2015-10-17 06:00

2015-10-18 06:38

Omdiskuterat bygge blir av när Gröna huset rivs

KARLSTAD: Den nya detaljplanen är ute på samråd

Den nya detaljplanen för fastigheterna Thor 4 och 14 på Herrhagen är ute på samråd. Där vill Wermlands invest riva det kulturhistoriskt värdefulla så kallade Gröna huset och bygga 19 lägenheter.

Wermlands invest har länge velat riva det gröna huset på Olovsgatan på Herrhagen i Karlstad och ersätta det med ett nytt flerbostadshus, men projektet har varit omdebatterat.

– Det har varit en oerhört lång process som har pågått sedan början av 1990-talet. Då sade nämnden ja till en rivning, men beslutet drogs senare tillbaka, berättar stadsbyggnadsnämndens ordförande Peter Kullgren (KD).

2001 kom ytterligare ett klartecken, men senare bedömdes det gröna huset ha ett högt kulturhistoriskt värde och rivningsplanerna stoppades.

Wermlands invest ansökte dock förra året återigen att få riva huset på Olovsgatan som är byggt runt år 1900 och är det äldsta bevarade huset i kvarteret. Och den här gången sade nämnden ja till ansökan och en ny detaljplan påbörjades.

Det arbetet är klart och planen är nu ute på samråd till och med den 5 november. Tanken är att Wermlands invest ska bygga ett hus med träfasad på fastigheterna Thor 4 och 14 som förutom Gröna huset även innefattar en parkering och ett garage.

– Det är inga lätta avvägningar att göra och det kan säkert bli en del kritik för vårt beslut att säga ja till att huset rivs. Men i det här fallet har vi ansett det viktigare att stan får nya bostäder än att huset sparas även om det finns utpekat i ett kulturmiljöprogram. – Sedan ska vi ha respekt för planprocessen med samrådet och granskningen och om det dyker upp nya argument för ett bevarande där, säger Peter Kullgren.

Han menar att Wermlands invest har fått utstå lite orättfärdig kritik.

– Den beror mest på kommunen som har varit otydlig och velat i frågan. Vi behöver generellt bli tydligare direkt om vi ska säga ja eller nej till nya byggprojekt.

Wermlands invest har länge velat riva det gröna huset på Olovsgatan på Herrhagen i Karlstad och ersätta det med ett nytt flerbostadshus, men projektet har varit omdebatterat.

– Det har varit en oerhört lång process som har pågått sedan början av 1990-talet. Då sade nämnden ja till en rivning, men beslutet drogs senare tillbaka, berättar stadsbyggnadsnämndens ordförande Peter Kullgren (KD).

2001 kom ytterligare ett klartecken, men senare bedömdes det gröna huset ha ett högt kulturhistoriskt värde och rivningsplanerna stoppades.

Wermlands invest ansökte dock förra året återigen att få riva huset på Olovsgatan som är byggt runt år 1900 och är det äldsta bevarade huset i kvarteret. Och den här gången sade nämnden ja till ansökan och en ny detaljplan påbörjades.

Det arbetet är klart och planen är nu ute på samråd till och med den 5 november. Tanken är att Wermlands invest ska bygga ett hus med träfasad på fastigheterna Thor 4 och 14 som förutom Gröna huset även innefattar en parkering och ett garage.

– Det är inga lätta avvägningar att göra och det kan säkert bli en del kritik för vårt beslut att säga ja till att huset rivs. Men i det här fallet har vi ansett det viktigare att stan får nya bostäder än att huset sparas även om det finns utpekat i ett kulturmiljöprogram. – Sedan ska vi ha respekt för planprocessen med samrådet och granskningen och om det dyker upp nya argument för ett bevarande där, säger Peter Kullgren.

Han menar att Wermlands invest har fått utstå lite orättfärdig kritik.

– Den beror mest på kommunen som har varit otydlig och velat i frågan. Vi behöver generellt bli tydligare direkt om vi ska säga ja eller nej till nya byggprojekt.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.