2015-11-13 20:52

2015-11-13 20:52

Fyra studenter i främmande land

KARLSTAD: Finland, Japan och Turkiet

Irem, Sora, Mei och Kaarolina är fyra tonårstjejer. För bara några månader sedan kom de till Värmland som utbytesstudenter. Här ska de nu bo fram till nästa sommar.

Att vara utbytesstudent är ett vanligt sätt för tonåringar att vidga sina vyer, att lära känna andra länder och andra kulturer. Det finns flera organisationer som arrangerar studentutbyten och även svenska staten i form av Universitets- och högskolerådets utbytesprogram.

Men den största organisationen är AFS som finns över hela världen och även i Karlstad sedan många år.

Det här läsåret har AFS fyra studenter i Värmland. De är alla flickor och de heter Irem Kixilkaya från Turkiet, Sora Watanabe och Mei Shimizu, båda från Japan, och Karoliina Nyberg från Finland. De bor hos värdfamiljer i Forshaga, Hammarö och Karlstad.

De tycker alla att Karlstad är en fin stad att bo med vackra hus och vaker natur.

– Karlstad är lagom stort, säger både Mei och Karoliina.

Mei, som bor hos samma familj som Karoliina berättar att hon har fått vara med om något väldigt spännande.

– Jag fick vara med på älgjakt, säger hon. Jag såg inte när de sköt älgen men däremot när den styckades.

– Och vi har ätit älgköttbullar när vi var ute och åt, lägger Karoliina till.

AFS är från början en amerikansk organisation som bildades för att bemanna ambulanser i Europa under de båda världskrigen. Under 1950-talet ändrade man inriktning till att organisera studentutbyten eller interkulturell utbildning som man gärna säger.

Marcel Grüninger från Tyskland, som är programchef vid AFS i Sverige och gammal utbytesstudent i Sverige berättar att AFS just nu har 13 000 studenter i gång över hela världen. 61 av dem finns i Sverige.

Han tillägger att AFS hemskt gärna tar emot nya värdfamiljer.

Att vara utbytesstudent är ett vanligt sätt för tonåringar att vidga sina vyer, att lära känna andra länder och andra kulturer. Det finns flera organisationer som arrangerar studentutbyten och även svenska staten i form av Universitets- och högskolerådets utbytesprogram.

Men den största organisationen är AFS som finns över hela världen och även i Karlstad sedan många år.

Det här läsåret har AFS fyra studenter i Värmland. De är alla flickor och de heter Irem Kixilkaya från Turkiet, Sora Watanabe och Mei Shimizu, båda från Japan, och Karoliina Nyberg från Finland. De bor hos värdfamiljer i Forshaga, Hammarö och Karlstad.

De tycker alla att Karlstad är en fin stad att bo med vackra hus och vaker natur.

– Karlstad är lagom stort, säger både Mei och Karoliina.

Mei, som bor hos samma familj som Karoliina berättar att hon har fått vara med om något väldigt spännande.

– Jag fick vara med på älgjakt, säger hon. Jag såg inte när de sköt älgen men däremot när den styckades.

– Och vi har ätit älgköttbullar när vi var ute och åt, lägger Karoliina till.

AFS är från början en amerikansk organisation som bildades för att bemanna ambulanser i Europa under de båda världskrigen. Under 1950-talet ändrade man inriktning till att organisera studentutbyten eller interkulturell utbildning som man gärna säger.

Marcel Grüninger från Tyskland, som är programchef vid AFS i Sverige och gammal utbytesstudent i Sverige berättar att AFS just nu har 13 000 studenter i gång över hela världen. 61 av dem finns i Sverige.

Han tillägger att AFS hemskt gärna tar emot nya värdfamiljer.