2015-11-05 16:43

2015-11-05 22:29

Kränkningar efter hyllade initiativet

KARLSTAD: "Blir bedrövad för mänskligheten"

Henrik Kihlström har fått stor uppmärksamhet för initiativet att köra flyktingbarn från Molkom till Leklandet i Karlstad.
Men alla är inte positiva.
Han har fått ta emot en rad grova kränkningar.

– Det är inte så att jag blir sårad, däremot blir jag bedrövad för mänskligheten, säger han.

NWT berättade om initiativet för några veckor sedan. Hammaröbon Henrik Kihlström hade en tid innan besökt flyktingboendet i Molkom. En av dem han träffade var en tolvårig flyktingpojke.

– Han berättade att han hade svårt att sova på nätterna på grund av allt han hade varit med om innan familjen kom till Sverige. Då började jag fundera vad jag skulle kunna göra för att skapa nya och trevliga minnen för honom och de andra barnen på flyktingförläggningen, berättade Henrik för NWT.

Stor spridning

Det blev ett besök på Leklandet i Karlstad och när bussen lämnade Molkom den 20 oktober fanns ett 30-tal flyktingbarn ombord.

NWT uppmärksammade initiativet som fick stor spridning. De inblandade, med Henrik Kihlström i spetsen, har hyllats från flera håll.

Men alla har inte varit positiva.

Henrik har fått ta emot hot och kränkningar via Facebook. Både i form av kommentarer i ”trådar” och, i något fall, via direktmeddelande.

– Egentligen vill jag inte prata om det, för jag vill inte ta bort fokus från själva grejen och det är inte så att jag går runt och tycker synd om mig, säger han när NWT ringer honom.

Varför tror du att de här reaktionerna kommit?

– Det berör folk, och vissa reagerar med en känsla av att något tas ifrån dem: ”Varför gör ingen någonting för mig?”.

Många av kommentarerna har varit av rasistisk karaktär.

– För mig är det här ingen invandrarfråga. Jag lärde känna de här personerna, och lär man känna personer får man hjärta för dem. Det är en grupp människor som behöver uppmuntran och det kanske sticker i ögonen på vissa.

Har kommentarerna varit på den nivån att du ångrar initiativet?

– Nej, det har jag inte gjort. Den känslan som man bär med sig efter att ha fått se de här barnen leka är fantastisk. Och vi kommer göra om det, även om det inte blir på Leklandet. På fredag har vi en annan grej. Fast det är andra som varit med och arrangerat, jag har bara hjälpt till lite med logistiken, säger Henrik Kihlström.

Och avslutar:

– Vi alla har ett ansvar att ta hand om varandra oavsett vem man är. Jag vill skicka en utmaning att våga spränga personliga gränser att våga hjälpa en medmänniska, ung som gammal.

– Det är inte så att jag blir sårad, däremot blir jag bedrövad för mänskligheten, säger han.

NWT berättade om initiativet för några veckor sedan. Hammaröbon Henrik Kihlström hade en tid innan besökt flyktingboendet i Molkom. En av dem han träffade var en tolvårig flyktingpojke.

– Han berättade att han hade svårt att sova på nätterna på grund av allt han hade varit med om innan familjen kom till Sverige. Då började jag fundera vad jag skulle kunna göra för att skapa nya och trevliga minnen för honom och de andra barnen på flyktingförläggningen, berättade Henrik för NWT.

Stor spridning

Det blev ett besök på Leklandet i Karlstad och när bussen lämnade Molkom den 20 oktober fanns ett 30-tal flyktingbarn ombord.

NWT uppmärksammade initiativet som fick stor spridning. De inblandade, med Henrik Kihlström i spetsen, har hyllats från flera håll.

Men alla har inte varit positiva.

Henrik har fått ta emot hot och kränkningar via Facebook. Både i form av kommentarer i ”trådar” och, i något fall, via direktmeddelande.

– Egentligen vill jag inte prata om det, för jag vill inte ta bort fokus från själva grejen och det är inte så att jag går runt och tycker synd om mig, säger han när NWT ringer honom.

Varför tror du att de här reaktionerna kommit?

– Det berör folk, och vissa reagerar med en känsla av att något tas ifrån dem: ”Varför gör ingen någonting för mig?”.

Många av kommentarerna har varit av rasistisk karaktär.

– För mig är det här ingen invandrarfråga. Jag lärde känna de här personerna, och lär man känna personer får man hjärta för dem. Det är en grupp människor som behöver uppmuntran och det kanske sticker i ögonen på vissa.

Har kommentarerna varit på den nivån att du ångrar initiativet?

– Nej, det har jag inte gjort. Den känslan som man bär med sig efter att ha fått se de här barnen leka är fantastisk. Och vi kommer göra om det, även om det inte blir på Leklandet. På fredag har vi en annan grej. Fast det är andra som varit med och arrangerat, jag har bara hjälpt till lite med logistiken, säger Henrik Kihlström.

Och avslutar:

– Vi alla har ett ansvar att ta hand om varandra oavsett vem man är. Jag vill skicka en utmaning att våga spränga personliga gränser att våga hjälpa en medmänniska, ung som gammal.