2015-11-17 06:00

2015-11-17 06:00

Hjärtsjukdomen kan synas i munnen

HÄLSA: Karlstads universitet startar unik utbildning

Snart kanske det är tandläkaren som talar om att du har en njursjukdom, diabetes, reumatism eller en allvarlig hjärt-kärlsjukdom.
Sambandet mellan munhälsa och allvarliga allmänsjukdomar blir allt tydligare. Karlstads universitet blir först i landet med en utbildning på området för sjuksköterskor.

– När jag har en patient i stolen som har tandlossning bör jag tala om för patienten att det finns ett samband mellan tandlossning och hjärt- och kärlsjukdomar, säger Göran Friman. Vi vet inte vad sambandet beror på, men vi vet att det finns och att den här patienten kan ha en ökad risk att drabbas av till exempel hjärtinfarkt eller stroke.

Det forskas intensivt om sambandet internationellt. Göran Friman hänvisar också till den svenska Parokrankstudien som visar att personer med parodontit löper 30 procent större risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar.

Sambandet mellan munhälsa och allmänsjukdomar är mer omfattande än så.

– Nästan var femte med tandlossning har en oupptäckt diabetes.

Aktuell forskning visar också att försämrad munhälsa förekommer vid kroniska njursjukdomar, reumatiska sjukdomar, kronisk obstruktiv lungsjukdom, lunginflammation (aspirationspneumoni), blodsjukdomar, vitaminbrist, demens och nedsatt kognitiv förmåga.

Olika behov

Sambanden varierar, och är mer eller mindre kända. Ibland kan det handla om bristande munvård som vållar annan sjukdom, som när munhålans bakterier dras ner i lungorna och orsakar lunginflammation.

– Vi vet att de äldre när de kommer till vårdhem ofta haft svårt att sköta sina tänder, säger Göran Friman.

Men även yngre patientgrupper där samband mellan allmänsjukdomen och munhälsan är påtaglig, som barn med astma och mag- och tarmsjuka, har visat sig ha större behov av tandvårdsinsatser.

– Om jag blir njursjuk eller får astma tänker jag kanske inte i första hand på min tandvård utan framför allt på den allvarliga sjukdom jag fått och på vad den innebär. Då är det viktigt att sjuksköterskan tänker på att det också finns ett ökat behov av tandvård.

Men här handlar det om nya upptäckter, ny kunskap och gränsöverskridande vårdinsatser.

Ny utbildning

Göran Friman är doktorand. Det var hans handledare som bad honom ta tag i behovet av kunskap inom vården, som det så länge talats om. Göran Friman är universitetsadjunkt vid Karlstads universitet. Han tog kontakt med distriktssjuksköterska Monica Söderman, som också är universitetsadjunkt i Karlstad.

– Hon blev eld och lågor. Och jag är så lycklig att universitetet gick med på satsningen.

På måndagen meddelade Karlstads universitet att den unika utbildningen startas nästa termin: Omvårdnad vid orala symptom och tecken på ohälsa, en uppdragsutbildning på distans som omfattar 7,5 högskolepoäng.

– Det är en uppdragsutbildning för redan utbildade sjuksköterskor från hela landet. Men min vision och visionen i det forskarsamfund jag ingår i är att detta ska ingå i sjuksköterskeprogrammet, säger Göran Friman.

– När jag har en patient i stolen som har tandlossning bör jag tala om för patienten att det finns ett samband mellan tandlossning och hjärt- och kärlsjukdomar, säger Göran Friman. Vi vet inte vad sambandet beror på, men vi vet att det finns och att den här patienten kan ha en ökad risk att drabbas av till exempel hjärtinfarkt eller stroke.

Det forskas intensivt om sambandet internationellt. Göran Friman hänvisar också till den svenska Parokrankstudien som visar att personer med parodontit löper 30 procent större risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar.

Sambandet mellan munhälsa och allmänsjukdomar är mer omfattande än så.

– Nästan var femte med tandlossning har en oupptäckt diabetes.

Aktuell forskning visar också att försämrad munhälsa förekommer vid kroniska njursjukdomar, reumatiska sjukdomar, kronisk obstruktiv lungsjukdom, lunginflammation (aspirationspneumoni), blodsjukdomar, vitaminbrist, demens och nedsatt kognitiv förmåga.

Olika behov

Sambanden varierar, och är mer eller mindre kända. Ibland kan det handla om bristande munvård som vållar annan sjukdom, som när munhålans bakterier dras ner i lungorna och orsakar lunginflammation.

– Vi vet att de äldre när de kommer till vårdhem ofta haft svårt att sköta sina tänder, säger Göran Friman.

Men även yngre patientgrupper där samband mellan allmänsjukdomen och munhälsan är påtaglig, som barn med astma och mag- och tarmsjuka, har visat sig ha större behov av tandvårdsinsatser.

– Om jag blir njursjuk eller får astma tänker jag kanske inte i första hand på min tandvård utan framför allt på den allvarliga sjukdom jag fått och på vad den innebär. Då är det viktigt att sjuksköterskan tänker på att det också finns ett ökat behov av tandvård.

Men här handlar det om nya upptäckter, ny kunskap och gränsöverskridande vårdinsatser.

Ny utbildning

Göran Friman är doktorand. Det var hans handledare som bad honom ta tag i behovet av kunskap inom vården, som det så länge talats om. Göran Friman är universitetsadjunkt vid Karlstads universitet. Han tog kontakt med distriktssjuksköterska Monica Söderman, som också är universitetsadjunkt i Karlstad.

– Hon blev eld och lågor. Och jag är så lycklig att universitetet gick med på satsningen.

På måndagen meddelade Karlstads universitet att den unika utbildningen startas nästa termin: Omvårdnad vid orala symptom och tecken på ohälsa, en uppdragsutbildning på distans som omfattar 7,5 högskolepoäng.

– Det är en uppdragsutbildning för redan utbildade sjuksköterskor från hela landet. Men min vision och visionen i det forskarsamfund jag ingår i är att detta ska ingå i sjuksköterskeprogrammet, säger Göran Friman.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.