2015-10-26 15:24

2015-10-26 15:24

Hur väcker man ett litteraturintresse hos unga?

Sofia Wijkmark, litteraturforskare och Selma Lagerlöf-expert, som på tisdag medverkar i en konferens om läsfrämjande och litteratur vid Karlstads Universitet.

– Det finns olika sätt. Själva läsningen är kanske inte alltid är det viktiga. Exempelvis finns talboken, som kan vara ett bra sätt att börja om man har svårt att läsa böcker. Då kan man börja lyssna på böcker och märker kanske att man tycker om det. Då kan det hända att man börjar läsa själv.

Vilken roll fyller skolan när det gäller litteraturintresse?

– Det är viktigt att grundskole- och gymnasielärare är väldigt pålästa, att de har en bredd och läser mycket själva. Då kan de ge bra tips till sina elever. Det är också viktigt att det satsas mycket på biblioteken, för det finns litteratur för alla.

Selma Lagerlöfs popularitet tycks aldrig sina, varför det fortsatta intresset för hennes författarskap?

– Det är ett så himla bra författarskap helt enkelt. Det finns något där för alla generationer. Den svåraste författarkonsten tycker jag är att skriva en berättelse som verkligen griper tag hos läsaren. Det är hon väldigt bra på. Hennes böcker kan verka vara skenbart enkla, men när man tittar närmare märker man att det finns en väldig komplexitet i dem. Jag ville i min avhandling lyfta fram skräcktemat i Lagerlöfs författarskap för att bland annat väcka intresse hos en yngre generation för henne.

Konferensen 'Locka till läsning' hålls mellan 10:00 och 16:00 på tisdag i Karlstads Universitets Lagerlöfsal. Evenemanget är kostnadsfritt. Sista anmälningsdag var dock den 20 oktober.

– Det finns olika sätt. Själva läsningen är kanske inte alltid är det viktiga. Exempelvis finns talboken, som kan vara ett bra sätt att börja om man har svårt att läsa böcker. Då kan man börja lyssna på böcker och märker kanske att man tycker om det. Då kan det hända att man börjar läsa själv.

Vilken roll fyller skolan när det gäller litteraturintresse?

– Det är viktigt att grundskole- och gymnasielärare är väldigt pålästa, att de har en bredd och läser mycket själva. Då kan de ge bra tips till sina elever. Det är också viktigt att det satsas mycket på biblioteken, för det finns litteratur för alla.

Selma Lagerlöfs popularitet tycks aldrig sina, varför det fortsatta intresset för hennes författarskap?

– Det är ett så himla bra författarskap helt enkelt. Det finns något där för alla generationer. Den svåraste författarkonsten tycker jag är att skriva en berättelse som verkligen griper tag hos läsaren. Det är hon väldigt bra på. Hennes böcker kan verka vara skenbart enkla, men när man tittar närmare märker man att det finns en väldig komplexitet i dem. Jag ville i min avhandling lyfta fram skräcktemat i Lagerlöfs författarskap för att bland annat väcka intresse hos en yngre generation för henne.

Konferensen 'Locka till läsning' hålls mellan 10:00 och 16:00 på tisdag i Karlstads Universitets Lagerlöfsal. Evenemanget är kostnadsfritt. Sista anmälningsdag var dock den 20 oktober.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.