2015-10-20 06:00

2015-10-20 06:00

Svårt för polisen att sätta dit dieseltjuvar

VÄRMLAND: Trots maskinisternas åtgärder

Skral söndagsbemanning kan ha varit avgörande för att dieseltjuvarna slapp undan.
– Alla poliser med normal jaktinstinkt älskar att ta brottslingar på bar gärning, säger Tommy Lindh, polisens presstalesman.

Tommy Rådström hade inte turen på sin sida. Polisens resurser har minskat och är hårt ansträngd kvällstid.

– Söndag kväll är det inte många i tjänst, det är en ständigt pågående process med resursfördelningen. Och de som är i tjänst är bara i polishuset när de äter eller har skiftbyte. Resten av tiden är de ute på fältet och polisområde syd innefattar många kommuner så det fanns väl ingen i närheten helt enkelt, säger Tommy Lindh, presstalesman för polisen i Värmland och Bergslagen.

Det förklarar varför polispatrullen i tjänst faktiskt inte skulle kunna vara på plats under den pågående stölden några hundra meter från polishuset.

– Det finns ingen polis med normal jaktinstinkt som inte skulle älska att ta en brottsling på bar gärning. Det är tjusningen med det här jobbet, lätt att utreda och föra i bevis. Det var nog många som stod i startgroparna även inne på polishuset, men krimjouren och vakthavande befäl kan inte lämna sina platser obevakade. Så ser verkligheten ut, säger Tommy Lindh.

Svårfångade

Han förstår frustrationen hos de som drabbas av upprepade stölder.

– Det är väldigt kostsamt för åkare och maskinister som blir av med diesel och får material stulet och förstört. De har små marginaler och vi är medvetna om frustrationen. Det kan vara frustrerande för oss också när man stoppar misstänkta brottslingar med en stor mängd diesel i enkla dunkar och diesellukt på händer och så vidare och så går det inte att härleda stöldgodset. Det är ju en vätska. Men det vore inte rättsäkert om vi inte hade det kravet i alla lägen, säger Tommy Lindh.

Vad kan de göra själva när polisen inte kommer?

– Rent krasst försöka fördela tankningen och inte lämna kvar diesel. Ställa fordonen så de är belysta om det går och använda fantasin för att göra det så besvärligt som möjligt för tjuven. Larmstyrd övervakningskamera är jättebra för oss när en stöld ska utredas. Och det finns projekt med färgad diesel.

Tommy Rådström hade inte turen på sin sida. Polisens resurser har minskat och är hårt ansträngd kvällstid.

– Söndag kväll är det inte många i tjänst, det är en ständigt pågående process med resursfördelningen. Och de som är i tjänst är bara i polishuset när de äter eller har skiftbyte. Resten av tiden är de ute på fältet och polisområde syd innefattar många kommuner så det fanns väl ingen i närheten helt enkelt, säger Tommy Lindh, presstalesman för polisen i Värmland och Bergslagen.

Det förklarar varför polispatrullen i tjänst faktiskt inte skulle kunna vara på plats under den pågående stölden några hundra meter från polishuset.

– Det finns ingen polis med normal jaktinstinkt som inte skulle älska att ta en brottsling på bar gärning. Det är tjusningen med det här jobbet, lätt att utreda och föra i bevis. Det var nog många som stod i startgroparna även inne på polishuset, men krimjouren och vakthavande befäl kan inte lämna sina platser obevakade. Så ser verkligheten ut, säger Tommy Lindh.

Svårfångade

Han förstår frustrationen hos de som drabbas av upprepade stölder.

– Det är väldigt kostsamt för åkare och maskinister som blir av med diesel och får material stulet och förstört. De har små marginaler och vi är medvetna om frustrationen. Det kan vara frustrerande för oss också när man stoppar misstänkta brottslingar med en stor mängd diesel i enkla dunkar och diesellukt på händer och så vidare och så går det inte att härleda stöldgodset. Det är ju en vätska. Men det vore inte rättsäkert om vi inte hade det kravet i alla lägen, säger Tommy Lindh.

Vad kan de göra själva när polisen inte kommer?

– Rent krasst försöka fördela tankningen och inte lämna kvar diesel. Ställa fordonen så de är belysta om det går och använda fantasin för att göra det så besvärligt som möjligt för tjuven. Larmstyrd övervakningskamera är jättebra för oss när en stöld ska utredas. Och det finns projekt med färgad diesel.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.