2015-10-23 12:33

2015-10-23 17:24

Stort behov att prata om skoldådet

KARLSTAD: Viktigt att anpassa informationen efter ålder

En del oro och många frågor har mött personalen på skolorna i Karlstads kommun efter tragiska skoldådet i Trollhättan på torsdagen.
– Jag har uppmanat all personal till extra lyhördhet och påminner om de trygghetsföreskrifter vi har, säger skoldirektör Staffan Skoglund.

Åtgärderna, samtalen och bedömningarna ser lite olika ut på Karlstads skolor efter skolattacken i Trollhättan på torsdagen. Att det är ett samtalsämne som skapar oro och rädsla råder det dock ingen tvekan om.

Har du gått ut med några förhållningsorder?

– Ja det har vi. Den viktigaste är att det inte föreligger någon hotbild mot våra förskolor och skolor. Vår personal ska i dag stå till förfogande och vara beredd att svara på frågor från barn och vårdnadshavare om det som hänt, säger Staffan Skoglund, skoldirektör, barn- och ungdomsförvaltningen i Karlstad.

– Vi har förhållningsregler om skolan som en icke allmän plats och vi uppmanar att man ska ifrågasätta och rapportera om man ser någon obehörig på skolområdet. Känner man oro ska man kontakta polisen. Det ingår i vår normala plan för trygghet och säkerhet och det har vi i dag upprepat och påminner om, fortsätter han.

Hur pratar man med barn och ungdomar om det som hänt?

– Det är viktigt att man anpassar den information man har efter åldern på barnen. Ju mindre barn desto mindre går man in på detaljer och riktigt små barn bör hållas helt utanför medierapporteringen. Det är viktigt att bemöta alla frågor, vara lyhörd för reaktioner och svara ärligt på det barnen och ungdomarna frågar. Det är också så man kan prata med barnen hemma, säger Staffan Skoglund.

Det är nu ett konstaterat hatbrott, reaktioner på det?

– Att dådet har ett invandrarfientligt motiv väcker såklart extra oro där det finns många elever och personal med utländsk bakgrund. Där har man jobbat mer med trygghetsskapande åtgärder med personal, elever och oroliga vårdnadshavare, säger Staffan Skoglund.

Låste dörrarna

På Kronoparksskolan i Karlstad valde rektorn att låsa alla entrédörrar utom en på torsdagen.

– Utifrån en sådan händelse ville vi ha en ökad säkerhet. Det var inte utifrån en större oro utan enligt våra rutiner låste vi alla dörrar och behöll bara en entrédörr öppen. I dag, fredag, är det öppet som vanligt enligt direktiv från förvaltningen och vi har ett skärpt säkerhetstänk, säger rektor Charlotte Olsson.

Strax innan åtta på fredagsmorgonen samlade hon alla lärarna.

– Vi har haft diskussioner och ventilerat det som hänt. Det finns en sorg hos lärarna. Det är så tragiskt det som hänt och ett slag mot den öppna skolan vi vill ha i Sverige. Vi vill verkligen bevara mångfalden, den är vi rädda om. Vi har en ökad säkerhet med folk som kommer och går och lärarna har ställt sig fårgan om de ska ha tydliga namnskyltar på sig. Det är frågor som kommer upp för en ökad säkerhet, säger Charlotte Olsson.

Extra ungdomsstöd

Trygghetscenter i Karlstad har varit aktiva på Kronoparkens skolor under fredagen.

– Under torsdagen stöttade vi skolornas rektorer då de valde att låsa och lugna ner oron. Under fredagen har vi haft sex av våra nattvandrande ungdomar för trygghet på plats på skolorna. Det var ett lätt beslut att prioritera om och att de fanns på skolorna dagtid istället för att finnas på stan i natt, säger Patrik Vikström, enhetschef på Trygghetscenter i Karlstad.

På Mörmoskolan F-6 på Hammarö avslutades på fredagen temaveckan Barn på flykt med ett besök av Erik Springer, officer som jobbar med fredsbevarande insatser.

– Vi ägnade tid åt att prata om det som hänt först och både vi lärare och Erik fick svara på barnens frågor. Det är ett jätteviktigt ämne att prata om, säger läraren Camilla Kristiansson.

På måndag håller Skolverket och Forum för levande historia en konferens om rasism och främlingsfientlighet på Karlstad CCC.

Åtgärderna, samtalen och bedömningarna ser lite olika ut på Karlstads skolor efter skolattacken i Trollhättan på torsdagen. Att det är ett samtalsämne som skapar oro och rädsla råder det dock ingen tvekan om.

Har du gått ut med några förhållningsorder?

– Ja det har vi. Den viktigaste är att det inte föreligger någon hotbild mot våra förskolor och skolor. Vår personal ska i dag stå till förfogande och vara beredd att svara på frågor från barn och vårdnadshavare om det som hänt, säger Staffan Skoglund, skoldirektör, barn- och ungdomsförvaltningen i Karlstad.

– Vi har förhållningsregler om skolan som en icke allmän plats och vi uppmanar att man ska ifrågasätta och rapportera om man ser någon obehörig på skolområdet. Känner man oro ska man kontakta polisen. Det ingår i vår normala plan för trygghet och säkerhet och det har vi i dag upprepat och påminner om, fortsätter han.

Hur pratar man med barn och ungdomar om det som hänt?

– Det är viktigt att man anpassar den information man har efter åldern på barnen. Ju mindre barn desto mindre går man in på detaljer och riktigt små barn bör hållas helt utanför medierapporteringen. Det är viktigt att bemöta alla frågor, vara lyhörd för reaktioner och svara ärligt på det barnen och ungdomarna frågar. Det är också så man kan prata med barnen hemma, säger Staffan Skoglund.

Det är nu ett konstaterat hatbrott, reaktioner på det?

– Att dådet har ett invandrarfientligt motiv väcker såklart extra oro där det finns många elever och personal med utländsk bakgrund. Där har man jobbat mer med trygghetsskapande åtgärder med personal, elever och oroliga vårdnadshavare, säger Staffan Skoglund.

Låste dörrarna

På Kronoparksskolan i Karlstad valde rektorn att låsa alla entrédörrar utom en på torsdagen.

– Utifrån en sådan händelse ville vi ha en ökad säkerhet. Det var inte utifrån en större oro utan enligt våra rutiner låste vi alla dörrar och behöll bara en entrédörr öppen. I dag, fredag, är det öppet som vanligt enligt direktiv från förvaltningen och vi har ett skärpt säkerhetstänk, säger rektor Charlotte Olsson.

Strax innan åtta på fredagsmorgonen samlade hon alla lärarna.

– Vi har haft diskussioner och ventilerat det som hänt. Det finns en sorg hos lärarna. Det är så tragiskt det som hänt och ett slag mot den öppna skolan vi vill ha i Sverige. Vi vill verkligen bevara mångfalden, den är vi rädda om. Vi har en ökad säkerhet med folk som kommer och går och lärarna har ställt sig fårgan om de ska ha tydliga namnskyltar på sig. Det är frågor som kommer upp för en ökad säkerhet, säger Charlotte Olsson.

Extra ungdomsstöd

Trygghetscenter i Karlstad har varit aktiva på Kronoparkens skolor under fredagen.

– Under torsdagen stöttade vi skolornas rektorer då de valde att låsa och lugna ner oron. Under fredagen har vi haft sex av våra nattvandrande ungdomar för trygghet på plats på skolorna. Det var ett lätt beslut att prioritera om och att de fanns på skolorna dagtid istället för att finnas på stan i natt, säger Patrik Vikström, enhetschef på Trygghetscenter i Karlstad.

På Mörmoskolan F-6 på Hammarö avslutades på fredagen temaveckan Barn på flykt med ett besök av Erik Springer, officer som jobbar med fredsbevarande insatser.

– Vi ägnade tid åt att prata om det som hänt först och både vi lärare och Erik fick svara på barnens frågor. Det är ett jätteviktigt ämne att prata om, säger läraren Camilla Kristiansson.

På måndag håller Skolverket och Forum för levande historia en konferens om rasism och främlingsfientlighet på Karlstad CCC.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.