2015-10-28 06:00

2016-07-16 13:03

Mobilt modulhus kan lösa bostadsbristen

KARLSTAD: Ett tankeexperiment som kombinerar Minecraft-block och Ikea-lösning

När arkitekter spånar fritt kring ett behov landar mycket spännande i skissblocket.
– Det är bättre att använda vår kompetens i stället för att ha en insamling till flyktinghjälp på kontoret, säger arkitekten Jonas Haglund.

Det finns ett akut behov av boenden i Sverige. Vi ser just nu inget slut på flyktingströmmen och även många unga och studenter skulle kunna intressera sig för det modulboende som skissats fram på arkitektbyrån Tengbom i Karlstad.

– Vi tänkte Ikea fast ett helt hus. Ett byggsatshus med små och få byggdelar för någon som har gott om tid men ont om pengar. Ett modulhus som kan byggas var som helst, har yttermått för att kunna transporteras på svenska vägar och därmed flyttas dit det behövs. Enheterna ska sedan enkelt kunna kopplas ihop med varandra till ett större boende.

Arkitekten Jonas Haglund berättar ivrigt och med stor entusiasm. Bredvid honom sitter Waseem Alnimeh med ett häfte som är uppbyggt precis som instruktionshäftet till valfri Ikeamöbel. Komplett med verktygsguide och materialåtgång.

– Waseem är otroligt produktiv. Efter intervjun till praktiken i fredags gick han hem och kom tillbaka med den här på måndagen, säger Jonas Haglund.

Flydde kriget

Waseem Alnimeh hade eget arkitektkontor i Damaskus i Syrien. När han för två år sedan flydde inbördeskriget och kom till Sverige med fru och två döttrar hamnade han i Storfors. Efter ett år hade de fått uppehållstillstånd och familjen flyttade till Karlstad. Nu gör både han och hans fru praktik genom Folkuniversitetets Korta-vägen-projekt, vars syfte är att korta vägen till arbetslivet. Han ska vara på Tengbom i fyra veckor, med chans till förlängning.

– Jag har ritat det så att det ska vara enkelt för vem som helst att montera, med lätta anslutningar för att koppla in vatten, avlopp och el. Det skulle kunna fungera i praktiken, säger han.

I teorin är deras modulhus en smart lösning.

– Kan man med våra arbetsmetoder göra ett inspel i samhällsdebatten tycker jag att det är bättre att vår kompetens används på det sättet. Boendet skulle inte kosta mycket att köpa och värdet skulle dubbleras när det är färdigbyggt. Vill man sedan sälja det är det en ekonomisk grundplåt för att komma in på bostadsmarknaden. Givetvis återstår en hel del politiska beslut gällande bygglov och mark för att det skulle vara praktiskt genomförbart, säger Jonas Haglund.

Det finns ett akut behov av boenden i Sverige. Vi ser just nu inget slut på flyktingströmmen och även många unga och studenter skulle kunna intressera sig för det modulboende som skissats fram på arkitektbyrån Tengbom i Karlstad.

– Vi tänkte Ikea fast ett helt hus. Ett byggsatshus med små och få byggdelar för någon som har gott om tid men ont om pengar. Ett modulhus som kan byggas var som helst, har yttermått för att kunna transporteras på svenska vägar och därmed flyttas dit det behövs. Enheterna ska sedan enkelt kunna kopplas ihop med varandra till ett större boende.

Arkitekten Jonas Haglund berättar ivrigt och med stor entusiasm. Bredvid honom sitter Waseem Alnimeh med ett häfte som är uppbyggt precis som instruktionshäftet till valfri Ikeamöbel. Komplett med verktygsguide och materialåtgång.

– Waseem är otroligt produktiv. Efter intervjun till praktiken i fredags gick han hem och kom tillbaka med den här på måndagen, säger Jonas Haglund.

Flydde kriget

Waseem Alnimeh hade eget arkitektkontor i Damaskus i Syrien. När han för två år sedan flydde inbördeskriget och kom till Sverige med fru och två döttrar hamnade han i Storfors. Efter ett år hade de fått uppehållstillstånd och familjen flyttade till Karlstad. Nu gör både han och hans fru praktik genom Folkuniversitetets Korta-vägen-projekt, vars syfte är att korta vägen till arbetslivet. Han ska vara på Tengbom i fyra veckor, med chans till förlängning.

– Jag har ritat det så att det ska vara enkelt för vem som helst att montera, med lätta anslutningar för att koppla in vatten, avlopp och el. Det skulle kunna fungera i praktiken, säger han.

I teorin är deras modulhus en smart lösning.

– Kan man med våra arbetsmetoder göra ett inspel i samhällsdebatten tycker jag att det är bättre att vår kompetens används på det sättet. Boendet skulle inte kosta mycket att köpa och värdet skulle dubbleras när det är färdigbyggt. Vill man sedan sälja det är det en ekonomisk grundplåt för att komma in på bostadsmarknaden. Givetvis återstår en hel del politiska beslut gällande bygglov och mark för att det skulle vara praktiskt genomförbart, säger Jonas Haglund.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.