2015-11-16 18:49

2015-11-16 19:15

Årets juligaste drama premiärladdar

KARLSTAD: Jakten på Juleskurken för andra året

Sundstaaulans scen känns plötsligt trång då 33 aktörer mellan 7 och 69 år bjuder på julstämning på riktigt.
– Jakten på Juleskurken är julpirr för alla som vill ha julkänsla, säger regissören Suzanne Carling.

För två år sedan satte Suzanne Carling upp julmusikalen Jakten på Juleskurken tillsammans med Cabary på Scalateatern.

Nu är det dags igen, på ny scen och med nytt gäng. Nästan. Självaste juleskurken är densamma.

– Det var bara att plocka fram honom igen. Vi har jobbat om en del text och eftersom min motspelare Piprensar'n är en annan i år så blir mina reaktioner annorlunda också. Så det blir inte helt detsamma, säger Andreas Öhman som spelar Juleskurken.

Nya skådespelare

Piprensar'n spelas i år av Johan Fält och några fler vana Karlstadsskådespelare finns i de bärande rollerna. De samarbetar med elever från musikteaterklassen från Geijerskolan i Ransäter, danselever från Sundstagymnasiets tredje år och ett gäng barn som fått sina roller genom audition.

Koreograf är danselevernas lärare Cecilia Tomasdotter.

– Det blir intensivt för dem men också en träning i att vara i en ensemble och göra något på riktigt på scen utanför de skolprojekt vi gör. Det är en musikal så alla får sjunga också. Det är en otrolig möjlighet för dem.

15 år gammal

Jakten på Juleskurken är skriven av norske journalisten Jan M Moberg med musik av Arne Iversen och hade urpremiär på Drammens teater 2000.

Juleskurken och Piprensar’n jobbar egentligen tillsammans med de andra tomtenissarna i Tomtens verkstad.

Alla nissarna är otroligt upptagna men Juleskurken är lat och orkar inte jobba själv. Därför stjäl han julklappar som han lägger i Tomtens säck. Tomten och nissarna anar ingenting om Juleskurkens dubbelliv till dess Tomten är ute och levererar sina julklappar till barnen på julafton.

Det är något som inte stämmer.

Därmed startar jakten på Juleskurken.

För två år sedan satte Suzanne Carling upp julmusikalen Jakten på Juleskurken tillsammans med Cabary på Scalateatern.

Nu är det dags igen, på ny scen och med nytt gäng. Nästan. Självaste juleskurken är densamma.

– Det var bara att plocka fram honom igen. Vi har jobbat om en del text och eftersom min motspelare Piprensar'n är en annan i år så blir mina reaktioner annorlunda också. Så det blir inte helt detsamma, säger Andreas Öhman som spelar Juleskurken.

Nya skådespelare

Piprensar'n spelas i år av Johan Fält och några fler vana Karlstadsskådespelare finns i de bärande rollerna. De samarbetar med elever från musikteaterklassen från Geijerskolan i Ransäter, danselever från Sundstagymnasiets tredje år och ett gäng barn som fått sina roller genom audition.

Koreograf är danselevernas lärare Cecilia Tomasdotter.

– Det blir intensivt för dem men också en träning i att vara i en ensemble och göra något på riktigt på scen utanför de skolprojekt vi gör. Det är en musikal så alla får sjunga också. Det är en otrolig möjlighet för dem.

15 år gammal

Jakten på Juleskurken är skriven av norske journalisten Jan M Moberg med musik av Arne Iversen och hade urpremiär på Drammens teater 2000.

Juleskurken och Piprensar’n jobbar egentligen tillsammans med de andra tomtenissarna i Tomtens verkstad.

Alla nissarna är otroligt upptagna men Juleskurken är lat och orkar inte jobba själv. Därför stjäl han julklappar som han lägger i Tomtens säck. Tomten och nissarna anar ingenting om Juleskurkens dubbelliv till dess Tomten är ute och levererar sina julklappar till barnen på julafton.

Det är något som inte stämmer.

Därmed startar jakten på Juleskurken.

Jakten på Juleskurken

Har premiär på lördag den 21 november 14.00 i Sundstaaulan och spelas ytterligare fem gånger.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.