2015-11-05 16:35

2015-11-06 06:57

Alla mötte alla på planen

KARLSTAD: Orrholmselever bjöd in asylsökande barn och ungdomar.

– Det är jätteroligt att träffa dem!
Så sa eleverna på Orrholmsskolan när de fick möta ett 20-tal barn och ungdomar som just nu bor i Stadshuset i Karlstad. Det var också eleverna som hade tagit initiativ till fotbollsträffen.

FN-veckan på Orrholmsskolan blev startskottet. En av de många frivilliga som hjälper till i Stadshuset kom till skolan för att prata om hur det fungerar när flyktingar kommer till Sverige, Värmland och Karlstad. Samtidigt kunde eleverna passa på att ställa sina frågor, säger läraren Louise Helgar:

– De ställde massor av frågor! De undrade var de kommer från, vilket språk de pratar; ja en massa saker. När de sedan frågade om de fick springa dit och leka insåg jag att vi har världens chans att bygga relationer mellan skolans elever och barn från andra kulturer och länder.

Samarbete med FBK Karlstad

Sagt och gjort. I samarbete med fotbollsklubben FBK bjöds på torsdagen ett 20-tal barn, ungdomar och några vuxna in till Orrholmsskolan för en timmes fotbollsträning.

– Kan man göra en insats så ska man också göra det, säger Stefan Hermansson, ledare hos FBK.

– Vi ser det också som en bra möjlighet att visa hur roligt det är med fotboll.

Viktig uppgift

Louise Helgar menar att både skolor och föreningar har en viktig uppgift när det gäller integrationsarbetet:

– Vi alla, inklusive skolan, har ett viktigt uppdrag att forma goda samhällsmedborgare och det här är en av många delar i det arbetet. Vi arbetar mycket med mångfald här och är en mångkulturell skola.

Engagemanget för att hjälpa flyktingar som nyligen kommit till Karlstad är stort, det råder det ingen tvekan om. På lördag ordnar en klätterklubb ”prova-på-klättring” för barn och ungdomar på flykt och nästa torsdag ska ett gäng ungdomar få spela fotboll med Skattkärrs IF. Dessutom har en familj i Karlstad anmält intresse för att vara fadder åt en nyanländ familj.

Många vill hjälpa till

– Det är jättemånga som hört av sig till oss och vill hjälpa till, det är fint att så många vill ställa upp, säger Pegah Khazaei, som arbetar på det tillfälliga asylboendet i Stadshuset i Karlstad.

FN-veckan på Orrholmsskolan blev startskottet. En av de många frivilliga som hjälper till i Stadshuset kom till skolan för att prata om hur det fungerar när flyktingar kommer till Sverige, Värmland och Karlstad. Samtidigt kunde eleverna passa på att ställa sina frågor, säger läraren Louise Helgar:

– De ställde massor av frågor! De undrade var de kommer från, vilket språk de pratar; ja en massa saker. När de sedan frågade om de fick springa dit och leka insåg jag att vi har världens chans att bygga relationer mellan skolans elever och barn från andra kulturer och länder.

Samarbete med FBK Karlstad

Sagt och gjort. I samarbete med fotbollsklubben FBK bjöds på torsdagen ett 20-tal barn, ungdomar och några vuxna in till Orrholmsskolan för en timmes fotbollsträning.

– Kan man göra en insats så ska man också göra det, säger Stefan Hermansson, ledare hos FBK.

– Vi ser det också som en bra möjlighet att visa hur roligt det är med fotboll.

Viktig uppgift

Louise Helgar menar att både skolor och föreningar har en viktig uppgift när det gäller integrationsarbetet:

– Vi alla, inklusive skolan, har ett viktigt uppdrag att forma goda samhällsmedborgare och det här är en av många delar i det arbetet. Vi arbetar mycket med mångfald här och är en mångkulturell skola.

Engagemanget för att hjälpa flyktingar som nyligen kommit till Karlstad är stort, det råder det ingen tvekan om. På lördag ordnar en klätterklubb ”prova-på-klättring” för barn och ungdomar på flykt och nästa torsdag ska ett gäng ungdomar få spela fotboll med Skattkärrs IF. Dessutom har en familj i Karlstad anmält intresse för att vara fadder åt en nyanländ familj.

Många vill hjälpa till

– Det är jättemånga som hört av sig till oss och vill hjälpa till, det är fint att så många vill ställa upp, säger Pegah Khazaei, som arbetar på det tillfälliga asylboendet i Stadshuset i Karlstad.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.