månader och två år hoppade på fredagen i plurret på badhuset med en förälder. I vattnet fanns redan badmästare som med sina babydockor visar hur man ger barnen vattenvana och tränar dem på att flyta.

Det är i år andra gången som Babybojen kommer till Karlstad på sin Sverigeturné, ett samarbete mellan Trygg Hansa och Svenska Livräddningssällskapet; SLS.

– Vi har en absolut nollvision, inget barn ska drunkna. De vi kan göra är att upplysa föräldrar om vikten av tidig vattenvana för att göra barnen trygga nära och i vatten och sedan lättare kunna lära sig simma, säger Charlott Granlund, badmästare i Karlstad och styrelsemedlem i SLS.

Har inte tid

Hittills i år har elva barn omkommit i drunkningsolyckor i Sverige, förra året var den siffran fem. I ett land där det är obligatoriskt att kunna simma när man når årskurs sex. 70 procent av drunkningsolyckorna bland barn sker innan dess, enligt en undersökning gjord av Trygg Hansa.

Tidsbrist och okunskap är skäl som föräldrar anger i samma undersökning till att de inte flytövar med sina barn.

– Sp det hänger inte på barnen. Enda orsaken till att de varit ledsna i vattnet är at de är hungriga eller trötta. Annars verkar alla barn älska vatten. Att kunna flyta är det första steget till simkunnighet och livsnödvändigt för små barn. De som vänjer sig tidigt vid vatten som ett naturligt element lär sig också simma snabbare och då har de den kunskap de behöver i och kring vatten, säger Charlott Granlund.

Nollvision

Trygg Hansa samarbetar med SLS mot nollvisionen.

– Det är inte vattnet som är farligt utan okunskapen så det här tillfället att lära sig flyta med Babybojen bottnar i säkerhet för barn och föräldrar. Sedan ska barn inte lämnas utan tillsyn vid vatten, med eller utan vattenyta, säger Magnus Hedström, Trygg Hansas representant på plats vid bassängkanten.

Babybojen turnerar runt till 17 städer i Sverige för att öva på vattenvana och att inspirerar föräldrar att fortsätta öva på att flyta i badkar och balja hemma. Att fika efteråt och dela erfarenheter kan vara minst lika viktigt.

Fyra grupper med barn mellan tre månader och två år hoppade på fredagen i plurret på badhuset med en förälder. I vattnet fanns redan badmästare som med sina babydockor visar hur man ger barnen vattenvana och tränar dem på att flyta.

Det är i år andra gången som Babybojen kommer till Karlstad på sin Sverigeturné, ett samarbete mellan Trygg Hansa och Svenska Livräddningssällskapet; SLS.

– Vi har en absolut nollvision, inget barn ska drunkna. De vi kan göra är att upplysa föräldrar om vikten av tidig vattenvana för att göra barnen trygga nära och i vatten och sedan lättare kunna lära sig simma, säger Charlott Granlund, badmästare i Karlstad och styrelsemedlem i SLS.

Har inte tid

Hittills i år har elva barn omkommit i drunkningsolyckor i Sverige, förra året var den siffran fem. I ett land där det är obligatoriskt att kunna simma när man når årskurs sex. 70 procent av drunkningsolyckorna bland barn sker innan dess, enligt en undersökning gjord av Trygg Hansa.

Tidsbrist och okunskap är skäl som föräldrar anger i samma undersökning till att de inte flytövar med sina barn.

– Sp det hänger inte på barnen. Enda orsaken till att de varit ledsna i vattnet är at de är hungriga eller trötta. Annars verkar alla barn älska vatten. Att kunna flyta är det första steget till simkunnighet och livsnödvändigt för små barn. De som vänjer sig tidigt vid vatten som ett naturligt element lär sig också simma snabbare och då har de den kunskap de behöver i och kring vatten, säger Charlott Granlund.

Nollvision

Trygg Hansa samarbetar med SLS mot nollvisionen.

– Det är inte vattnet som är farligt utan okunskapen så det här tillfället att lära sig flyta med Babybojen bottnar i säkerhet för barn och föräldrar. Sedan ska barn inte lämnas utan tillsyn vid vatten, med eller utan vattenyta, säger Magnus Hedström, Trygg Hansas representant på plats vid bassängkanten.

Babybojen turnerar runt till 17 städer i Sverige för att öva på vattenvana och att inspirerar föräldrar att fortsätta öva på att flyta i badkar och balja hemma. Att fika efteråt och dela erfarenheter kan vara minst lika viktigt.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.