2015-10-20 06:00

2015-10-20 06:00

Tömde grävmaskin på diesel – vid polishuset

KARLSTAD: Frustrerade maskinister ser stölderna öka

Tommy Rådström har fått nog. I söndags stals 200 liter diesel ur hans grävmaskin i Karlstad. 500 meter från polishuset.
– Vi gör allt vi kan för att skydda oss från stölder, men när det händer så står vi där utan hjälp.

Det är söndag kväll och Tommy Rådström sitter med familjen hemma i Torsby. På måndag morgon ska han tillbaka till Karlstad och schakta underlaget till Sannafältets sportcenter. Och det är där hans grävmaskin står, inhägnad med staket och försedd med en kamera med rörelsedetektor riktad mot tanklocket.

Plötsligt fylls telefonen av bilder.

– Jag ser hur några personer börjar klippa upp låset till tanklocket och hämtar slangar. Jag har mer än halv tank i maskinen och det är närmare 200 liter diesel. Så jag ringer polisen direkt och tänker att de hinner ju ta dem på bar gärning eftersom polishuset bara ligger 500 meter bort.

Kunde inte sova

Han ringer först 114 14, men de hänvisar honom till 112 eftersom det är ett pågående brott.

– Jag presenterar mig och berättar vad jag ser på bilderna. Till svar får jag att de har åkt ut på ett liknande ärende vid mina maskiner tidigare i veckan och inte har resurser att åka ut igen. Jag frågar om det inte är någon idé att jag ringer då och får ett nej till svar. Jag var så arg att jag svor högt här och sa till familjen att jag måste åka ner och se hur stor skadan är, jag skulle ändå inte kunna sova.

Tömd tank

Kvart i elva på kvällen var Tommy Rådström nere i Karlstad och kunde konstatera att tanken var tömd på diesel och tanklocket uppbrutet och bortslängt. Han la sig i sin övernattningshusvagn och började måndagen med att tanka. Igen.

– Det här är långt ifrån första gången det här händer. Och om inte polisen kommer när man ringer vad ska vi göra då? Vi skyddar oss bäst vi kan och har så lite diesel i tanken som möjligt. Men ibland är det svårt att tajma precis. Jag har blivit av med en container med diesel, verktyg och maskiner. Ibland är det så man vill ge upp.

Tar ur egen ficka

För Tommy Rådström, med eget åkeri och anställda, är stölderna kännbara.

– 200 liter diesel är cirka 2 200 kronor. Och när jag blev av med hela containern var det närmare 50 000 kronor som rök och det är knappt ett år sedan. Det finns ingen försäkring som täcker eftersom diesel är stöldbegärligt. Så allt betalar jag ur egen ficka. Jag har maskiner på flera ställen och det är problem överallt. Och jag är inte ensam om det. Jag tycker att stölderna har ökat de senaste åren.

Frustrerande

Tommy Rådström ställer sig frågande till att polisen inte ingrep.

– Förra gången så var det några ungar som klättrade på maskinerna, men det kunde de inte veta innan de åkt dit. Att det inte var dieseltjuvar. Polisen körde hem dem till föräldrarna och förhoppningsvis lärde de sig något av det.

– Men den här gången var det skarpt läge och det hade varit så lätt för dem att skära av flyktvägen eftersom det bara är en skogsväg in hit. Och det känns så frustrerande när polishuset är så när och jag sitter i Torsby tio mil bort. Jag får kanske inte tillbaka pengarna men det skrämmer väl bort dem ett tag. Så vad ska vi göra? Jag är så trött på det här nu. Och förbannad.

Det är söndag kväll och Tommy Rådström sitter med familjen hemma i Torsby. På måndag morgon ska han tillbaka till Karlstad och schakta underlaget till Sannafältets sportcenter. Och det är där hans grävmaskin står, inhägnad med staket och försedd med en kamera med rörelsedetektor riktad mot tanklocket.

Plötsligt fylls telefonen av bilder.

– Jag ser hur några personer börjar klippa upp låset till tanklocket och hämtar slangar. Jag har mer än halv tank i maskinen och det är närmare 200 liter diesel. Så jag ringer polisen direkt och tänker att de hinner ju ta dem på bar gärning eftersom polishuset bara ligger 500 meter bort.

Kunde inte sova

Han ringer först 114 14, men de hänvisar honom till 112 eftersom det är ett pågående brott.

– Jag presenterar mig och berättar vad jag ser på bilderna. Till svar får jag att de har åkt ut på ett liknande ärende vid mina maskiner tidigare i veckan och inte har resurser att åka ut igen. Jag frågar om det inte är någon idé att jag ringer då och får ett nej till svar. Jag var så arg att jag svor högt här och sa till familjen att jag måste åka ner och se hur stor skadan är, jag skulle ändå inte kunna sova.

Tömd tank

Kvart i elva på kvällen var Tommy Rådström nere i Karlstad och kunde konstatera att tanken var tömd på diesel och tanklocket uppbrutet och bortslängt. Han la sig i sin övernattningshusvagn och började måndagen med att tanka. Igen.

– Det här är långt ifrån första gången det här händer. Och om inte polisen kommer när man ringer vad ska vi göra då? Vi skyddar oss bäst vi kan och har så lite diesel i tanken som möjligt. Men ibland är det svårt att tajma precis. Jag har blivit av med en container med diesel, verktyg och maskiner. Ibland är det så man vill ge upp.

Tar ur egen ficka

För Tommy Rådström, med eget åkeri och anställda, är stölderna kännbara.

– 200 liter diesel är cirka 2 200 kronor. Och när jag blev av med hela containern var det närmare 50 000 kronor som rök och det är knappt ett år sedan. Det finns ingen försäkring som täcker eftersom diesel är stöldbegärligt. Så allt betalar jag ur egen ficka. Jag har maskiner på flera ställen och det är problem överallt. Och jag är inte ensam om det. Jag tycker att stölderna har ökat de senaste åren.

Frustrerande

Tommy Rådström ställer sig frågande till att polisen inte ingrep.

– Förra gången så var det några ungar som klättrade på maskinerna, men det kunde de inte veta innan de åkt dit. Att det inte var dieseltjuvar. Polisen körde hem dem till föräldrarna och förhoppningsvis lärde de sig något av det.

– Men den här gången var det skarpt läge och det hade varit så lätt för dem att skära av flyktvägen eftersom det bara är en skogsväg in hit. Och det känns så frustrerande när polishuset är så när och jag sitter i Torsby tio mil bort. Jag får kanske inte tillbaka pengarna men det skrämmer väl bort dem ett tag. Så vad ska vi göra? Jag är så trött på det här nu. Och förbannad.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.