2015-10-22 20:56

2015-10-22 20:56

Räddningspersonal övade flygplanskrasch

VÄRMLAND: Viktig samverkan

Fyra omkom och 20-talet personer skadades då ett mindre flygplan kraschade i närheten av Karlstads flygplats. Men alla kan vara lugna. Detta var bara ett scenario när statliga och kommunala instanser under torsdagen övade krishantering och samverkan vid flygplatsens södra ände.

– Det var efterlängtat från alla aktörer att vi skulle få öva tillsammans. Det är flygplatsens bedömning att det här är något som skulle kunna ske. Just i händelse av ett flyghaveri krävs det god samverkan mellan de olika organisationerna, sade Tommy Lindh, kommunikatör på polisen och på plats vid haveriet.

Under övningen hjälpte dryga 30-talet ungdomar till genom att agera skadade. De behövde inte vänta på hjälp särskilt länge. Redan inom en minut hade flygplatsens egen räddningstjänst anlänt till den fiktiva olycksplatsen. Dessa kompletterades efterhand av bland annat ambulanspersonal, brandkår och polis. Drygt 25 minuter in i övningen hade merparten av de unga figuranterna fått livsräddande hjälp på plats.

De deltagande organisationerna under övningen var Karlstad Airport, landstinget i Värmland, polisen och räddningstjänsten i Karlstadsregionen.

Livsviktigt för sjukvården

Charlotta Nilsson, överläkare och landstingsrepresentant, ansåg att övningen var av kritisk vikt för länets sjukvårdsinsatser.

– Vårt arbete börjar här på olycksplatsen och slutar på sjukhusen. För oss är det oerhört viktigt att vara med på den här typen av övningar. Det är bara vart femte år vi har möjlighet att genomföra något sådant.

– Det vi behöver öva på är samverkan med andra instanser men även mellan sjukhusen i länet. Var och en vet vad man ska göra för sig själv. Men sambandet oss emellan måste fungera, fortsatte Charlotta Nilsson.

Björn Johansson, brandingenjör på räddningstjänsten, gav övningen ett gott betyg och fokuserade även han på samarbetet.

– Man kan säga att det blev lyckat på så sätt att vi faktiskt övade på det som vi skulle öva på. Samverkan mellan organisationerna fungerade bra. Det finns dock alltid detaljer man kan fila på, samverkan är den svåraste aspekten.

– Det var efterlängtat från alla aktörer att vi skulle få öva tillsammans. Det är flygplatsens bedömning att det här är något som skulle kunna ske. Just i händelse av ett flyghaveri krävs det god samverkan mellan de olika organisationerna, sade Tommy Lindh, kommunikatör på polisen och på plats vid haveriet.

Under övningen hjälpte dryga 30-talet ungdomar till genom att agera skadade. De behövde inte vänta på hjälp särskilt länge. Redan inom en minut hade flygplatsens egen räddningstjänst anlänt till den fiktiva olycksplatsen. Dessa kompletterades efterhand av bland annat ambulanspersonal, brandkår och polis. Drygt 25 minuter in i övningen hade merparten av de unga figuranterna fått livsräddande hjälp på plats.

De deltagande organisationerna under övningen var Karlstad Airport, landstinget i Värmland, polisen och räddningstjänsten i Karlstadsregionen.

Livsviktigt för sjukvården

Charlotta Nilsson, överläkare och landstingsrepresentant, ansåg att övningen var av kritisk vikt för länets sjukvårdsinsatser.

– Vårt arbete börjar här på olycksplatsen och slutar på sjukhusen. För oss är det oerhört viktigt att vara med på den här typen av övningar. Det är bara vart femte år vi har möjlighet att genomföra något sådant.

– Det vi behöver öva på är samverkan med andra instanser men även mellan sjukhusen i länet. Var och en vet vad man ska göra för sig själv. Men sambandet oss emellan måste fungera, fortsatte Charlotta Nilsson.

Björn Johansson, brandingenjör på räddningstjänsten, gav övningen ett gott betyg och fokuserade även han på samarbetet.

– Man kan säga att det blev lyckat på så sätt att vi faktiskt övade på det som vi skulle öva på. Samverkan mellan organisationerna fungerade bra. Det finns dock alltid detaljer man kan fila på, samverkan är den svåraste aspekten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.