2015-11-04 14:34

2015-11-04 14:34

Viktigt att värna det fria ordet

KARLSTAD: Mediedag fyllde KCCC med gymnasieelever

Det var tryck- och yttrandefrihet som stod i fokus då Mediekompass på onsdagen anordnade en mediedag på Karlstad CCC för 1 500 gymnasieelever från Värmland och Dalsland.

Genom valet av föreläsare fick frågorna kring journalistikens roll som yttrandefrihetens försvarare också ett internationellt perspektiv.

Betlehem Isaak, dotter till den svensk-eritreanske fängslade journalisten Dawit Isaak, talade om frihetens pris i ett land som Eritrea. Hennes pappa startade och drev i slutet av 1990-talet en frispråkig och oberoende tidning. När han valde att publicera ett öppet och regimkritiskt brev från en grupp ministrar tyckte presidenten att han gått för långt.

– Jag var 7-8 år och minns mycket väl hur vi satt och åt frukost när de kom in och grep min pappa. Han fördes bort i handfängsel framför mina ögon, berättade Betlehem.

Dawit Isaak har nu suttit fängslad i 14 år och 42 dagar.

Säffle-Tidningens chefredaktör och ansvarige utgivare Solveig Voyce har visserligen inte fängslats för de åsikter hon har publicerat. Men ett högt pris har även hon fått betala då hon på ledarplats skrivit om inskränkthet och rasism.

– Det här triggade i gång en lavin av åsikter. Att reaktionerna skulle bli så många och så starka överraskade mig. Jag har fått mängder med obehagliga hatbrev och mejl med en hotfull underton. Det har kastats ägg och annat på mitt hus, sa hon.

– Jag har varit mycket rädd och frågat mig om det är värt att ta all den här skiten. Och svaret är – ja!Om inte jag, som journalist, vågar stå upp för yttrandefrihet och mänskliga rättigheter, vem ska då våga?

Digital folkrörelse

Martin Schibbye har i boken 438 dagar berättat om hur det gick till när han och journalistkollegan Johan Persson greps och fängslades i Etiopien. I dag arbetar han med medborgarfinansierad utrikesjournalistik inom Blank Spot Project, som just nominerats till Stora Journalistpriset som Årets förnyare.

Mediedagen arrangerades med stöd från Anne-Marie och Gustaf Anders stiftelse för medieforskning.

Genom valet av föreläsare fick frågorna kring journalistikens roll som yttrandefrihetens försvarare också ett internationellt perspektiv.

Betlehem Isaak, dotter till den svensk-eritreanske fängslade journalisten Dawit Isaak, talade om frihetens pris i ett land som Eritrea. Hennes pappa startade och drev i slutet av 1990-talet en frispråkig och oberoende tidning. När han valde att publicera ett öppet och regimkritiskt brev från en grupp ministrar tyckte presidenten att han gått för långt.

– Jag var 7-8 år och minns mycket väl hur vi satt och åt frukost när de kom in och grep min pappa. Han fördes bort i handfängsel framför mina ögon, berättade Betlehem.

Dawit Isaak har nu suttit fängslad i 14 år och 42 dagar.

Säffle-Tidningens chefredaktör och ansvarige utgivare Solveig Voyce har visserligen inte fängslats för de åsikter hon har publicerat. Men ett högt pris har även hon fått betala då hon på ledarplats skrivit om inskränkthet och rasism.

– Det här triggade i gång en lavin av åsikter. Att reaktionerna skulle bli så många och så starka överraskade mig. Jag har fått mängder med obehagliga hatbrev och mejl med en hotfull underton. Det har kastats ägg och annat på mitt hus, sa hon.

– Jag har varit mycket rädd och frågat mig om det är värt att ta all den här skiten. Och svaret är – ja!Om inte jag, som journalist, vågar stå upp för yttrandefrihet och mänskliga rättigheter, vem ska då våga?

Digital folkrörelse

Martin Schibbye har i boken 438 dagar berättat om hur det gick till när han och journalistkollegan Johan Persson greps och fängslades i Etiopien. I dag arbetar han med medborgarfinansierad utrikesjournalistik inom Blank Spot Project, som just nominerats till Stora Journalistpriset som Årets förnyare.

Mediedagen arrangerades med stöd från Anne-Marie och Gustaf Anders stiftelse för medieforskning.