2015-11-04 06:00

2015-11-04 14:45

"Sjuksköterskorna vet att folk röker hasch där"

KARLSTAD: Psykiatripatienten Camilla reagerade och polisanmälde

Camilla såg med egna ögon hur andra patienter på den allmänpsykiatriska avdelningen 44 på Karlstads sjukhus rökte hasch. Hon hörde också en kille berätta i telefon att han ”just rökt en feting”. Men när hon försökte uppmärksamma personalen upplevde hon sig inte få någon respons.
– Jag har inget med droger att göra i mitt privata liv – då vill jag verkligen inte ha det när jag mår dåligt.

Camilla hade inte sovit på sex dygn när hon blev inlagd på avdelning 44 för två veckor sedan. Hon var utmattad och hade svår ångest.

– Jag behövde helt enkelt lugn och ro, och hjälp med min ångest, berättar hon.

Men så blev det inte riktigt. I stället fick Camilla snart klart för sig att det florerade droger på avdelningen; något hon påverkades starkt av och upplevde som mycket obehagligt.

– Jag har inget med droger att göra i mitt privata liv – då vill jag verkligen inte ha det när jag mår psykiskt dåligt. Jag blev jättearg när jag upptäckte det, jag tycker inte att sånt här ska få förekomma.

Såg med egna ögon

Under de tio dagar Camilla var inlagd såg hon själv med egna ögon när en medpatient rökte hasch. Hon hörde även samma person berätta i telefon att han ”precis hade rökt en feting” – och hon såg vid ett tillfälle även hur två medpatienter tog emot vad hon misstänker var knark från en besökare.

– Jag såg hur besökaren stoppade ner något i kalsongerna utanför avdelningen, och sedan gav det till en patient på insidan. Jag har berättat allt för sjuksköterskorna, men inte fått någon respons, säger Camilla.

I tisdags fick hon nog och ringde till polisen.

– Jag vet att de har varit här tidigare och gjort husrannsakan i ett av rummen, men det händer ju ingenting. Det känns inte som att sjukhusledningen tar ansvar i frågan, säger Camilla, som är utskriven och hemma nu.

”Ska känna sig trygga”

Karin Haster är divisionschef för psykiatrin i Värmland. Hon säger sig inte ha någon kännedom i ärendet och hänvisar till verksamhets- och avdelningscheferna.

Rent allmänt säger hon att hon ser allvarligt på Camillas påståenden.

– Som patient ska man kunna känna sig helt trygg i vården, och narkotika på avdelningarna är naturligtvis helt oacceptabelt. Rutinen är självklart att alla sådana här misstankar polisanmäls.

Tydliga rutiner

Avdelningschefen Lena Nylén Andersson var under den aktuella veckan på semester, men är informerad om situationen. Hon hänvisar alla kommentarer till verksamhetschefen Anna-Karin Thörnqvist, som NWT inte lyckas nå trots upprepade försök.

– Vi har tydliga rutiner och riktlinjer kring sånt här, och allt har skötts enligt dem. Det är allt jag kan säga, säger Nylén Andersson.


Fotnot: Camilla heter egentligen något annat

Camilla hade inte sovit på sex dygn när hon blev inlagd på avdelning 44 för två veckor sedan. Hon var utmattad och hade svår ångest.

– Jag behövde helt enkelt lugn och ro, och hjälp med min ångest, berättar hon.

Men så blev det inte riktigt. I stället fick Camilla snart klart för sig att det florerade droger på avdelningen; något hon påverkades starkt av och upplevde som mycket obehagligt.

– Jag har inget med droger att göra i mitt privata liv – då vill jag verkligen inte ha det när jag mår psykiskt dåligt. Jag blev jättearg när jag upptäckte det, jag tycker inte att sånt här ska få förekomma.

Såg med egna ögon

Under de tio dagar Camilla var inlagd såg hon själv med egna ögon när en medpatient rökte hasch. Hon hörde även samma person berätta i telefon att han ”precis hade rökt en feting” – och hon såg vid ett tillfälle även hur två medpatienter tog emot vad hon misstänker var knark från en besökare.

– Jag såg hur besökaren stoppade ner något i kalsongerna utanför avdelningen, och sedan gav det till en patient på insidan. Jag har berättat allt för sjuksköterskorna, men inte fått någon respons, säger Camilla.

I tisdags fick hon nog och ringde till polisen.

– Jag vet att de har varit här tidigare och gjort husrannsakan i ett av rummen, men det händer ju ingenting. Det känns inte som att sjukhusledningen tar ansvar i frågan, säger Camilla, som är utskriven och hemma nu.

”Ska känna sig trygga”

Karin Haster är divisionschef för psykiatrin i Värmland. Hon säger sig inte ha någon kännedom i ärendet och hänvisar till verksamhets- och avdelningscheferna.

Rent allmänt säger hon att hon ser allvarligt på Camillas påståenden.

– Som patient ska man kunna känna sig helt trygg i vården, och narkotika på avdelningarna är naturligtvis helt oacceptabelt. Rutinen är självklart att alla sådana här misstankar polisanmäls.

Tydliga rutiner

Avdelningschefen Lena Nylén Andersson var under den aktuella veckan på semester, men är informerad om situationen. Hon hänvisar alla kommentarer till verksamhetschefen Anna-Karin Thörnqvist, som NWT inte lyckas nå trots upprepade försök.

– Vi har tydliga rutiner och riktlinjer kring sånt här, och allt har skötts enligt dem. Det är allt jag kan säga, säger Nylén Andersson.


Fotnot: Camilla heter egentligen något annat