2015-11-19 17:02

2015-11-19 21:53

"Sverige är ett legitimt mål"

KARLSTAD: Forskaren Peder Hyllengren tror på fler terrorattentat i Europa

Den höjda terrorhotnivån i Sverige ska tas på allvar. Men terrorforskaren Peder Hyllengren vill inte bedöma risken för att det inom kort sker ett terrordåd i Sverige.
– Däremot kommer vi sannolikt se fler terrorattentat i Europa de närmaste åren.

Höjd terrorhotnivå och rikslarm efter misstänkt terrorist. På torsdagen medgav statsminister Stefan Löfven vid en pressträff att Sverige varit för naivt när det handlar om terrorhot och presenterade åtgärder för att motverka terror.

Peder Hyllengren är forskare vid Försvarshögskolan i Karlstad och har forskat mycket om extremism och IS.

Vad betyder den höjda terrorhotnivån?

– Säpo använder inte överord och det är första gången nivån höjs till en fyra, vilket gör att jag tycker att man ska ta det på allvar.

Kommer du själv undvika att exempelvis flyga eller gå på ett större evenemang framöver?

– Nej, men man blir ändå lite orolig när Säpo förändrar hotnivån. Min bild är att de agerar utifrån en allvarlig och seriös bedömning. Sedan är det klart att man inte ska ändra sitt sätt att leva, men jag får erkänna att det känns lite obehagligt. Sverige är ett legitimt mål i de här kretsarna.

Hur bedömer du risken för att det sker ett terrordåd i Sverige inom kort?

– Det vågar jag inte sia om och kan faktiskt inte värdera. Men sannolikt kommer vi att få se fler terrorattentat i Europa inom de närmaste åren.

Känner du till den man som jagats av polisen i Sverige?

– Nej, det är ingen jag känner till. Men jag har förstått att han har irakisk bakgrund och har befunnit sig i Syrien, men nu tagit sig in i Sverige.

– Det följer däremot ett mönster som vi känner till och som vi har varnat för: personer som strider med IS i Syrien och sedan tar sig till Europa med avsikt och förmåga att genomföra terrorattentat. Lyckas man med det blir uppmärksamheten enorm. Ett sådant attentat är på allas läppar och en jackpot för en terrororganisation som IS ur marknadsföringssynpunkt.

Så du menar att fler vill åka ner till Syrien och strida efter ett attentat som det i Paris?

– Vi har sett ett flertal som hyllat det som skett i Paris och som inspireras av det. I dagsläget åker omkring tio personer i månaden från Sverige för att ansluta sig. Vi ser inga tecken på att resandet från europeiska länder skulle avta.

När jag intervjuade dig i våras sa du att ”jihadi-cool-kulturen” oroar dig. Hur känner du nu?

– Jihadi-cool-kulturen är högst levande. Vi ser att det sker en normalisering av våldsbejakande extremism. Jag träffade nyligen en person i Angered vars förening ligger bredvid en grundskola. Personen har hört barn visa varandra klipp på rasterna och tävla om vems släkting som gör snyggaste halshuggningarna. Det är absurt och svårt att ta in.

Går det att stoppa IS?

– Rent militärt går det att besegra dem. Att besegra ideologin är en svårare nöt att knäcka. För skulle IS slås ut finns det gott om organisationer som vill ta över. Vi skulle behöva förpassa ideologin till historiens sophög och göra den bankrutt, men det är en svår fråga för västvärlden att lösa själva.

– Det här är en ideologi och religiös övertygelse som flera generationer framöver kommer att ha problem med att hantera i tillräcklig omfattning.

Vad måste Sverige göra för att få bukt med den våldsbejakande extremismen?

– Det förebyggande arbetet är avgörande. Frågan har länge funnits hos både politiker och tjänsteman, men överlag har det inte lett till konkreta, riktade åtgärder. De som arbetar på fältet och tjänstemän behöver känna fullt stöd av politiken. Det måste finnas en kommunal struktur för de här frågorna, de kan inte drivas av en enskild eldsjäl.

Kan du ge några exempel på konkreta åtgärder?

– I Köpenhamn utbildar man mentorer och jobbar direkt med personer för att få bort dem från ideologisk och religiös extremism. Stat, kommuner och civilsamhället arbetar tillsammans mot ett gemensamt mål.

– Nyligen tillsattes en regional samordnare mot våldsbejakande extremism i Värmland och Röda korset har startat en stödlinje dit oroliga anhöriga kan ringa, men det finns mycket mer att göra.

Höjd terrorhotnivå och rikslarm efter misstänkt terrorist. På torsdagen medgav statsminister Stefan Löfven vid en pressträff att Sverige varit för naivt när det handlar om terrorhot och presenterade åtgärder för att motverka terror.

Peder Hyllengren är forskare vid Försvarshögskolan i Karlstad och har forskat mycket om extremism och IS.

Vad betyder den höjda terrorhotnivån?

– Säpo använder inte överord och det är första gången nivån höjs till en fyra, vilket gör att jag tycker att man ska ta det på allvar.

Kommer du själv undvika att exempelvis flyga eller gå på ett större evenemang framöver?

– Nej, men man blir ändå lite orolig när Säpo förändrar hotnivån. Min bild är att de agerar utifrån en allvarlig och seriös bedömning. Sedan är det klart att man inte ska ändra sitt sätt att leva, men jag får erkänna att det känns lite obehagligt. Sverige är ett legitimt mål i de här kretsarna.

Hur bedömer du risken för att det sker ett terrordåd i Sverige inom kort?

– Det vågar jag inte sia om och kan faktiskt inte värdera. Men sannolikt kommer vi att få se fler terrorattentat i Europa inom de närmaste åren.

Känner du till den man som jagats av polisen i Sverige?

– Nej, det är ingen jag känner till. Men jag har förstått att han har irakisk bakgrund och har befunnit sig i Syrien, men nu tagit sig in i Sverige.

– Det följer däremot ett mönster som vi känner till och som vi har varnat för: personer som strider med IS i Syrien och sedan tar sig till Europa med avsikt och förmåga att genomföra terrorattentat. Lyckas man med det blir uppmärksamheten enorm. Ett sådant attentat är på allas läppar och en jackpot för en terrororganisation som IS ur marknadsföringssynpunkt.

Så du menar att fler vill åka ner till Syrien och strida efter ett attentat som det i Paris?

– Vi har sett ett flertal som hyllat det som skett i Paris och som inspireras av det. I dagsläget åker omkring tio personer i månaden från Sverige för att ansluta sig. Vi ser inga tecken på att resandet från europeiska länder skulle avta.

När jag intervjuade dig i våras sa du att ”jihadi-cool-kulturen” oroar dig. Hur känner du nu?

– Jihadi-cool-kulturen är högst levande. Vi ser att det sker en normalisering av våldsbejakande extremism. Jag träffade nyligen en person i Angered vars förening ligger bredvid en grundskola. Personen har hört barn visa varandra klipp på rasterna och tävla om vems släkting som gör snyggaste halshuggningarna. Det är absurt och svårt att ta in.

Går det att stoppa IS?

– Rent militärt går det att besegra dem. Att besegra ideologin är en svårare nöt att knäcka. För skulle IS slås ut finns det gott om organisationer som vill ta över. Vi skulle behöva förpassa ideologin till historiens sophög och göra den bankrutt, men det är en svår fråga för västvärlden att lösa själva.

– Det här är en ideologi och religiös övertygelse som flera generationer framöver kommer att ha problem med att hantera i tillräcklig omfattning.

Vad måste Sverige göra för att få bukt med den våldsbejakande extremismen?

– Det förebyggande arbetet är avgörande. Frågan har länge funnits hos både politiker och tjänsteman, men överlag har det inte lett till konkreta, riktade åtgärder. De som arbetar på fältet och tjänstemän behöver känna fullt stöd av politiken. Det måste finnas en kommunal struktur för de här frågorna, de kan inte drivas av en enskild eldsjäl.

Kan du ge några exempel på konkreta åtgärder?

– I Köpenhamn utbildar man mentorer och jobbar direkt med personer för att få bort dem från ideologisk och religiös extremism. Stat, kommuner och civilsamhället arbetar tillsammans mot ett gemensamt mål.

– Nyligen tillsattes en regional samordnare mot våldsbejakande extremism i Värmland och Röda korset har startat en stödlinje dit oroliga anhöriga kan ringa, men det finns mycket mer att göra.