2015-10-26 11:30

2015-10-26 11:30

Låna klänningen på ett bibliotek

KARLSTAD: Minskad klimatpåverkan

Nästan en miljon kronor har miljönämnden i Karlstad delat ut till olika projekt som ska minska klimatpåverkan.

Totalt kom ett 30-tal ansökningar in och alla ville få del av pengarna på kommunens klimatkonto. Medlen är tänkt att användas till att begränsa klimatpåverkan från den egna organisationen. Nästa år ska inriktningen vara hållbar konsumtion, medan man i år har haft fokus på utbildning av barn och unga.

Lånecyklar, solceller, utbildningsprojekt och ett klädbibliotek återfinns bland projekten som nu har fått pengar. Idén om ge tjejerna på fritidsgården Älvan i Karlstad möjlighet att låna kläder gratis ansågs till och med så bra att det blev dubbelt så mycket pengar som man begärt, 32 000 kronor i bidrag.

Syr och köper

– Vi är i full gång med planeringen. Vi ska samla in, sy och köpa in second hand-kläder till vårt klädbibliotek. Det kommer att vara inriktat på högtids- och festkläder. Sådant som man kanske bara behöver använda någon enstaka gång, säger Klara Tufvesson på Älvan.

Lärorika lån

– Mode och kläder är ju ett stort intresse bland unga tjejer. Konsumtionen av textilier står för ett par procent av svenskarnas utsläpp av växthusgaser. Med klädbiblioteket som utgångspunkt kan man diskutera olika förhållningssätt till överkonsumtionen av kläder.

Totalt kom ett 30-tal ansökningar in och alla ville få del av pengarna på kommunens klimatkonto. Medlen är tänkt att användas till att begränsa klimatpåverkan från den egna organisationen. Nästa år ska inriktningen vara hållbar konsumtion, medan man i år har haft fokus på utbildning av barn och unga.

Lånecyklar, solceller, utbildningsprojekt och ett klädbibliotek återfinns bland projekten som nu har fått pengar. Idén om ge tjejerna på fritidsgården Älvan i Karlstad möjlighet att låna kläder gratis ansågs till och med så bra att det blev dubbelt så mycket pengar som man begärt, 32 000 kronor i bidrag.

Syr och köper

– Vi är i full gång med planeringen. Vi ska samla in, sy och köpa in second hand-kläder till vårt klädbibliotek. Det kommer att vara inriktat på högtids- och festkläder. Sådant som man kanske bara behöver använda någon enstaka gång, säger Klara Tufvesson på Älvan.

Lärorika lån

– Mode och kläder är ju ett stort intresse bland unga tjejer. Konsumtionen av textilier står för ett par procent av svenskarnas utsläpp av växthusgaser. Med klädbiblioteket som utgångspunkt kan man diskutera olika förhållningssätt till överkonsumtionen av kläder.

Klimatkonto

Miljönämnden i Karlstad har delat ut totalt 927 000 kronor till 18 projekt ur klimatkontot. Pengarna kommer från avgifter som ålagts kommunala tjänsteresor med bil och flyg. Projekten ska motverka utsläppen av växthusgaser.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.